ReceptiKesten, lješnik, orasi

Kesten, lješnik, orasi

kesten-ljesnik-orasi

Slatko i sočno od orašastih plodova

Pravi slatkiši za hladne dane puni su orašastih plodova koji su odlično prihvaćeni u domaćoj kuhinji. Pored tradicionalnih, starinskih slastica ovaj put nudimo i modernije varijante recepata sa kestenima, lješnicima i orasima. Garantiramo punoću okusa i sočnost!

Pripremila: Dragana Nižić

Gusto recepti s kestenom:

rolat-od-kesena Rolat od kestena

Sastojci: 5 jaja, 120 g šećera, 120 g kuhanog propasiranog kestena, 1 kašika brašna, 2 kašike kakaa, 1 kašika ruma; Za kremu: 100 g šećera u prahu, 100 g margarina, 300 g kesten pirea, 1 čajna kašika ruma, 300 ml tekućeg slatkog vrhnja, čokoladni ukrasi za dekoraciju

Priprema: Žumanca i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte propasirani kesten, brašno, kakao i rum. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanaca i smjesu ujednačite. Izlijte na lim obložen papirom za pečenje, poravnajte i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 25 minuta. Biskvit odmah izvadite iz lima, skinite papir i urolajte ga u čistu kuhinjsku krpu. Za nadjev pjenasto izradite šećer u prahu sa margarinom, dodajte kesten pire i rum pa ujednačite smjesu. Ohlađen biskvit premažite kremom i urolajte ga. Premažite ga tučenim slatkim vrhnjem, pospite kakaom u prahu i ukrasite čokoladnim dekoracijama po izboru. Dobro ohladite prije posluživanja.

Prosječna cijena: 12 KM

Kesten kuglice kuglice-od-kestena

Sastojci: 500 g kesten pirea, 100 g mljevenog petit keksa, 50 g šećera u prahu, 50 g maslaca, 1 kašika ruma, 150 g čokolade za glazuru

Priprema: U veću posudu stavite kesten pire i keks, dodajte šećer, rum i omekšali maslac. Sve dobro sjedinite i izradite rukama u kompaktnu masu. Od dobivene smjese rukama oblikujte kuglice željene veličine. Čokoladu za glazuru rastopite na pari pa svaku kuglicu uronite u nju, izvadite i stavite na papir za pečenje da se glazura stisne.

Prosječna cijena: 7 KM

kesten-pire Pire od kestena

Sastojci: 500 g kestena, 100 ml tekućeg slatkog vrhnja, 50 ml ruma, smeđi šećer po ukusu

Priprema: Zarežite koru kestena tako da zarežete i unutarnju opnu pa ih stavite kuhati u kipuću vodu. Kako biste provjerili jesu li kuhani nakon 10-15 minuta isprobajte jedan kesten. Nakon što se skuhaju, ogulite ih i propasirajte. Dodajte rum i zasladite po ukusu. Tekuće slatko vrhnje pjenjačom lagano izmiješajte. Stavite ga u posudice, dodajte pire, ohladite i poslužite.

Prosječna cijena: 5 KM

Torta od kestena i oraha torta-od-kestena-i-oraha

Sastojci: 70 g brašna, 100 g čokolade, 70 g maslaca, 150 g šećera, ½ čajne kašike praška za pecivo, 30 g krušnih mrvica; Za kremu: 350 g pirea od kestena, 50 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 3 kašike mljevenih oraha, 1 čajna kašika ruma, 6 listova želatine, 400 ml slatkog vrhnja; Za glazuru: 100 g čokolade, 80 g maslaca, 3 kašike vode, 2 kašike šećera u prahu, nekoliko kašika mlijeka za kore, čokoladne strugotine za dekoraciju

Priprema: Za biskvit maslac pjenasto izmiješajte sa šećerom, a zatim umiješajte žumanca. Potom postupno umiješajte brašno, u koje ste dodali prašak za pecivo. Dodajte krušne mrvice, omekšalu čokoladu i na kraju lagano čvrsti snijeg od bjelanaca. Usipajte smjesu u namašćen i krušnim mrvicama posuti kalup za tortu i pecite na temperaturi od 180°C oko 30 minuta. Za kremu u kesten pire umiješajte šećer, vanilin šećer, rum i orahe. Želatinu pripremite po uputi i ohladite, pa je umiješajte u tučeno slatko vrhnje. Nakon toga, vrhnje sa želatinom umiješajte u smjesu od kestena. Ohlađenu tortu prerežite na tri jednaka lista. Jedan list poprskajte s malo mlijeka, premažite ga polovicom kreme, gore položite drugi list i postupak ponovite.Tortu ohladite. Zatim za glazuru vodu, šećer i čokoladu rastopite na niskoj temperaturi ili na pari u glatku smjesu. U još vruću postupno umiješajte listiće maslaca. Prelijte tortu i ostavite da se dobro ohladi prije posluživanja. Dekorirajte čokoladnim strugotinama.

