Jela u čast zdrave i ukusne rukole

rucila1_opt

Iako se rukola najčešće kombinira u svježem stanju sa povrćem i salatama, nema razloga da je ne upotrijebimo kao glavni sastojak za neka druga, još ukusnija jela. Budući da rukola daje specifičan okus umacima, juhama, rižotima, raznim vrstama tjestenina i peciva, neka ovo bude upoznavanje sa njezinim čarima kroz neke nove recepte.

Pripremila: Dragana Nižić

Rukola sa mozzarellom

Sastojci: 300 g rukole, 300 g mozzarelle, 100 g crnih maslina bez koštica, 50 g sitno narezanog luka, 300 g mini paradajza, 150 ml maslinovog ulja, 3 kašike limunovog soka, prstohvat ribane korice limuna, so, biber, 2 češnja bijelog luka

Priprema: Rukolu operite i dobro ocijedite. Mozzarellu narežite na kocke ili oblikujte kuglice. U odgovarajuću zdjelu stavite rukolu, mozzerellu, masline, paradajze i luk. Od maslinovog ulja, limunovog soka i korice, protisnutog bijelog luka, soli i bibera, pripremite salatni preljev. Sve sastojke dobro izmiješajte i time prelijte rukolu. Salatu lagano promiješajte i poslužite.

Prosječna cijena:  10 KM

Pesto od rukole

Sastojci: 100 g rukole, 50 g očišćenih pistacija, 4 kašike ribanog parmezana, 3 kašike maslinovog ulja, so

Priprema: Rukolu operite i stavite u posudu s ključalom, posoljenom vodom. Kuhajte malo više od pola minute. Ocijedite je i ostavite da se ohladi. Zatim je štapnim mikserom izradite u glatku kremu. Pistacije smrvite u mužaru. Dodajte so i ribani parmezan, pa opet miješajte. Dodajte maslinovo ulje i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte kremu od rukole. Sve sjedinite i po potrebi dodajte još malo ulja.

Prosječna cijena: 6 KM

Piletina na rukoli

Sastojci: 250 g pilećih fileta, 3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike soka od limuna, začin od povrća, so, biber, 1 kašika sjeckanog peršuna, 1 grančica ruzmarina, 2 češnja bijelog luka, 200 g rukole, 2-3 mini paradajza, 1 krastavac, 1 kašika zelenih maslina, 2 kašike ribanog ljubičastog kupusa, popečene kockice kruha, 100 g miješane proljetne salate

Priprema: Pileće filete očistite, istanjite, stavite u dublju posudu i prelijte uljem. Dodajte limunov sok, začin od povrća, sjeckani peršun, protisnuti bijeli luk i ruzmarin. Posolite i pobiberite. Dobro promiješajte i ostavite da se marinira oko sat vremena. Krastavce i paradajze narežite. Ribani kupus pomiješajte sa opranom i ocijeđenom salatom, dodajte rukolu i začinite po ukusu. Prelijte uljem. Na vrućem ulju popecite pileće filete do zlatnožute boje sa svake strane. Vadite na kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće. Prebacite na dasku za rezanje i narežite na kriške. Na tanjire složite izmiješanu zelenu salatu, po tome rasporedite krastavce, masline i paradajze, poslažite komadiće fileta, pospite sjeckanim peršunom i na kraju dodajte kockice kruha. Poslužite odmah.

Prosječna cijena:  8 KM

Juha od rukole

Sastojci: 250 g rukole, 3 kašike maslinovog ulja, 30 g maslaca, 25 g brašna, 70 g ljutike, 2 češnja bijelog luka, 1 kašika začina od povrća, 600 ml vode, 100 ml pjenušca, 250 ml slatkog vrhnja, 1 kašika pinjola, 2 tosta

Priprema: Rukolu operite, ocijedite i posušite na kuhinjskom papiru. Kratko je popecite na maslinovom ulju, ocijedite i usitnite. Na otopljenom maslacu kratko popecite brašno. Dodajte narezanu ljutiku, protisnuti bijeli luk, usitnjenu rukolu i začin od povrća. Zalijte vodom, zakipite stalno miješajući i kuhajte na laganoj vatri 5-8 minuta. Juhu procijedite i vratite u posudu. Ocijeđenoj juhi dodajte pjenušac i kratko prokuhajte. Slatko vrhnje lagano istucite i pažljivo umiješajte u juhu prije posluživanja. Pinjole nasjeckajte, pomiješajte s maslinovim uljem pa ovom mješavinom premažite prepečenac. Toplu juhu poslužite s pripremljenim prepečencem narezanim na kockice.

