Nestlé Health Science podržava razvoj prve mikrobiološke terapije u svijetu

nestle-health-science-seres-ecobiotics

Nestlé Health Science ulaže 120 miliona američkih dolara u novu klasu bioloških lijekova „Ecobiotics”

Nedavna naučna istraživanja sve više povezuju neuravnotežen mikrobiom, nevidljivi ekosistem ljudskog organizma sastavljen od triliona mikroorganizama poput bakterija, kvasaca, plijesni i gljivica, s nizom zdravstvenih stanja kao što su upalne bolest crijeva te crijevne infekcije uzrokovane bakterijom Clostridium difficile (C.diff).

Da bi se unaprijedilo liječenje navedenih bolesti, koje u nekim slučajevima mogu biti i opasne po život, Nestlé Health Science potpisao je ekskluzivni ugovor o saradnji izvan SAD-a i Kanade s kompanijom Seres Therapeutics. Nestlé Health Science će uložiti 120 miliona američkih dolara i tako podržati razvoj nove klase bioloških lijekova „Ecobiotics” kompanije Seres Therapeutics, a koja se temelji na mikrobiološkim organizmima.

Sve više dokaza, naime, upućuje na to da je ulcerozni kolitis (UC) obilježen neravnotežom bakterija u crijevima, a liječenje te neravnoteže može dovesti do značajnog kliničkog učinka. Procjenjuje se i da oko 2,5 do 3 miliona ljudi u Europi boluje od upalnih bolesti crijeva, što zdravstvu predstavlja trošak od 4.6 do 5.6 milijardi eura godišnje.

„Ovim strateškim potezom još smo jednom pokazali našu namjeru da s naprednim zdravstvenim pristupima doprinesemo transformaciji ishoda za bolesnike i stvaranju vrijednosti u zdravstvenim sistemima širom svijeta” – izjavio je Greg Behar, predsjednik Uprave Nestlé Health Sciencea i član upravnog odbora Seres Therapeuticsa.

Ovim sporazumom Nestlé Health Science podržat će potencijalnu komercijalizaciju prve mikrobiološke terapije u svijetu.

MOŽDA VAS ZANIMA

DRUGE UPRAVO ČITAJU