5 recepata koji su neoborivi dokaz da je meso bolje na kosti

Kuvanje mesa na kosti daje stepen ukusa koji jednostavno ne možete dobiti od odreska, prsa i drugih rezova bez kostiju.

Evo nekih od naših omiljenih recepata sa kostima koje morate isprobati kod kuće.

5 recepata koji su neoborivi dokaz da je meso bolje na kosti
5 recepata koji su neoborivi dokaz da je meso bolje na kosti

Glazirani t-bone odrezak sa crvenim vinom i pečurkama

Ako je nedelja bila naporna, ovaj sočni odrezak crvenog mesa vratiće vam snagu i elan.

Sastojci

  • 800g-1kg komad bifteka na kosti (T-kost sa slabinom – od vašeg mesara)
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 30 g neslanog putera
  • 3 čena belog luka, narezana
  • 6 grančica timijana
  • 150 g braon šampinjona
  • 1 šolja (250 ml) crnog vina

Priprema

  • Zagrejte rernu na 200°C. Odrezak dobro začinite.
  • Zagrejte veliki vatrostalni tiganj na jakoj vatri. Dodajte ulje, zatim šniclu i kuvajte 3 minuta ili dok ne porumeni. Okrenite šniclu i dodajte puter, beli luk i timijan.
  • Kuvajte šniclu oko 1 minut, a zatim dodajte pečurke i premažite puterom.
  • Dodajte vino, sačekajte da provri, a zatim stavite u rernu i pecite 5-6 minuta dok odrezak ne bude srednje pečen, ili dok ne bude pečen kako volite. Izvadite i ostavite da se odmori 5 minuta.
  • Odrezak isecite i poslužite sa pečurkama, sve prelijte sokovima iz tiganja
5 recepata koji su neoborivi dokaz da je meso bolje na kosti
5 recepata koji su neoborivi dokaz da je meso bolje na kosti

Začinjena i sporo kuvana jagnjeća rebra

Polako pečena dok meso ne otpadne sa kosti, ova jagnjeća rebra su mekana i puna ukusa.

Ako vam se 1,5 kg čini kao nepristojna količina za samo četiri osobe, imajte na umu da će se, tokom pripreme, znatno smanjiti.

Sastojci

  • 1,5 kg jagnjećih rebara
  • 1 veza ruzmarina
  • 1/3 šolje (80 ml) maslinovog ulja
  • 1 kašika mlevene čili paprika
  • 1 glavica belog luka, cela
  • 2 crna luka, oljuštena
  • 150 ml belog vina
  • kora i sok od 1 limuna
  • zelena salata za posluživanje (koristili smo radič i bebi spanać)

Priprema

  • Ovaj recept možete započeti 1 dan ranije, u suprotnom ostavite 1 sat za mariniranje. Polovinu ruzmarina iseckajte i utrljajte na jagnjetinu sa maslinovim uljem, ljuskama čilija i začinima. Ostavite da se marinira u frižideru najmanje 1 sat ili preko noći.
  • Zagrejte rernu na 150°C. Stavite rebra u posudu za rernu i dodajte beli luk, luk i vino. Pokrijte folijom i pecite 3 sata ili dok ne omekšaju i ne otpadnu sa kosti. Pojačajte rernu i pecite rebra 10 minuta ili dok se ne stvori lepa korica.
  • Primetićete da su rebra tokom pečenja otpustila mnogo masnoće. Ocedite meso i poslužite ga na drvenoj dasci posuto limunovom koricom, preostalim ruzmarinom i limunovim sokom. Poslužite uz hrskavu zelenu salatu.
5 recepata koji su neoborivi dokaz da je meso bolje na kosti
5 recepata koji su neoborivi dokaz da je meso bolje na kosti

Lepljivi pileći bataci sa soja sosom i medom

Tajna ovog ukusnog recepta za pileće batake  je u slasnoj i lepljivoj marinadi od soja sosa i meda.

