Juni je doba kada je sezona svježih namirnica u punom jeku. Top izbor za ovaj mjesec su svakako slasne trešnje, divlja rukola, lignje, cvjetovi tikve i tikvice, te koziji sir kao izvrsna kombinacija gore nabrojanima. Uživajte!
Pripremila: Dženana Hrlović
Trešnje
I dok proljeće krase prekrasni cvjetovi opojnog mirisa, ljeto zasigurno osvajaju sočni, slatki crveni plodovi trešnje. Osim što su iznimno ukusne, trešnje su bogate C vitaminom, folnom kiselinom, kalcijem, željezom i kalijem, a preporučuju se za poboljšanje probave. Svježe se mogu jesti uvijek, zapravo čini se da ne postoji doba dana u kojem nije baš dobar trenutak za trešnje, izuzev tek prije jela. Priremaju se u različitim kombinacijama uz slatke ili pak slane namirnice. Najpoznatija jela od trešanja su klasična američka pita i cherry clafouti, jedna od najpoznatijih poslastica slavne Julije Child.
Cherry Clafouti Julije Child
Sastojci: 1,25 šolja mlijeka, 2/3 šolje šećera, 3 jaja, 1 kašičica ekstrakta vanilije, 1/8 kašičice soli, ½ šolje brašna, 3 šolje očišćenih trešanja, šećer u prahu
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. U multipraktiku pomiješajte mlijeko, 1/3 šolje šećera, jaja, ekstrakt vanilije, so i brašno, pa sve dobro izmiksajte. Lagano pomastite manji kalup za kolače i naspite polovinu pripremljene smjese. Ostatak smjese ostavite sa strane. Pecite 10-ak minuta, pa izvadite iz pećnice. Rasporedite trešnje po zapečenoj smjesi, pospite 1/3 šolje šećera, a potom prelijte ostatak smjese. Nastavite peći 45-60 minuta sve dok kolač ne naraste i potamni Kada zabodete nož u kolač trebao bi izaći čist. Pečen kolač pospite šećerom prahu, pa poslužite dok je još topao.
Prosječna cijena jela: 7 KM
Divlja rukola
Divlja rukola je bliski rođak baštenske rukole i suprotno uvriježenom mišljenju i nadimku, ne raste nekontrolisano po livadama, već se također kultiviše baš kao i pitoma. Nutritivno bogatstvo zaokružuje njena aroma nešto oštrija i intenzivnija nego je to slučaj sa klasičnom rukolom. Također je nešto manja, ima manje listova, te specifičnu ljutkastu aromu koja podsjeća na biber. Odlična je u kombinaciji sa ljetnim salatama i pastama pripremljenim sa pesto sosom te kozijim sirom, ali i kao prilog nekim laganim varivima.
Salata sa krompirom i divljom rukolom
Sastojci: 500 g krompira, 2 šake divlje rukole, 150 g mladog luka, so, 200 ml kisele pavlake, ½ kašičice mljevenog bibera, sok od ½ limuna, maslinovo ulje, so po ukusu
Priprema: Najprije pripremite preliv za salatu tako da pomiješate pavlaku i maslinovo ulje, a zatim dodajte limunov sok i mljeveni biber. Sve dobro izmiješajte da se sastojci sjedine u homogenu smjesu. Rukolu operite i dobro ocijedite. Oguljeni krompir skuhajte u slanoj vodi, pazeći da ga ne prekuhate, kako se salata ne bi raspadala. Gotov krompir odmah ocijedite i stavite u hladnu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja. Potom ga izrežite na kockice veličine zalogaja. Mladi luk očistite i izrežite na kolutiće. Pomiješajte krompir, mladi luk i rukolu u dublju posudu, pa prelijte pripremljenim prelivom. Pustite da odstoji oko sat vremena prije posluživanja.
Prosječna cijena jela: 5 KM
Lignje
Iako je riječ o klasičnim predstavnicima namirnica iz grupe morskih plodova, lignje su čini se daleko popularnije, posebno među onima koji baš i nisu ljubitelji ribe i morskih plodova. Omiljene su one pripremljene na žaru uz dodatak limunovog soka, premda se odlično kombinuju i sa sokom od narandži. Slične su hobotnicama, ali daleko mekanije te nutritivno bogatije. Relativno su jeftine, te se kilogram može nabaviti po cijeni od 8-10 KM, pa se često nađu uredno posložene na ljetnim roštiljima.
