Helicobacter pylori, kod nas poznat kao Helicobacter pylori, je vrsta bakterije koja nastanjuje želudac i može preživjeti u kiselini. Prisutnost ove bakterije u ljudskom tijelu postoji već tisućama godina, no značajna otkrića vezana uz Helicobacter pylori dogodila su se tijekom 20. stoljeća.

Helicobacter pylori

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća znanstvenici su uspjeli izolirati Helicobacter pylori, a jedan od znanstvenika, Barry Marshall, popio je sat kulture ove bakterije, što je nekoliko dana kasnije izazvalo mučninu i povraćanje, a pojavili su se i znakovi gastritisa. pronađeno.

Nakon upoznavanja ove bakterije i znanstvenih istraživanja, pretpostavlja se da više od polovice ljudske populacije ima problema s Helicobacter pylori.

Sastaviti

Helicobacter pylori simptomi – moje iskustvo

Za razliku od Barryja, nisam pio ništa da nekome nešto dokažem, ali sam povremeno počeo osjećati slične simptome kao kod spomenutog znanstvenika.

Da se razumijemo, tada nisam znao što je helicobacter pylori i da je ona mogući uzrok tih problema. S obzirom da sam gurman i da volim jesti (posebno slatko), mislila sam da je razlog bolova upravo to, previše hrane.

Moji simptomi nisu bili povraćanje i mučnina, već određena nelagoda, pritisak i povremena oštra bol u predjelu trbuha. Na primjer, znalo se dogoditi jednom ili nikad u tjednu.

Uobičajeni simptomi mogu uključivati:

  • bolovi u trbuhu
  • osjećaj sitosti
  • nadutost
  • kiselina
  • problemi sa stolicom
  • peckanje u gornjem dijelu želuca

Međutim, nakon nekog vremena bolovi su postali učestaliji, uglavnom između obroka ili tijekom noći, a najintenzivniji su bili u jutarnjim satima.

Vodeći se pričama naših starih da je rakija dobra za želudac (a znamo da postoje famozne grčeve), pokušao sam odagnati bolove ispijanjem čašice rakije. Kasnije sam saznao da to s moje strane nije bilo nimalo pametno. Ljuto, slatko, kiselo, slano je ono što odgovara Helicobacter pylori.

Privremeni prestanak boli dogodio se kad sam pojela komad kruha. Recimo između obroka se jave bolovi u želucu, zagrizem kruh i bolovi se smanje ili nestanu, privremeno.

Nakon nekoliko mjeseci borbe, nadmudrivanja i čitanja o ovoj pekari, odlučila sam otići liječniku.

Kako utvrditi postojanje Helicobacter pylori

Postoje dva dijagnostička postupka za otkrivanje Helicobacter pylori. Prvi je invazivni, tj. pregled sondom, dok je drugi neinvazivan, tj. pregled bez sonde (logičan).

Neinvazivni način utvrđivanja prisutnosti Helicobacter pylori može se utvrditi izdahom, analizom krvi i pregledom stolice.

U mom slučaju uputnica je bila određivanje Helicobacter pylori analizom krvi. Nekoliko sati nakon davanja krvi došao sam po nalaze koji su potvrdili moje sumnje Imam helicobacter pylori, to je da je aktiviran.

Liječenje Helicobacter pylori

Paralelno s početkom mojih problema, upoznala sam dečka koji mi je potvrdio da ima bakteriju i da je u liječenju od helicobacter pylori. Kroz priču sam shvatio da je on stvarno u velikom problemu i da je bakterija u poodmakloj fazi, ako se tako može reći.

Naime, dok smo sjedili za stolom (a sjedili smo za slavljeničkim stolom), on je pažljivo birao hranu koju je jeo i što je od te hrane jeo. Svima nam je poznat izbor hrane koja se u takvim situacijama nađe na stolu, a on jedva da je išta probao.

Njegovo Liječenje Helicobacter pylori značilo strogo kontroliranu prehranu. Stoga je mogao unositi vrlo mali broj namirnica. Čak je i hrana koju je mogao jesti morala biti pripremljena na određeni način. Imao je jasan jelovnik kojeg se morao pridržavati.

Osim adekvatne prehrane, liječenje je uključivalo uzimanje antibiotika i to tri kombinacije antibiotika. Sav taj rigorozan režim bio je uvjetovan bolovima, što je dovelo do 24 sata sna.

