NovoPovrće u vlastitoj bašti

Povrće u vlastitoj bašti

Mother and daughter planting flowers together.

Maj je mjesec punog pravog proljeća, mjesec cvijeća i bujanja vegetacije. Nije slučajno da ga je naš narod zvao još carski, cvijetni, cvjetnik i cvjetalj. Maj je pravo vrijeme za dodatno uređivanje vrta!

Gusto zanimljivost: Narodni običaji vezani za maj: iza mokrog maja ide suhi juni, a iza suhog maja ide mokar juni. Majska zora sve nagoni, a majski mraz sve razori. Majske kiše sve više, to i žita i vina sve više. Kišovit maj, berićet svim usjevima. Mnogo grmljavine u maju, berićetna godina. Mokar maj, svim usjevima raj. plastenik

Plastenik – veoma koristan pomoćnik

Plastenik u vrtu je izuzetno koristan, posebno ako volite sami da uzgajate rasadu za cvijeće i povrće, a potrebna vam je dodatna zaštita od hladnoće, vjetra, sunca i kiše. Plastenik je vrlo jednostavno napraviti, budući da vam je potreban samo osunčan prostor i nešto malo materijala.

Plastenik se koristi u rano proljeće. Koristan je za rasadu zimskog cvijeća, a već od januara i za proljetno cvijeće. Naravno, u njega možete posaditi i povrće koje ćete brati do duboko u zimu. Lokacija za plastenik treba da bude na mjestu koje je sunčano preko cijelog dana. Kupite kvalitetnu plastičnu foliju, zaštitite drvo i postavite plastenik na unaprijed pripremljen ravan teren.

Što se same izgradnje plastenika tiče, ona ovisi od terena, veličine i položaja zadatog prostora, kao i planiranih kultura za sadnju. Ono što je neophodno je to da plastenik bude stabilan i čvrst, a folija dobro zategnuta. Sve ostalo je stvar mašte i improvizacije. Jedan omanji vrtni plastenik ne bi trebao koštati više od 200-tinjak KM.

Preporučujemo da probate:

Quiche s brokulom kis-s-brokulom

Sastojci: 250 g oštrog brašna, so, 1 čajna kašika praška za pecivo, 130 g maslaca, 130 g svježeg sira; Za nadjev: 200 g cvjetova brokule, 3 jaja, so, 100 ml mlijeka, 200 ml slatkog vrhnja, 60 g trapista, začin od povrća, 1 kašika sjeckanog peršuna, 120 g sitno sjeckane šunke, 1-2 paradajza

Priprema: Brašno pomiješajte sa soli i praškom za pecivo, zatim dodajte narezan maslac i svježi sir. Tijesto zamijesite, po potrebi dodajući kiselo vrhnje. Tijesto razvaljajte i stavite u okruglu posudu za pečenje quichea promjera 30 cm, tako da budu prekriveni rubovi. Cvjetove brokule stavite kuhati u posoljenu vodu, kratko prokuhajte, ocijedite i ohladite u hladnoj vodi. Jaja, mlijeko i slatko vrhnje dobro promiješajte, zatim dodajte naribani sir, šunku i začine. Preko tijesta rasporedite ocijeđene cvjetove brokule. Prelijte pripremljenom smjesom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 35 minuta. Paradajze osušite u pećnici i rasporedite po površini ili ih dodajte u nadjev prije pečenja.

Pročitajte više u novom broju Gusta, maj/svibanj, br. 81

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA VAS ZANIMA

DRUGE UPRAVO ČITAJU