Kuvanje mesa na kosti daje stepen ukusa koji jednostavno ne možete dobiti od odreska, prsa i drugih rezova bez kostiju.
Evo nekih od naših omiljenih recepata sa kostima koje morate isprobati kod kuće.
Glazirani t-bone odrezak sa crvenim vinom i pečurkama
Ako je nedelja bila naporna, ovaj sočni odrezak crvenog mesa vratiće vam snagu i elan.
Sastojci
- 800g-1kg komad bifteka na kosti (T-kost sa slabinom – od vašeg mesara)
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 30 g neslanog putera
- 3 čena belog luka, narezana
- 6 grančica timijana
- 150 g braon šampinjona
- 1 šolja (250 ml) crnog vina
Priprema
- Zagrejte rernu na 200°C. Odrezak dobro začinite.
- Zagrejte veliki vatrostalni tiganj na jakoj vatri. Dodajte ulje, zatim šniclu i kuvajte 3 minuta ili dok ne porumeni. Okrenite šniclu i dodajte puter, beli luk i timijan.
- Kuvajte šniclu oko 1 minut, a zatim dodajte pečurke i premažite puterom.
- Dodajte vino, sačekajte da provri, a zatim stavite u rernu i pecite 5-6 minuta dok odrezak ne bude srednje pečen, ili dok ne bude pečen kako volite. Izvadite i ostavite da se odmori 5 minuta.
- Odrezak isecite i poslužite sa pečurkama, sve prelijte sokovima iz tiganja
Začinjena i sporo kuvana jagnjeća rebra
Polako pečena dok meso ne otpadne sa kosti, ova jagnjeća rebra su mekana i puna ukusa.
Ako vam se 1,5 kg čini kao nepristojna količina za samo četiri osobe, imajte na umu da će se, tokom pripreme, znatno smanjiti.
Sastojci
- 1,5 kg jagnjećih rebara
- 1 veza ruzmarina
- 1/3 šolje (80 ml) maslinovog ulja
- 1 kašika mlevene čili paprika
- 1 glavica belog luka, cela
- 2 crna luka, oljuštena
- 150 ml belog vina
- kora i sok od 1 limuna
- zelena salata za posluživanje (koristili smo radič i bebi spanać)
Priprema
- Ovaj recept možete započeti 1 dan ranije, u suprotnom ostavite 1 sat za mariniranje. Polovinu ruzmarina iseckajte i utrljajte na jagnjetinu sa maslinovim uljem, ljuskama čilija i začinima. Ostavite da se marinira u frižideru najmanje 1 sat ili preko noći.
- Zagrejte rernu na 150°C. Stavite rebra u posudu za rernu i dodajte beli luk, luk i vino. Pokrijte folijom i pecite 3 sata ili dok ne omekšaju i ne otpadnu sa kosti. Pojačajte rernu i pecite rebra 10 minuta ili dok se ne stvori lepa korica.
- Primetićete da su rebra tokom pečenja otpustila mnogo masnoće. Ocedite meso i poslužite ga na drvenoj dasci posuto limunovom koricom, preostalim ruzmarinom i limunovim sokom. Poslužite uz hrskavu zelenu salatu.
Lepljivi pileći bataci sa soja sosom i medom
Tajna ovog ukusnog recepta za pileće batake je u slasnoj i lepljivoj marinadi od soja sosa i meda.
Sastojci
- 1/4 šolje (60 ml) soja sosa
- 1/4 šolje (90 g) meda
- 1 kašika vinskog sirćeta
- 2 kašike senfa
- 8 pilećih bataka
- 2 kašičice semena susama
- 2 kašike suncokretovog ulja
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 kašika rendanog đumbira
- 1 kašičica mlevenog čilija
Priprema
- Da napravite marinadu, stavite soja sos, med, sirće i senf u činiju i promešajte da se sjedine. Dodajte piletinu i stavite da se premaže, a zatim ostavite najmanje 30 minuta da se marinira.
- Zagrejte rernu na 200°C. Prebacite piletinu u malu tepsiju i pecite, okrećući svakih 15 minuta, 45 minuta ili dok se ne budu pečeni. Izvadite piletinu iz tepsije i prebacite sos u šerpicu i zagrevajte na srednjoj vatri. Pustite da provri i kuvajte 4 minuta ili dok se ne smanji i zgusne. Prelijte piletinu sosom pa pospite susamom.
- Zagrejte ulje u velikom tiganju na jakoj vatri, dodajte beli luk, đumbir i čili, pa kuvajte 2 minuta.
Lepljiva rebarca sa viskijem
Goveđa kratka rebarca polako pečena u irskom viskiju, šećeru i sladnom sirćetu, tako da postanu divno lepljiva i slatka.
Sastojci
- 2 kg kratkih goveđih rebaraca
- 330 gr braon šećera
- 6 čena belog luka, sitno iseckanog
- 2 kašike vusterširskog sosa
- 1/4 šolje (60 ml) paradajz
- 1/2 šolje (125 ml) viskija
- 1/2 šolje (125 ml) sladnog sirćeta
- 4 grančice timijana
- 3 zvezdice anisa
Priprema
- Zagrejte rernu na 160°C.
- Stavite rebra u tepsiju i začinite
- U činiji umutite šećer, beli luk, sosove, viski, sirće, timijan i zvezdasti anis.
- Preliti preko rebarca, pa pokriti folijom.
- Pecite rebra 1,5 sat, zatim uklonite foliju i kuvajte, često podlivajući, još 1,5 sat ili dok meso ne omekša i ne otpadne sa kosti. Prebacite rebra na tanjir i pokrijte ih folijom da budu topla.
- Stavite posudu za pečenje na srednju vatru i mešajte sokove od kuvanja dok se ne redukuju i postanu sirupasti. Prelijte sos preko rebara i uživajte.
Pikantna pileća krilca
Začinjena pileća krilca su savršena hrana za vaš sledeći piknik, roštilj ili večeru na otvorenom. A može bit ii savršeno ljuto jelo za hladne zimske dane.
Sastojci
- 2 kašičice vegete
- 1/4 kašičice mlevenih karanfilića
- 1 kašičica bibera
- 1 kašika slatke paprika
- 4 čena belog luka
- 1/4 šolje (60 ml) maslinovog ulja
- 1 kg pilećih krilca, uklonjeni vrhovi
- 2 kašike sitno seckanog peršuna
Priprema
- Pomešajte začine, beli luk i ulje u avanu i tučkom, sa malo soli i bibera, sameljite u pastu. Stavite piletinu u činiju sa marinadom i dobro promešajte da se sjedini. Pokrijte i marinirajte najmanje 4 sata ili preko noći.
- Zagrejte rernu na 180°C, a pleh obložite papirom za pečenje.
- Raširite krilca na pleh i pecite 25 minuta dok ne porumene i ne budu pečena. Pospite peršunom i poslužite toplo.
Ako vam se ovo čini isuviše komplikovanim, ili jednostavno ne želite haos u kuhinji, Zlatibor restorani nude širok spektar mesnih delicija koje vas sigurno neće ostaviti gladnim i razočaranim.