7 saveta kako da napravite idealu teretanu u vašem dvorištu (VIDEO)

Kućna teretana kao sopstvena zona užitka i tišine, korisni saveti koje biste trebali da razmotrite ukoliko planirate da napravite intimni prostor za vežbanje u okviru svog doma.

Ukoliko ne volite prisustvo drugih osoba kada želite određeni deo dana da posvetite sebi i svom telu, možda pravo rešenje predstavlja kućna teretana koju možete napraviti po svojim merilima i u svom prostoru koje će postati mesto gde izbacujete lošu, a sintetišete životnu i svu pozitivnu energiju kako biste ojačali svoje mišiće, ali i svoj duh.

Iskreirajte sopstvenu zonu užitka, mira i tišine, a uz to i poradite na svojim mišićima i kondiciji i vežbajte u bilo koje doba dana ili noći. Odlučite se za ličnu teretanu u dvorištu i dobićete kreativni proces stvaranja, a nakon nekog vremena rezultate ćete videti i na svom izvajanom telu.

Ovo su korisni saveti koje biste trebali da razmotrite ukoliko planirate da napravite intimni prostor za vežbanje u okviru svog doma.

kućna teretana
kućna teretana

Veličina prostora

Usklađivanje između želja i mogućnosti nije uvek jednostavna stvar. Mnogo toga zavisi od vrsti vežbi koje planirate da izvodite u svojoj budućoj oazi.

Neki minimum iznosi prostor veličine 4 x 5 metara koji je sasvim dovoljan za vežbe joge, ali i nekoliko manjih komada dodatne opreme.

Ova veličina se uglavnom preporučuje kao minimalna, ali ukoliko vam treba mali prostor gde ćete samo podizati tegove ili voziti sobni bicikl, onda bi i soba od 3 x 3 metra mogla da “završi posao”.

Sve ove mere odnose se na izgradnju nekog malog, montažnog objekta u okviru vašeg dvorišta, ali postoje i drugačija rešenja koja mogu biti podjednako efikasna.

“Skrovište”

Naravno, postoji i jeftinija varijanta koja će vam omogućiti da vežbate na otvorenom, a istovremeno da budete zaštićeni od jakog sunca, kiše ili snega.

Svoj mini prostor za vežbanje možete prekriti nadstrešnicom, ciradom ili nečim trećim, a dobićete zaštitu od vremenskih neprilika.

Takođe, ukoliko kupite sprave za vežbanje, sigurno ne želite da one kisnu i ubrzo propadnu, pa je ovo još jedan benefit koji se nameće kroz ovo rešenje.

Odabir podloge

Kako god da odlučite da će vaša teretana izgledati, odabir podloge na kojoj ćete trenirati je jedan od osnovnih preduslova. Da li je izbor travnata, betonska ili gumena podloga, sve zavisi od vrste prostora koju želite da napravite.

Prirodni travnjak može predstavljati previše mekanu i neujednačenu podlogu, dok je beton isuviše tvrda i neumoljiva podloga za vaše telo.

Zbog toga malo tvrđa podloga načinjena od veštačke trave može biti pravi izbor za pod vaše lične teretane na otvorenom.

Ipak, pre svega, u obzir morate uzeti koju vrstu vežbi planirate i koju to opremu želite. Ukoliko je reč o teškim spravama i tegovima, neophodna vam je tvrđa podloga, a ukoliko samo želite da radite jogu ili aerobik, onda u obzir dolaze i neke drugačije i mekše varijante.

Oprema za vežbanje

Pre svega, odaberite vrste i broj sprava koje će se savršeno uklopiti u unapred određen prostor. Ne želite da imate previše sprava, a premalo mesta, tako da nećete moći da ih koristite na najbolji mogući način.

Zbog toga je preporuka da odaberete svoj primarni stil vežbanja i u skladu sa tim ograničen broj sprava, ili se možete odlučiti na višenamenske sprave koje odgovaraju vašim potrebama.

Neke od najčešćih sprava koje se koriste u malim i personalnim teretanama su svakako podesive benč klupe sa nastavcima za vežbanje koje i pored mnogih inovacija i dalje nisu izgubile na svojoj primeni i popularnosti.

Takođe, držite sprave, tegove i ostalu prateću opremu na određenom mestu kako biste se u svakom trenutku snalazili i kako bi vaš prostor bio prohodan i uvek spreman za početak vežbanja.

Kontrola temperature

Ukoliko se odlučite da izgradite sebi mali montažni ili zidani objekat, potrudite se da on ima dosta prozora i dnevnog svetla. To je bitno iz više razloga.

Pre svega, u takvoj prostoriji osećate se prijatno i želećete više vremena u njoj da provodite.

Takođe, ukoliko je zatvoreni objekat, bilo bi poželjno da imate dvostruko zastakljivanje, kao i izolaciju zidova i krova kako biste održavali ugodnu temperaturu u teretani. Prilikom hladnijeg vremena, možda ćete želeti i neko dugotrajnije rešenje za grejanje.

Obavezno vodite računa o kvalitetnoj ventilaciji jer je ona od suštinskog značaja za održavanje prostorije.

Razmislite o elektronskim uređajima

Volite muziku? Onda je ovo prostor u kojem ćete sigurno želeti makar jedan par kvalitetnih zvučnika.

Mnogi u vežbanju prate određenu rutinu, kako bi se lakše psihički pripremili za početak i čitav tok vežbanja. Mnogi slušaju i određenu listu pesama, ali u svakom slučaju muzika daje posebnu čar svakoj vrsti aktivnosti.

Možda ćete želeti solarni panel, wifi priključak ili još mnogo toga što se može naći u trenutnoj ponudi mnogih specijalizovanih radnji, ali mnogo zavisi od želja i vašeg budžeta.

Bezbednost

Nažalost, ovo je jedna od bitnijih stavki ukoliko planirate svoju teretanu. Znatiželjne oči i lepljivi prsti oduvek su bili pretnja na koju se mora obratiti posebna pažnja.

Ukoliko imate mogućnost, uvek je preporučljiv video nadzor i neki od različitih vidova alarmnih sistema.

Naravno, tu su i vrata, rešetke, katanci, ali i druge vrste zaštite koje dolaze u obzir.

Preporuka

MOŽDA VAS ZANIMA

DRUGE UPRAVO ČITAJU