Praznično vrijeme miriše na prhke kolačiće, kuhano vino i začine, a Božić sa sobom donosi najslađe recepte.
Bilo da se radi o tradicionalnim ili modernijim varijantama, nema ničeg ljepšeg od postavljanja pripremljenih božićnih kolača na svečani sto.
Ove godine želimo sa vama podijeliti božićni kolači recepte u kojima se kriju razni likeri, kekse ćemo začiniti baš taman, a blagdansku atmosferu okruniti kraljicama tortama.
Neka vam blagdani budu slatki, mirisni, i oku i nepcu ugodni!
Božićni puding sa konjakom
Gusto extra info: Pun badema i voća, engleski puding u njegovoj domovini ponudit će vam uz čašu sherryja, a ponegdje i uz krišku stiltona.
Sve do 15. stoljeća, uključivao je i kuhanu govedinu, koja je zamijenjena jeftinijim suhim voćem, jajima i prezlom/svježim krušnim mrvicama.
Sastojci: 90 g brašna, 1 čajna kašika praška za pecivo, 125 g nasjeckane biljne masnoće, 30 g blanširanih i narezanih badema, 125 g naribane mrkve, 250 g grožđica, 125 g ribiza, 125 g korinata (sitne grožđice bez koštica), 125 g svježih bijelih krušnih mrvica, prstohvat ribanog muškatnog oraščića, 60 g nasjeckanih, miješanih i ušećerenih arancina i citronata, 90 g svijetlog šećera muscovado, naribana korica i sok jednog limuna, 2 umućena jaja, maslac za podmazivanje, 75 ml tamnog ruma, 250 g neslanog maslaca za umak, 250 g šećera u prahu za umak, 90 ml konjaka za umak
Priprema: U velikoj zdjeli izmiješajte brašno, prašak za pecivo, masnoću, bademe, mrkvu, grožđice, ribiz, sitne grožđice, krušne mrvice, muškatni orašćić, arancine, citronate, šećer i koricu limuna. Dodajte sok od limuna i jaja, pa miješajte dok se svi sastojci dobro ne prožmu. Namastite kalup, ulijte smjesu i površnu izravnajte.
Pokrijte kolač papirom za pečenje, pa zatim i folijom. Učvrstite foliju za kalup. Zatim kalup stavite u veću posudu punu kipuće vode koja treba dopirati do polovice kalupa. Pokrijte i kuhajte 6 sati. Po potrebi nadolijevajte vodu.
Kalup izvadite iz posude s vodom i ostavite da se ohladi. Skinite foliju i papir. Na kolaču tankim nožem na nekoliko mjesta napravite rupice u koje ćete uliti rum.
Poslužite odmah uz umak od maslaca i konjaka kojeg ćete napraviti tako da umutite maslac, šećer u prahu i konjak u glatku smjesu.
Prosječna cijena: 18 KM
Kuglof s likerom od jaja
Gusto extra info: Brusnice možete zamijeniti suhim borovnicama ili sličnim voćem po želji. Liker od jaja također možete koristiti u kremama, sladoledu ili kao preljev.
Sastojci: 125 g suhih brusnica ili grožđica, 2 kašike ruma, 750 g glatkog brašna, 2 čajne kašike praška za pecivo, prstohvat soli, pstohvat ribanog muškatnog oraščića, 225 g maslaca, 450 g šećera, 3 lagano tučena jaja, 250 ml likera od jaja, 1 čajna kašika arome vanilije, šećer u prahu za posipanje
Priprema: Brusnice ili grožđice prelijte rumom i ostavite da odstoje 15 minuta. Podmažite kalup za kuglof i pospite ga brašnom. Pećnicu zagrijte na 175°C. Brašno prosijte s praškom za pecivo, soli i muškatnim oraščićem.
Maslac sobne temperature lagano izmiksajte, dodajte šećer i miksajte 5 minuta. Zatim dodajte tučena jaja i miksajte da dobijete glatku smjesu.