Lignje na žaru
Sastojci: 500 g očišćenih lignji, 20 ml suncokretovog ulja, 30 ml maslinovog ulja, so, 1 režanj bijelog luka, 1 kašika sitno isjeckanog svježeg peršuna
Priprema: Lignje očistite, operite, posušite krpom pa posolite. Roštiljsku rešetku premažite smjesom od 20 ml suncokretovog i 10 ml maslinovog ulja. Od ostatka maslinovog ulja pripremite preliv za lignje, tako da zgnječite u ulje režanj bijelog luka, te umiješate i sitno isjeckani peršun. Lignje stavite na vrelu rešetku i pecite po 10-15 minuta sa svake strane. Dok se peku lagano ih premazujte smjesom dva ulja. Da ne zagore. Gotove lignje prelijte prelivom sa bijelim lukom i peršunom, te poslužite.
Prosječna cijena jela: 8 KM
Cvjetovi tikve i tikvice
Tikvice su prvi vjesnici proljetnog buđenja, a svježe se mogu nabaviti tokom cijelog ljeta. Bogate su vitaminom C, te sadrže kalij, kalcij, fosfor i selen. Riječ je o niskokaloričnoj namirnici sa svega 16 kcal na 100 g, koja se preporučuje svima koji žele izgubiti kilograme. Smatra se ljekovitom za različite vrste bolesti, pa čak i neke vrste karcinoma, s obzirom da neki od njenih sastojaka sprečavaju razvoj mutiranih ćelija. Osim mladih tikvica izuzetno nutritivno bogatstvo imaju i cvjetovi tikve. Ukoliko već niste, obavezno probajte i cvjetove tikvica ako budete imali priliku. Širom svijeta ovi se cvjetovi smatraju delikatesom i služe u vrhunskim restoranima, najčešće punjeni finim bijelim sirevima i lagano pohovani. Kod nas ih je veoma teško nabaviti, pa osim ako ih niste uspjeli uzgojiti u vlastitom vrtu, eventualno možete pokušati dogovoriti kupovinu sa poljoprivrednicima koji svoje proizvode prodaju na lokalnim pijacama.
Cvjetovi tikvice punjeni kozijim sirom
Sastojci: 6 cvjetova tikvice, 1 tikvica, 125 g bijelog kozijeg sira, 1 režanj bijelog luka, 20 g naribanog parmezana, maslinovo ulje, so, biber, bosiljak, 300 ml bešamel sosa
Priprema: Tikvice operite i osušite, pa izrežite na štapiće. Zagrijte malo ulja u tavi pa dodajte sitno nasjeckan bijeli luk, a odmah potom i štapiće tikvica. Dinstajte kratko, tek toliko da povrće omekša. Pomiješajte bijeli koziji sir sa ribanim parmezanom, dodajte dinstane tikvice, posolite i pobiberite. Cvjetove tikvice operite, izvadite tučak i osušite ih lagano kuhinjskim papirom. Napunite cvjetove pripremljenom smjesom. Stavite bešamel u posudu za pečenje, i složite napunjene cvjetove. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Prije posluživanja ukrasite listićima bosiljka.
Prosječna cijena jela: 6 KM
Koziji sir
Baš kao što je i kozije mlijeko visoko cijenjeno zbog svog nutritivnog bogatstva, ali i činjenice da koze daju nešto manje mlijeka nego krave, i koziji sir je visoko vrijedna namirnica koju je nešto teže nabaviti na našim prostorima. Kasno proljeće idealno je vrijeme za kombinovanje svježeg povrća sa bogatim kozijim sirom. Postoje dvije vrste domaćeg kozijeg sira – bijeli meki i polutvrdi sir. Meki bijeli sir se najčešće proizvodi od mješavine kravljeg, ovčijeg i kozijeg mlijeka. Polutvrdi koziji sir se proizvodi autohtono na području hrvatskog primorja, Hercegovine i Crne Gore. Ipak, zemlja najbogatija kozijim sirom je Francuska, gdje se proizvodi oko 90 različitih vrsta. Obično se pripremaju u manjim količinama, a često i sa dodacima različitih začina.
Bruskete sa kozijim sirom
Sastojci: 300 g mekog bijelog kozijeg sira, 6 kriški jučerašnjeg hljeba, 8 komada cherry paradajza, listići svježeg bosiljka, malo pesto sosa, malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Priprema: Izrežite sir na šest komada. Na svaku krišku hljeba nakapajte malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Potom je premažite sa pesto sosom, te pospite svježim listićima bosiljka. Na bosiljak stavite komade sira, pa odozgo poslažite cherry paradajz izrezan na kolutiće. Kratko zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici, tek toliko da se sir malo rastopi a korica postane hrskava
Prosječna cijena jela: 12 KM