Kako sam liječio bakterije

U trenutku kada sam saznao da sam i ja aktiviran, taj tip mi je prvo pao na pamet. Srećom, onaj koji se nalazio u mom želucu bio je pitomije prirode i moje liječenje Helicobacter pylori nije zahtijevalo takvu rigoroznost.

Propisano mi je pantoprazol, lijek koji bi trebao ublažiti tegobe koje može izazvati kiselina u želucu (ili nešto slično 😀 ). Terapija je trajala dva mjeseca, pila sam 20 mg (jedna tableta) dnevno, ujutro pola sata prije doručka.

Terapija je uključivala kontroliranu prehranu i toga sam se pridržavala samo na početku liječenja. Kako su tegobe prestale, vratio sam se svojim slabostima po pitanju hrane.

Pošto je dogovor s doktoricom bio da ako bolovi nestanu nakon terapije prestanem piti antibiotike, tako se i dogodilo. Nakon dva mjeseca liječenja bolovi su prestali, a prestala je i konzumacija tableta.

Očito je da je bakterija u mom želucu bila prije puberteta, pa nije u potpunosti zašla u pubertet. Inače bi proces liječenja vjerojatno bio puno duži. Momak iz priče već je gotovo dvije godine na strogo propisanoj terapiji.

Jesam li potpuno ozdravila

Koliko sam pročitao, a pokazalo se točnim, Helicobacter pylori se ne možete riješiti. Možete je uspavati i pokušati je nikad ne probuditi.

I danas imam povremene bolove i vidim da je opet aktivan. To se obično događa kada se prejedem i u organizam unosim previše stvari koje “provociraju” Helicobacter pylori. S obzirom da sam već shvatila što je to što trebam izbjegavati, ovakve stvari se dese par puta godišnje.

Čim osjetim, popijem pantoprazol (može i bez recepta 🙂 ) dva-tri dana i bol nestane.

Svakako ne preporučam da bilo koji od lijekova uzimate na svoju ruku. Ako osjetite slične simptome javite se svom liječniku na vrijeme i pridržavajte se terapije koju vam prepiše. Helicobacter pylori izuzetno je otporan i može izazvati ozbiljne probleme, od čira na želucu do mnogih drugih bolesti probavnog trakta.

Uzročnici Helicobacter pylori

Helicobacter pylori kako se prenosi sigurno će biti jedno od pitanja koje ćete postaviti. Poznata je i kao “bolest prljavih ruku” pa je karakteristična za siromašne zemlje gdje razina higijene nije na visokoj razini. Statistika kaže da je broj oboljelih u tim zemljama oko 80%.

Pretpostavka je da sam i ja tako “zaradila” bakterije, iako se trudim održavati higijenu što je više moguće :). No ja sam kao klinac često grickao nokte (znam, gadno je), a aktivirao se u odrasloj dobi. To se poklapa s nekim istraživanjima koja su provedena.

Drugi način prijenosa Helicobacter pylori je nedovoljno oprano voće i povrće koje unosimo u organizam, a moguće ju je prenijeti i s čovjeka na čovjeka putem sline.

Kako spriječiti Helicobacter pylori

Kao što sam spomenula, jedan od glavnih razloga za pojavu ove bakterije je nečistoća. Stoga pokušajte ne dodirivati ​​lice i usta prljavim rukama. Ako imate dijete koje grize nokte, nemojte mu dopustiti. Slobodno ga udarite po ruci, bit ćete mu zahvalni 🙂

Jelovnik prehrane za Helicobacter pylori

Ono na što treba obratiti pozornost je prehrana Helicobacter pylori. Pazite što iu kojim količinama unosite u organizam jer mnoge stvari mogu izazvati aktivaciju bakterija.

Trebali biste izbjegavati previše masti. Također, prekomjeran unos slanog, slatkog, kiselog, gaziranog i ljutog može dovesti do pojave Helicobacter pylori.

Napravite sebi jelovnik koji će vam uvijek biti pri ruci, bez obzira imate li Helicobacter pylori ili preventivno.

Još jednom, svakako se posavjetujte s liječnikom ako sumnjate da imate Helicobacter pylori. Fraza je, ali bolje spriječiti nego liječiti. Prisutnost Helicobacter pylori može izazvati mnoge neugodnosti.

Kroz ovaj tekst sam podijelio svoje iskustvo kada je ova bakterija u pitanju. Ako se netko nađe u njoj, treba što prije potražiti stručnu pomoć i ne dopustiti Helicobacter pylori da se naseli u organizmu.

Hvala na čitanju