Postepeno dodajte brašno, liker od jaja i aromu vanilije. Sve sjedinite. Smjesu prebacite u kuglof kalup i pecite 50 minuta. Gotov kuglof ohladite, izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu.
Prosječna cijena: 7 KM
Starinski kolač/torta od badema sa maraskinom
Gusto extra info: Bademi se u pripremi kolača najčešće koriste oljušteni. Neoljuštene bademe kratko spustite u ključalu vodu, ocijedite, operite hladnom vodom, zatim ih istisnite iz ljuske i ostavite da se prosuše.
Sastojci: 200 g oštrog brašna, 140 g maslaca, 60 g šećera, 1 žumance; Za nadjev: 5 jaja, 300 g šećera, 300 g badema, 40 ml likera maraskina, 1 vanilin šećer, limunova korica, šećer u prahu za dekoraciju
Priprema: Od brašna, maslaca, šećera i žumanca umiješajte prhko tijesto, razvaljajte tanko i obložite dno i stranice kalupa za tortu.
Preostali dio tijesta razvaljajte u krug kojim ćete prekriti kolač nakon punjenja. Za nadjev, jaja sa šećerom pjenasto izmiješajte, dodajte mljevene bademe, liker maraskino, limunovu koricu i vanilin šećer. Sve dobro izmiješajte i nalijte na tijesto u pripremljenom kalupu.
Po vrhu nadjeva stavite razvaljani krug od tijesta. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na temperaturu od 200°C oko 50 minuta. Kad je torta gotova, ostavite je u isključenoj i otvorenoj pećnici dok se ne ohladi. Prije posluživanja na tortu stavite praznične šablone po želji i pospite šećerom u prahu kako bi dobili željene dekoracije.
Prosječna cijena: 13 KM
Keksi s likerom od narandže i rumom
Gusto extra info: Popis likera koji se mogu koristiti u kolačima je dugačak, a ono što valja zapamtiti je da kod određivanja količine vrijedi pravilo manje je više. Velike količine alkohola u kolačima mogu zarobiti hlapive arome sastojaka kolača.
Sastojci: 500 g oštrog brašna, 2 jaja, 250 g šećera u prahu, 250 g maslaca, 2 vanilin šećera, ribana korica jedne narandže, prstohvat soli, nekoliko kapi ruma, 100 ml likera divlje narandže, 200 g mljevenih oraha
Priprema: Pjenasto izmiksajte jaja i šećer u prahu, dodajte maslac narezan na listiće, so, koricu narandže, vanilin šećer, rum i liker, pa sve dobro sjedinite.
Dodajte brašno i orahe pa zamijesite tijesto. Ostavite pokriveno u hladnjaku 2 sata. Zatim na pobrašnjenoj podlozi tanko razvaljajte tijesto i kalupom za kekse izrežite željene oblike. Stavite na lim obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 175°C oko 20 minuta.
Prosječna cijena: 12 KM
Kuglice sa amarettom
Sastojci: 100 g šećera u prahu, 100 g sitno ribane čokolade, 100 g mljevenih badema, 6 kašika amaretta (likera od badema), 200 g čokolade za kuhanje, 50 g margarina, boje u tubi za dekoraciju ili otopljena bijela čokolada
Priprema: U posudu stavite šećer, ribanu čokoladu, bademe i liker, pa je dobro izradite mikserom dok se sastojci ne povežu. Stavite jedan sat na hladno.
Zatim od smjese rukama izradite kuglice veličine oraha i pri tome vlažite ruke likerom. Ostavite kuglice da odstoje 15 minuta i u svaku zabodite drveni štapić kako bi dobili izgled lizalice.
Čokoladu za kuhanje rastopite sa margarinom u vodenoj kupelji te u dobivenu čokoladnu ocaklinu umočite kuglice. Složite na masni papir da se glazura stegne i zatim je dekorirajte prazničnim motivima. Čuvajte na hladnom mjestu do posluživanja.
