Hit mjeseca januara iz Sarine kuhinje

stalak-za-kolace-2

Hladne zimske dane treba malo zasladiti, pa u tu svrhu donosim nekoliko prijedloga za potrebne rekvizite za slatkiše, plus prigodni recept za fini zimski kolač. U slast!

Stalak za kolačiće — Fine kolačiće ili kekse treba i lijepo servirati, posebno ako vam navrati više gostiju. Tada je najbolje lijepo ih rasporediti na jedan ovakav stalak, pa da se ljudi sami posluže. Pitanje je samo gdje ga poslije spremiti, jer i nisu baš mali za skladištenje, hmmm…

caj

Pribor za čaj – Uz fine kolačiće fino je poslužiti i neki dobar, okrepljujući čaj. Ako ste si već dali truda i kolačiće po preporuci servirali na stalku (uz fine tanjiriće sa strane), onda je red da i čaj poslužite u nekom finom setu za čaj, a ne u nekim ohrndanim visokim šoljama. Ima nešto u tom ritualu ispijanja dobrog čaja iz lijepih šoljica… Još bolje ako je set za čaj u istom dezenu kao i stalak za kolače!

zvono-2

Zvono za tortu – Ukoliko često pravite ili konzumirate torte, onda će vam svakako trebati zvono u koje ćete tortu bezbjedno spremiti i ostaviti u frižider. Istina, i ona su prilično kabasta i nema svako baš toliko prostora da ih drži u ormarićima, ali ako imate gdje s njim, onda svakako preporučujem jer u svim drugim opcijama skladištenja torti postoji mogućnost da se počne sušiti ili da se možda nagnječi. Zvono će poslužiti da u njega spremite i kolače!

Kad ste se već ovako dobro opremili sa rekvizitama za kolače, onda evo i jedan jednostavan zimski kolač sa sezonskim voćem:

cranberry-pud-cake

Zimski kolač sa brusnicama i jabukom

Sastojci (za 6-8 porcija): 350 g svježih brusnica, 1 jabuka (Granny Smith) oguljena i narezana na kockice, ½ šolje smeđeg šećera, kašičica naribane narandžine kore, ¼ šolje svježe cijeđenog soka od narandže, malo cimeta u prahu, 2 velika jaja (na sobnoj temperaturi), 1 šolja + 1 kašika kristal šećera, 100 g neslanog, otopljenog putera, 1 kašika ekstrakta vanilije, ¼ šolje vrhnja za kuhanje, 1 šolja brašna, malo soli

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Pomiješajte brusnice sa jabukom, smeđim šećerom, naribanom korom i sokom narandže te jednom kašikom cimeta u prahu. Ostavite da malo stane. Mikserom mutite jaja oko 2 minute srednjom brzinom, pa dodajte šolju šećera, puter, ekstrakt vanilije i vrhnje za kuhanje, pa mutite dok se ne sjedini. Smanjite brzinu pa dodajte brašno i so. Smjesu sa voćem ravnomjerno ulijte u staklenu posudu za pečenje (25 cm). Preko toga prelijte tijesto, da sve lijepo pokrije. Pospite sa mješavinom jedne kašike kristal šećera i malo cimeta. Pecite oko sat vremena, kad se voće zapeče po rubovima. Poslužite toplo.

Sarina napomena: Provjerite da li je kolač pečen tako što ćete zabosti čačkalicu u sredinu kolača – pečeno je ako je čačkalica suha kad je izvučete. Također, vodite računa ako kolač pečete u metalnom plehu da će se brže ispeći.

MOŽDA VAS ZANIMA

DRUGE UPRAVO ČITAJU