Fine dolme za ramazanske večeri
Dolme su, prema tradiciji naših krajeva, sastavni dio ljetnih dana i ramazanskih večeri. Obično su u jednom sahanu zastupljene sve vrste dolmi koje su domaćini pripremili: sogan dolma (punjeni luk), patlidžan dolma, dolma od tikvica, kromipir dolma, punjene paprike.
Dolmom (od tur. dolmak – puniti) se nazivaju jela od punjenog povrća, odnosno jela od povrća s nekim nadjevom. Nadjev je najčešće od mesa i riže. Kada se isti nadjev koristi za raznovrsno povrće i zajedno se kuha, onda je riječ o tzv. šarenoj dolmi. Međutim, kako bi se što više sačuvali posebni okusi povrća, dolme se mogu kuhati i odvojeno, pa se na kraju zajedno malo zapeći u vatrostalnoj tepsiji, u pećnici.
Preporučujemo da probate:
Dolma sa tikvicama
Sastojci: 250 g faširanog mesa, 80 g riže, 150 g masnoće, 100 g crnog luka, 1 kg tikvica, 50 g brašna, 20 g aleve paprika, 1 jaje, 5 g bijelog luka, 5 g bibera, 15 g soli, 2 dcl kiselog mlijeka, malo kopra
Priprema: Mlade tikvice očistite, operite, presijecite po sredini i kašičicom izvadite sjemenke. Tikvice stavite u hladnu vodu. Faširano meso posolite, dodajte biber, kopar, malo aleve paprike, malo sitno isjeckanog bijelog luka, malo isjeckanog i uprženog crvenog luka, jaje i očišćenu i opranu rižu. Punite tikvice ovom smjesom. U posudi zagrijte masnoću, ubacite ostatak isjeckanog crnog luka i kada luk dobije zlatnožutu boju dodajte brašno i još malo pržite. Dodajte ostatak isjeckanog bijelog luka, alevu papriku, promiješajte i zalijte vodom ili supom od kostiju. Posolite. U prokuhani sos poredajte tikvice, posudu poklopite i kuhajte dok tikvice ne omekšaju. Prilikom serviranja tikvice se mogu posuti kiselim mlijekom.
Pročitajte više u novom broju Gusta, juni/lipanj, br. 82