Sastojci

  • 1/4 šolje (60 ml) soja sosa
  • 1/4 šolje (90 g) meda
  • 1 kašika vinskog sirćeta
  • 2 kašike senfa
  • 8 pilećih bataka
  • 2 kašičice semena susama
  • 2 kašike suncokretovog ulja
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 kašika rendanog đumbira
  • 1 kašičica mlevenog čilija

Priprema

  • Da napravite marinadu, stavite soja sos, med, sirće i senf u činiju i promešajte da se sjedine. Dodajte piletinu i stavite da se premaže, a zatim ostavite najmanje 30 minuta da se marinira.
  • Zagrejte rernu na 200°C. Prebacite piletinu u malu tepsiju i pecite, okrećući svakih 15 minuta, 45 minuta ili dok se ne budu pečeni. Izvadite piletinu iz tepsije i prebacite sos u šerpicu i zagrevajte na srednjoj vatri. Pustite da provri i kuvajte 4 minuta ili dok se ne smanji i zgusne. Prelijte piletinu sosom pa pospite susamom.
  • Zagrejte ulje u velikom tiganju na jakoj vatri, dodajte beli luk, đumbir i čili, pa kuvajte 2 minuta.
5 recepata koji su neoborivi dokaz da je meso bolje na kosti
5 recepata koji su neoborivi dokaz da je meso bolje na kosti

Lepljiva rebarca sa viskijem

Goveđa kratka rebarca polako pečena u irskom viskiju, šećeru i sladnom sirćetu, tako da postanu divno lepljiva i slatka.

Sastojci

  • 2 kg kratkih goveđih rebaraca
  • 330 gr braon šećera
  • 6 čena belog luka, sitno iseckanog
  • 2 kašike vusterširskog sosa
  • 1/4 šolje (60 ml) paradajz
  • 1/2 šolje (125 ml) viskija
  • 1/2 šolje (125 ml) sladnog sirćeta
  • 4 grančice timijana
  • 3 zvezdice anisa

Priprema

  • Zagrejte rernu na 160°C.
  • Stavite rebra u tepsiju i začinite
  • U činiji umutite šećer, beli luk, sosove, viski, sirće, timijan i zvezdasti anis.
  • Preliti preko rebarca, pa pokriti folijom.
  • Pecite rebra 1,5 sat, zatim uklonite foliju i kuvajte, često podlivajući, još 1,5 sat ili dok meso ne omekša i ne otpadne sa kosti. Prebacite rebra na tanjir i pokrijte ih folijom da budu topla.
  • Stavite posudu za pečenje na srednju vatru i mešajte sokove od kuvanja dok se ne redukuju i postanu sirupasti. Prelijte sos preko rebara i uživajte.
5 recepata koji su neoborivi dokaz da je meso bolje na kosti
5 recepata koji su neoborivi dokaz da je meso bolje na kosti

Pikantna pileća krilca

Začinjena pileća krilca su savršena hrana za vaš sledeći piknik, roštilj ili večeru na otvorenom. A može bit ii savršeno ljuto jelo za hladne zimske dane.

Sastojci

  • 2 kašičice vegete
  • 1/4 kašičice mlevenih karanfilića
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašika slatke paprika
  • 4 čena belog luka
  • 1/4 šolje (60 ml) maslinovog ulja
  • 1 kg pilećih krilca, uklonjeni vrhovi
  • 2 kašike sitno seckanog peršuna

Priprema

  • Pomešajte začine, beli luk i ulje u avanu i tučkom, sa malo soli i bibera, sameljite u pastu. Stavite piletinu u činiju sa marinadom i dobro promešajte da se sjedini. Pokrijte i marinirajte najmanje 4 sata ili preko noći.
  • Zagrejte rernu na 180°C, a pleh obložite papirom za pečenje.
  • Raširite krilca na pleh i pecite 25 minuta dok ne porumene i ne budu pečena. Pospite peršunom i poslužite toplo.

Ako vam se ovo čini isuviše komplikovanim, ili jednostavno ne želite haos u kuhinji, Zlatibor restorani nude širok spektar mesnih delicija koje vas sigurno neće ostaviti gladnim i razočaranim.

MOŽDA VAS ZANIMA

DRUGE UPRAVO ČITAJU