Savjeti za orašaste plodove, kesten i kupus

orasasti-plodovi-16dana

Orašasti plodovi:

Orasi: Ako kupujete orah u rinfuzi, obratite pažnju na boju koja treba biti svjetlija i ujednačena te da kožica bude neoštećena. Najbolje je takav plod pomirisati ili pak probati jezgru jer orah ima veliki postotak masnoće koja se lako užegne. Kod kupovanja pakirane orahove jezgre prvenstveno obratite pažnju na deklaraciju i rok trajanja koje svako pakovanje mora posjedovati, no ako je pakiranje providno obratite pažnju i na izgled jezgre. Jezgra prilikom kupnje ne bi trebala biti jako lomljena, već treba biti u obliku  polovica i četvrtina.

Lješnici: U rinfuzi lješnike možete kupiti u ljusci, dok ćete očišćene lješnike naći u pakiranjima od 100 i 200 g. Optimalna temperatura čuvanja lješnika je od 0-7° C, a u tim uvjetima lješnici u ljusci čuvaju se do godinu dana, dok oni bez ljuske samo 6 mjeseci. Isto tako lješnici se mogu zamrznuti i čuvati do dvije godine. Odmrzavajte ih u hladnjaku, a zatim ih prebacite na sobnu temperaturu kako biste izbjegli kondenzaciju.

Kesten:

Kupovina: Kod kupovine kestena obratite pozornost da su plodovi veći, sjajni, bez rupica na ljusci, što je znak da nema raznih ličinki. Kad ih stavite u ruku, težina im mora odgovarati veličini, a ne smiju imati šuplji zvuk kada ih tresete.

Čuvanje: Čuvajte ih na hladnom mjestu do 2 sedmice. Ukoliko se na nekim kestenima pojave rupice, kesten preberite i odbacite one s rupicama jer će vam inače propasti sav kesten.

Kupus:

Posebnosti: Proljetni kupus izvrstan je na salatu, jesenski svježi kupus pak možete pirjati ili peći u pećnici, dok kiseli kupus možete poslužiti kao prilog uz pečeno crveno meso, patku ili od njega savijati sarmu.

Kuhanje: Dugotrajnim kuhanjem značajno se smanjuje nutritivna vrijednost. Da bi se spriječio izraziti gubitak dragocjenih sastojaka prilikom kuhanja, preporučuje se kupus, kao i ostale vrste povrća, staviti u vruću umjesto u hladnu vodu.

Kupovina: Pri kupnji kupusa vodite računa o njegovom izgledu: treba izgledati svježe i bez mrlja. Nikada ne kupujte posušeni, uvenuli kupus, nego onaj tvrdih, sočnih i čvrstih listova. Jesenski bijeli kupus ima bijeložućkaste ili sasvim bijelozelene tijesno priljubljene listove formirane u okrugle glavice. Na tržištu u zimskim mjesecima može se kupiti i kiseli kupus izrezan ili u glavicama, a pri kupnji pripazite da ima ugodan miris i čvrste cijele ili izrezane listove.

Mljeveno meso:

Kupovina: Svježe mljeveno meso je čvrsto, ružičastocrvene boje, nije mazivo ni ljepljivo. Bilo bi najidealnije imati vlastitu mesoreznicu te pripremati mljeveno meso neposredno prije pripremanja jela. Rezultati su u ovom slučaju daleko najbolji. Kod kupovine direktno kod mesara treba pripaziti na nekoliko stvari: nikad ne uzimajte meso koje je već u mašini. Sami birajte komade mesa i tek onda zamolite mesara da ih samelje.

Začini: Osim soli, bibera i crvene mljevene paprike, mljeveno meso dobro podnosi bijeli luk, majčinu dušicu, ruzmarin, zeleni biber i ljute papričice. Od dodataka možete koristiti luk, kapare, masline, prezlu, paradajz i razne tvrde sireve.

Čuvanje: Sirovo mljeveno meso se vrlo lako kvari jer ima mnogo površina na koje se mogu prihvatiti bakterije. Stoga mljeveno meso treba preraditi što je prije moguće nakon kupnje, i u ni kojem ga slučaju ne treba čuvati u hladnjaku dulje od 12 sati (prije čuvanja ga treba izvaditi iz pakiranja i staviti u posudu koja se može čvrsto zatvoriti).

MOŽDA VAS ZANIMA

DRUGE UPRAVO ČITAJU