Prosječna cijena: 8 KM
Limun keksi sa limoncellom
Sastojci: 250 g brašna, 1 čajna kašika praška za pecivo, prstohvat soli, 100 g šećera, 2 kašike ribane korice limuna, 4 čajne kašike limoncella (likera od limuna), 125 g maslaca, 2 žumanca, 150 g šećera u prahu
Priprema: Od brašna, praška za pecivo, šećera, soli, limunove korice, maslaca, žumanaca i jedne kašike likera od limuna umijesite prhko tijesto te ga ostavite 30 minuta u hladnjaku.
Pećnicu zagrijte na 200°C. Ohlađeno tijesto razvaljajte na 3 mm debljine, kalupićem izrežite srca ili druge željene oblike pa ih pecite oko 10 minuta na limu obloženom papirom za pečenje.
Gotove kekse izvadite i ohladite. Šećer u prahu i preostale 3 čajne kašike likera od limuna izmiješajte u kompaktnu glazuru, premažite kekse i pustite da se glazura stisne.
Prosječna cijena: 4 KM
Mentol torta
Gusto extra info: Glazura od mentola i čokolade se odlikuje blagim, osvježavajućim okusom, a ukoliko želite, liker možete i izostaviti.
Sastojci: 8 jaja, 150 g maslaca, 150 g šećera, 120 g brašna, 1 vanilin šećer, 200 g čokolade za kuhanje; Za nadjev: 300 g džema od borovnice; Za glazuru: 40 g maslaca, 200 g čokolade za kuhanje, 2 kašike likera od mentola
Priprema: Odvojite bjelanca od žumanaca. Od bjelanaca istucite čvrsti snijeg i postupno umiješajte šećer i vanilin šećer. Maslac pjenasto izmiješajte, dodajte žumanca, otopljenu čokoladu i sve dobro izradite. Naizmjence dodajte čvrsti snijeg od bjelanaca i brašno te lagano izmiješajte.
Izlijte u namazan kalup za torte promjera 26 cm, obložen masnim papirom, i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 60 minuta. Biskvit ohladite, maknite masni papir, pa kolač prerežite napola po širini.
Biskvit premažite polovicom džema, na džem položite drugi dio biskvita i premažite džemom po površini. Maslac zakipite, maknite s vatre, umiješajte čokoladu natrganu na kockice, liker od mentola i miješajte dok ne dobijete glatku glazuru.
Miješajući, malo ohladite čokoladnu glazuru i prelijte površinu torte. Kad se glazura stegne pospite krokantom ili dekorirajte po želji.
Prosječna cijena: 10 KM
Torta od kokosa sa maraskinom
Sastojci: 7 bjelanaca, 150 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo, 70 g oštrog brašna, 150 g kokosa; Za kremu: 7 žumanaca, 2 pudinga od vanilije, 700 ml mlijeka, 100 g maslaca, 100 g šećera u prahu, 500 ml slatkog vrhnja; Za zadnji sloj: 100 ml mlijeka, 12 komada petit keksa, 3 kašike maraskina, 200 ml slatkog vrhnja, 200 g kokosa
Priprema: Za biskvit bjelance istucite u snijeg i postepeno dodajte šećer i vanilin šećer uz miješanje. Prašak za pecivo pomiješajte s brašnom te dodajte bjelancima, a zatim lagano umiješajte kokosovo brašno. Smjesu ulijte u kalup za torte promjera 26 cm koji ste obložili papirom za pečenje.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 15-20 minuta dok površina ne postane lagano žuta. Biskvit ohladite i stavite na tanjir tako da gornju stranu okrenete prema dolje.
Možete ga navlažiti sa malo mlijeka. Za kremu žumanca izmiješajte s pudingom i 200 ml mlijeka. Preostalo mlijeko stavite kuhati i kad zavrije umiješajte pripremljenu smjesu. Kuhajte uz miješanje dok se ne počne zgušnjavati, a zatim maknite s vatre i ohladite.
Maslac i šećer izmiješajte električnom miješalicom i umiješajte u hladnu kremu. Slatko vrhnje istucite u šlag i umiješajte u kremu.
