SavjetiDjeci za užinu dajte jabuku, ne grickalice

Djeci za užinu dajte jabuku, ne grickalice

napunite-tanjir-vitaminima

Sezonsko voće i povrće pomaže u smanjenju gojaznosti i održavanju zdrave tjelesne težine, sprečava brojne bolesti, te osigurava pravilan razvoj djece

Sarajevo, 19. maja – Naučnici smatraju da svaki dan treba pojesti pet porcija voća i povrća kako bi čovjek bio zdrav, a to je posebno bitno kod djece. Kako biste ih potaknuli na zdravu prehranu, jako je bitno da i sami konzumirate svježe voće i povrće i budete njima uzor.

„Povrće se može jesti u bilo kojem obroku i u bilo koje doba dana, a može se pripremati na način na koji god želite – prženo, pečeno, na žaru, dinstano, kuhano ili pasirano, i, naravno, sirovo. Nažalost, hranjive tvari se gube kuhanjem, pa je zbog toga važno konzumirati što više svježeg voća i povrća kako bi iskoristili što više vitamina. Pored toga, mnogi vitamini i hranjive tvari nalaze se neposredno ispod kore koju je potrebno jesti u svakoj prilici u kojoj je to moguće”, naglasila je Amela Ivković O’Reilly, nutricionistica.

Prema njenim riječima, konzumiranje više voća i povrća dobar je primjer i djeci koja će imati zdravije navike ako im umjesto kolačića kao popodnevni međuobrok date jabuku ili neko drugo voće iz kategorije orašastih plodova.

„Raznovrsna ishrana koja uključuje voće i povrće u što većim količinama osnov je za pravilan razvoj djece. Nažalost, djeca često ne jedu dovoljne količine voća i povrća, prije svega zbog navika njihovih roditelja koja svojim mališanima kupuju gricklalice i brzu hranu. Također, djeca često odbijaju da jedu voće i povrće, pa je stoga važno da roditelji promijene svoje navike prema njima, ali i da ih privole da jedu voće i povrće. Budite kreativni, u pripremu hrane uključite i vašu djecu, dozvolite im da se igraju. Konzumirajte voće i povrće pred njima. To će vašu djecu zainteresirati pa će ga i oni jesti s vama”, naglasila je dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, pedijatrica.

Proljeće je vrijeme u kojem svojoj prehrani možete udahnuti novi život, obogaćujući ga svježim i zdravim voćem i povrćem koje je nutritivno mnogo kvalitetnije od zamrznutog. Kao dio uravnotežene prehrane i aktivnog života, vježe voće i povrće pomaže u smanjenju gojaznosti i održavanju zdrave tjelesne težine, ali i sprečavanju brojnih bolesti.

Konzum BiH brine o zdravim navikama svojih kupaca, pa se trudi da u svojoj ponudi ima najveći izbor zdravog, svježeg i domaćeg sezonskog voća i povrća koje zadovoljava sve standarde kvalitete usklađene sa strogim propisima svoga poslovanja.

«Svakodnevno težimo svojim kupcima ponuditi najbolji omjer kvalitete i cijene, a posebno smo ponosni na činjenicu da se na našim policama nalazi veliki izbor domaćeg, sezonskog voća i povrća izuzetne kvalitete», poručila je Zvezdana Stojaković, PR menadžerica Konzuma BiH.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA VAS ZANIMA

DRUGE UPRAVO ČITAJU