NovoNestlé Health Science podržava razvoj prve mikrobiološke...

Nestlé Health Science podržava razvoj prve mikrobiološke terapije u svijetu

nestle-health-science-seres-ecobiotics

Nestlé Health Science ulaže 120 miliona američkih dolara u novu klasu bioloških lijekova „Ecobiotics”

Nedavna naučna istraživanja sve više povezuju neuravnotežen mikrobiom, nevidljivi ekosistem ljudskog organizma sastavljen od triliona mikroorganizama poput bakterija, kvasaca, plijesni i gljivica, s nizom zdravstvenih stanja kao što su upalne bolest crijeva te crijevne infekcije uzrokovane bakterijom Clostridium difficile (C.diff).

Da bi se unaprijedilo liječenje navedenih bolesti, koje u nekim slučajevima mogu biti i opasne po život, Nestlé Health Science potpisao je ekskluzivni ugovor o saradnji izvan SAD-a i Kanade s kompanijom Seres Therapeutics. Nestlé Health Science će uložiti 120 miliona američkih dolara i tako podržati razvoj nove klase bioloških lijekova „Ecobiotics” kompanije Seres Therapeutics, a koja se temelji na mikrobiološkim organizmima.

Sve više dokaza, naime, upućuje na to da je ulcerozni kolitis (UC) obilježen neravnotežom bakterija u crijevima, a liječenje te neravnoteže može dovesti do značajnog kliničkog učinka. Procjenjuje se i da oko 2,5 do 3 miliona ljudi u Europi boluje od upalnih bolesti crijeva, što zdravstvu predstavlja trošak od 4.6 do 5.6 milijardi eura godišnje.

„Ovim strateškim potezom još smo jednom pokazali našu namjeru da s naprednim zdravstvenim pristupima doprinesemo transformaciji ishoda za bolesnike i stvaranju vrijednosti u zdravstvenim sistemima širom svijeta” – izjavio je Greg Behar, predsjednik Uprave Nestlé Health Sciencea i član upravnog odbora Seres Therapeuticsa.

Ovim sporazumom Nestlé Health Science podržat će potencijalnu komercijalizaciju prve mikrobiološke terapije u svijetu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA VAS ZANIMA

DRUGE UPRAVO ČITAJU