Na biskvit stavite pola kreme, zatim posložite kekse koje ste umočili u smjesu mlijeka i maraskina. Prekrijte ostatkom kreme. Zatim izradite 200 ml slatkog vrhnja, dodajte kokos i premažite tortu. Dekorirajte po želji.
Prosječna cijena: 12 KM
Schwarzwald torta sa višnjevačom
Sastojci: 3 gotova čokoladna biskvita, 680 g višanja iz kompota, 3 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 4 kašike višnjevače, 50 g gustina, 800 ml slatkog vrhnja, 1 šlag fix, ušećerene višnje za dekoraciju ili svježe po izboru, 100 g čokolade za kuhanje za dekoraciju
Priprema: Na pladanj za posluživanje stavite prvu koru gotovog biskvita. Nakapajte višnjevačom. Zatim višnje ocijedite, a sok zagrijte, umiješajte šećer, vanilin šećer, višnjevaču i gustin (koji ste razmutili s 2 kašike soka od višanja), pa sve kratko prokuhajte.
Dodajte ocijeđene višnje i ostavite da se nadjev ohladi. Slatko vrhnje miješajte električnom miješalicom, umiješajte šlag fix i miješajte dok ne dobijete čvrsti šlag.
Prvi biskvit premažite nadjevom od višanja i tučenim slatkim vrhnjem. Poklopite drugom korom i ponovite postupak. Poklopite trećom korom. Ostatkom slatkog vrhnja premažite cijelu tortu pa je ukrasite višnjama i ribanom čokoladom za kuhanje.
Prosječna cijena: 11 KM
Božićni kolači – Bijeli vanilin keksi
Sastojci: 350 g brašna, 2 jaja, 100 g šećera, 125 g margarina, 1 vanilin šećer, ½ praška za pecivo, šećer u prahu
Priprema: U većoj posudi pomiješajte brašno prosijano s praškom za pecivo. Dodajte margarin narezan na listiće i rukama ga utisnite u brašno.
Zatim dodajte šećere i jaja pa izradite tijesto. Oblikujte ga u kuglu i ostavite zamotano u hladnjak na sat vremena.
Zatim tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, pa kalupima željenih oblika vadite kekse. Složite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 8-10 minuta, pazeći da ne pregore. Kada su gotovi pospite ih šećerom u prahu.
Prosječna cijena: 3 KM
Vanilin kiflice
Sastojci: 250 g glatkog brašna, 100 g mljevenih oraha, 200 g maslaca, 70 g šećera, prstohvat soli, 1 jaje, vanilin šećer, šećer u prahu za posipanje
Priprema: U posudu stavite brašno, dodajte šećer, maslac narezan na listiće i orahe pa sve dobro razmrvite. Zatim dodajte jaje i so pa zamijesite tijesto.
Podijelite na nekoliko dijelova i svaki dio zarolajte. Svaku rolicu režite na manje dijelove i od toga oblikujte kiflice. Složite na lim obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 175°C 13-15 minuta. Pečene kiflice malo prohladite i uvaljajte u mješavinu vanilin šećera i šećera u prahu.
Prosječna cijena: 5 KM
Bademove zvjezdice sa cimetom i višnjevačom
Sastojci: 5 bjelanaca, prstohvat soli, 450 g šećera u prahu, 500 g mljevenih badema, 1 kašika cimeta, 1 kašika višnjevače
Priprema: Stucite čvrst snijeg od bjelanaca i soli. Pri miksanju polako dodajte šećer u prahu. Odvojite jednu šoljicu smjese na stranu. U veći dio smjese umijesite bademe, cimet i višnjevaču. Ostavite u hladnjak na sat-dva vremena.
Tijesto od bjelanaca, šećera i badema nježno razvaljajte oklagijom na radnoj površini koju ste posuli šećerom u prahu, na debljinu oko 5 mm. Kalupima izrežite zvjezdice (ili cvjetiće) te ih premažite sačuvanim snijegom.