Prosječna cijena:  9 KM

Pasta u umaku od rukole

Sastojci: 300 g rukole, 6 češanja bijelog luka, 250 ml maslinovog ulja, so, biber, 50 g ribanog parmezana, 400 g tjestenine po izboru

Priprema: U hladnu posoljenu vodu stavite bijeli luk, kada zakuha dodajte rukolu i kuhajte 2 minute. Procijedite i ohladite pod mlazom hladne vode. Dodajte pola količine maslinovog ulja i usitnite sa štapnim mikserom. Postepeno dodajite ostatak ulja i miksajte bez prestanka. Umak začinite i dodajte mu parmezan. Tjesteninu skuhajte na uobičajen način i ocijedite. Dodajte joj umak i sve dobro promiješajte. Ukrasite listovima svježe salate ili začinskog bilja pa poslužite odmah.

Prosječna cijena:  9 KM

Fritaja od rukole

Sastojci: 50 g crvenog radiča, 150 g rukole, 4 jaja, ½ zelene paprike, 50 ml vrhnja za kuhanje, so, origano, sjeckani peršun, 1 luk, maslinovo ulje

Priprema: Luk i crveni radič sitno nasjeckajte. Rukolu operite i posušite. Papriku usitnite, a jaja stavite u zdjelu. Dodajte im vrhnje, so i začine. Istucite pjenjačom. U tavi zagrijte ulje i popecite luk. Dodajte radič i rukolu pa uz miješanje dinstajte oko 10 minuta. Zatim dodajte papriku i dinstajte još 2 minute. Prelijte smjesom od jaja i pustite da se dobro zapeče s donje strane, zatim fritaju okrenite i zapecite s druge strane. Poslužite odmah.

Prosječna cijena:  5 KM

Grisini s rukolom

Sastojci: 20 grisinija, 20 kriški pršuta ili neke druge suhovine po izboru, 100 g sirnog namaza, 100 g rukole, parmezan

Priprema: Svaku krišku pršuta lagano premažite sirnim namazom. Rukolu dobro operite i posušite. Tada je stavite na pršut tako da viri sa gornje strane. Namotajte na grisini i odmah poslužite. Pospite ribanim parmezanom. Pripremite netom prije posluživanja kako grisini ne bi od sirnog namaza prije vremena omekšali.

Prosječna cijena:  7 KM

Pasta s rukolom

Sastojci: 500 g paradajza, nekoliko listića bosiljka, 2 češnja bijelog luka, 1 luk, 1 mali patlidžan, 100 g šampinjona, 200 g rukole, 250 g špageta, so, biber, začin od povrća, maslinovo ulje, tvrdi sir za posipanje

Priprema: Špagete skuhajte na uobičajen način i ocijedite ih. Patlidžan narežite na kockice, posolite i ostavite da pusti višak vode. Šampinjone očistite i usitnite. Rukolu operite, posušite i nasjeckajte. Na zagrijanom ulju popecite usitnjen luk i bijeli luk, dodajte šampinjone i pirjajte nekoliko minuta. Zatim dodajte ocijeđene patlidžane i nastavite pirjati uz miješanje. Kad višak vode ispari dodajte usitnjene paradajze, sve začinite i pirjajte 10-15 minuta. Umak je gotov kad voda ispari, a povrće potpuno omekša. Pred kraj kuhanja dodajte špagete i nasjeckanu rukolu pa sve dobro promiješajte. Na tanjire izvadite jelo, popsite ga sirom po izboru i poslužite odmah.

Prosječna cijena:  10 KM

Rižoto s rukolom i orasima

Sastojci: 150 g šampinjona, 150 g rukole, 50 g oraha, so, začin od povrća, sjeckani peršun, maslinovo ulje, 150 g riže

Priprema: Šampinjone očistite, narežite na ploške i dinstajte u dubljoj posudi na zagrijanom ulju. Dodajte nasjeckanu rukolu i uz miješanje nastavite dinstati. Nakon 2-3 minute dodajte već skoro do kraja skuhanu rižu sa malo vode u kojoj se kuhala. Začinite i uz miješanje dinstajte dok tekućina ne ispari. Kada se smjesa poveže u glatku masu sklonite s vatre, umiješajte grubo sjeckane orahe, ukrasite listovima svježe rukole i odmah poslužite.