Poslažite ih na lim obložen papirom za pečenje i ostavite da se suše preko noći. Sutradan zagrijte pećnicu na 160°C i pecite 10-15 minuta s tim da površina ne smije zagorjeti.
Prosječna cijena: 15 KM
Medeni keksi sa cimetom
Gusto extra info: Božićni kolači trebaju stajati duže vrijeme, pa je med u datim uvjetima idealan sastojak jer, osim što daje aromu, upija i zadržava vlagu, pa tako kolači duže ostaju svježi.
Sastojci: 350 g brašna, 100 g šećera, 100 g margarina, 100 g meda, 1 čajna kašika praška za pecivo, 1 čajna kašika cimeta, 1 jaje, limunov sok za glazuru, 1 bjelance za glazuru, 100 g šećera u prahu za glazuru
Priprema: U posudu stavite brašno, šećer, omekšali margarin, med, prašak za pecivo, cimet i jaje. Promiješajte i rukama izradite glatko tijesto.
Ostavite u hladnjak na 15 minuta. Zatim tijesto tanko razvaljajte i kalupom režite željene oblike. Složite na lim obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 12-15 minuta.
Za glazuru izmiksajte bjelance sa šećerom u prahu i nekoliko kapi limunovog soka. Gotove kekse malo ohladite i premažite glazurom. Ostavite da se stegne.
Prosječna cijena: 5 KM
Cantuccini sa prazničnim začinima
Sastojci: 300 g badema u listićima, 3 jaja, 200 g šećera, prstohvat soli, 1-2 čajne kašike arome badema, 2 čajne kašike začina za spekulas kekse (mljeveni klinčić, cimet, đumbir, kardamom), 450 g brašna, 1 čajna kašika naribane narandžine korice, ½ praška za pecivo
Priprema: Pećnicu zagrijte na 180°C. Bademe u listićima raspolovite, rasporedite po limu i pecite u pećnici 10-15 minuta. Odvojite bjelanca od žumanaca.
Bjelanca stucite u snijeg sa 100 g šećera. Žumanca umutite sa preostalim šećerom, solju i kašikom vruće vode, pa pjenjačom umiješajte aromu badema, mješavinu začina, naribanu koricu narandže i snijeg od bjelanaca.
Posebno izmiješajte prašak za pecivo i brašno, pa tu smjesu i bademe umiješajte u jaja i šećer. Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
Od tijesta na pobrašnjenoj podlozi načinite rolice promjera 2 cm, poslažite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite 35 minuta. Potom ih izvadite iz pećnice i još vruće ukoso narežite na komade debljine 1 cm. Po želji narezane komade možete vratiti još 5 minuta u pećnicu da postanu hrskavi.
Prosječna cijena: 9 KM
OSVRT NUTRICIONISTE: Božićni kolači su sastavni dio božićne atmosfere. Sadrže najfinije i najaromatičnije sastojke. Mirišu na bademe, čokoladu, narandžu, limun…
Neodoljivo su ukusni, ali bogati kalorijama, pa vodite računa o količini.
Božićni kolači su također jedna ukusna mogućnost da konzumiramo orašasto voće (bademi, lješnici, orasi, pistacije) koje ima pozitivan uticaj na zdravlje, jer sadrži dosta korisnih nezasićenih masnih kiselina, vitamina E i B, kalcija, željeza i magnezija, bjelančevina.
Orašasto voće će nam pomoći da ojačamo naš organizam u toku zime. Bademi su posebno bogati kalcijem, koji je važan za zdravlje kostiju.
Za pripremu kolača preporučujem da koristite tamnu čokoladu jer sadrži dosta flavonoida koji su snažni antioksidansi, te štite zdravlje srca, smanjuju krvni pritisak i nivo lošeg kolesterola.
Osim toga čokolada stimulira proizvodnju endorfina (hormona sreće), te sadrži i serotonin koji stabilizira raspoloženje. Pravi dodatak za lijepo božićno raspoloženje!