Prosječna cijena:  7 KM

Ravioli s rukolom

Sastojci: 250 g brašna, 1 jaje, 4 žumanca, 1 čajna kašika soli; Za punjenje: 100 g gorgonzole, 100 g tvrdog kravljeg sira, 5 crnih maslina, 50 g rukole, 6 kašika maslinovog ulja, sir za posipanje (parmezan u komadu)

Priprema: Od brašna, jaja, žumanaca i soli zamijesite tijesto. Budući da mu ne dodajemo vodu, mijesite ga oko 20 minuta kako bi postalo glatko. Zatim ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjak na sat vremena. Potom ga izvadite i podijelite na dva dijela. Svaki dio tanko razvaljajte. Pomoću kružnog nožića za tijesto režite pravokutnike. Za nadjev naribajte gorgonzolu i kravlji sir, dodajte sitno sjeckane masline i usitnjenu rukolu. Smjesu ujednačite. Po jednu kašičicu nadjeva stavite na svaki pravokutnik, rubove premažite vodom, preklopite i nožićem izrežite kvadratiće pazeći da ne dirnete nadjev kako ne bi kasnije iscurio van. Kuhajte u ključaloj slanoj vodi 3 minute. Zatim ih ocijedite, složite na tanjire, prelijte maslinovim uljem i pospite krupno ribanim parmezanom. Odmah poslužite.

Prosječna cijena:  6 KM

Nabujak od rukole

Sastojci: 6 jaja, 250 g rukole, 50 g pinjola, 1 loptica mozzarelle, 2 kašike parmezana, 1 kašika krušnih mrvica, 2 kašike masinovog ulja, so, začin od povrća, biber, prstohvat ribanog muškatnog oraščića

Priprema: Najprije zagrijte pećnicu na 180°C. Rukolu operite, posušite i sitno nasjeckajte. Ocijedite mozzarellu i narežite je na kockice. Jaja razmutite, dodajte so, biber, začin od povrća, parmezan i muškatni oraščić. Promiješajte i dodajte krušne mrvice. U tavi zagrijte ulje pa izlijte jaja. Lagano promiješajte i pustite da se peku oko 1 minutu. Zatim ih sklonite s vatre, dodajte rukolu, mozzarellu i usitnjene pinjole. Lagano promiješajte i izlijte smjesu u teflonski kalup. Stavite peći 20 minutra dok površina ne dobije zlatnožutu boju.

Prosječna cijena:  7 KM

Focaccia s rukolom

Sastojci: 1 kg oštrog brašna, 500 ml vode, 21 g suhog kvasca, 2 kašike soli, prstohvat šećera; Za nadjev: 200 g tvrdog topljivog sira, 170 g parmezana, 140 g gorgonzole, 200 g rukole, so, biber, 1 čajna kašike mažurana, 1 kašika sjeckanog peršuna, 100 ml maslinovog ulja

Priprema: Kvasac razmutite sa šećerom u malo vode i pustite da se digne. U posudi pomiješajte brašno, so, nadošli kvasac i pola količine vode. Postepeno miješajući dodajite ostatak vode i umijesite glatko tijesto. Kalup za pečenje nauljite, tijesto prebacite u njega i razvucite ga rukama u kalupu. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu 40 minuta. Zatim rukama istisnite zrak iz tijesta, izvadite ga van i razvaljajte na 1 cm debljine. Kalup pobrašnite i razvaljano tijesto prebacite u njega, tako da polovica tijesta viri van kalupa, jer ćete njome pokriti nadjev. Tijesto u kalupu poprskajte uljem. Pospite sjeckanom rukolom i ribanim sirevima. Sve začinite. Poklopite dijelom tijesta koji viri van kalupa i dobro utisnite rubove. Opet pokapajte uljem i ostavite da se diže još 30 minuta. Izbockajte površinu pazeći da ne probodete tijesto do kraja. Zatim pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta. Ostavite da odstoji 20 minuta prije posluživanja kako bi se focaccia stegla.

Prosječna cijena: 9 KM

NUTRICIONISTA: Opori okus rukole lijepo se slaže sa različitim namirnicama u različitim jelima. Ona je vrlo hranjiva i ljekovita, a sadrži malo kalorija (100 g ima oko 20 kal.), pa je idealna namirnica za sve one koji žele da smršaju. Prema nekim istraživanjima značajna je u prevenciji raka dojke. Ljeti je posebno osvježavajuća u kombinaciji sa jakim sirevima.

MOŽDA VAS ZANIMA

DRUGE UPRAVO ČITAJU