Prosječna cijena: 10 KM

parfe-od-kestena Parfe od kestena

Sastojci: 300 g skuhanog i propasiranog kestena, 30 g maslaca, 2 kašike šećera, 2 kašike mlijeka, 1 čajna kašika ruma; 2 kašike meda, 20 ml višnjevače, 250 ml slatkog vrhnja

Priprema: Propasiranom kestenu dodajte 2 kašike šećera, omekšali maslac, toplo mlijeko i rum. Sve izmiksajte. Zatim dobiveni kesten pire izmiksajte s medom, višnjevačom i 150 ml tekućeg slatkog vrhnja. Ostatak od 100 ml tekućeg slatkog vrhnja odvojeno izmiksajte i lagano umiješajte u smjesu od kestena. Stavite u čaše i ohladite prije posluživanja.

Prosječna cijena: 6 KM

Gusto recepti s lješnicima:

Starinski kolač od lješnika starinski-kolac-od-ljesnika

Sastojci: 150 g lješnika, 100 g oraha, 40 g mljevenog rogača, 3 bjelanca, 120 g rižinog slada, maslac za kalup

Priprema: Očišćene orahe grubo nasjeckajte, a lješnike sameljite i pomiješajte s rogačem. Bjelanca istucite u čvrst snijeg, pa u njega umiješajte rižin slad. Bjelancima dodajte orahe, lješnike i rogač, pa sve zajedno lagano promiješajte. Istresite u kalup premazan maslacem i pecite na 175°C oko 30 minuta. Pečeni kolač pustite da se ohladi, narežite na kocke i poslužite.

Prosječna cijena: 5 KM

torta-od-ljesnika Torta od lješnika

Sastojci: 8 jaja, 150 g šećera, 150 g lješnika, 2 vanilin šećera; Za kremu: 2 šlag kreme od čokolade, 250 ml mlijeka, 50 g lješnika, 4 kašike sjeckanih lješnika, nekoliko cijelih lješnika za dekoraciju

Priprema: Lješnike popecite, skinite im kožicu i sitno ih sameljite. Žumanca i šećer miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Umiješajte vanilin šećer, snijeg od bjelanaca i mljevene lješnike. Pripremljenu smjesu istresite u kalup za tortu čije ste dno obložili papirom za pečenje. Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pečeni biskvit ostavite u kalupu neka se ohladi, a zatim ga prerežite popola. U hladno mlijeko dodajte sadržaj vrećice šlag kreme s okusom čokolade i miješajte električnom miješalicom 4 minute dok ne dobijete kremu, a zatim umiješajte popečene mljevene lješnike. Jednu polovicu biskvita premažite kremom, poklopite drugim dijelom biskvita, a zatim cijelu tortu premažite ostatkom kreme. Tortu pospite nasjeckanim lješnicima i dobro ohladite. Dekorirajte cijelim lješnicima.

Prosječna cijena: 8 KM

Kuglof od lješnika kuglof-od-ljesnika

Sastojci: 4 jaja, 125 g šećera, 3 kašike soka od narandže, 1 ribana korica narandže, 50 ml ulja, prstohvat soli, 200 g sitno mljevenih lješnika, 250 ml soka od narandže za preljev, 200 g šećera za preljev

Priprema: Odvojite žumanca od bjelanaca. Žumanca izmiksajte sa šećerom, dodajte sok i koricu narandže pa lagano umiješajte. Dodajte mljevene lješnike i ulje. Zatim lagano dodajte snijeg od bjelanaca i sve sjedinite. Smjesu prebacite u podmazan i pobrašnjen kalup za kuglof i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C oko 35-40 minuta. Gotov kolač izbockajte viljuškom. Ostavite da se ohladi. Za preljev u posudu stavite šećer i sok od narandže, pustite da zakuha i uz miješanje otopite šećer. Kad se lagano zgusne prelijte preko kuglofa kojeg ste stavili na rešetku za kolače, a ispod nje postavili tanjir za višak preljeva. Postupak možete ponoviti nekoliko puta, ovisno koliku sočnost želite.

Prosječna cijena: 6 KM

strudla-od-jabuka-i-ljesnika Štrudla od jabuka i lješnika

Sastojci: 250 g brašna, prstohvat soli, 50 g otopljenog maslaca, 110 ml tople vode; Za nadjev: 1 kg kiselih jabuka, sok od jednog limuna, 60 g cijelih badema, 50 g maslaca, 70 g mljevenih lješnika, 80 g smeđeg šećera, 1 čajna kašika cimeta, 60 g grožđica, 1 kašika vode i 1 kašika ruma za namakanje grožđica, malo ulja za premazivanje tijesta, 80 g otopljenog maslaca za razmazivanje, šećer u prahu, listići badema za dekoraciju

Priprema: Brašno, so, otopljeni maslac i toplu vodu sjedinite i zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 180°C. Jabuke ogulite, izrežite ih na sitne komadiće i pomiješajte sa sokom od limuna. Bademe sitno nasjeckajte. Maslac zagrijte u tavi i na njoj popržite lješnike i bademe dok ne porumene. Dodajte šećer, uz miješanje blago karamelizirajte te na kraju dodajte cimet. Ostavite masu da se ohladi. Grožđice natopite u vodi i rumu. Veliku kuhinjsku krpu pospite brašnom, razvijte tijesto te ga potom razvucite na tanko. Pokapajte s malo ulja. Smjesu od lješnika istresite na jednu trećinu tako da stranice ostanu slobodne. Na to stavite jabuke i grožđice, a stranice preklopite duboko prema unutra. Pomoću krpe smotajte štrudlu. Premažite je s 80 g otopljenog maslaca, stavite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 25-30 minuta. Kada je štrudla gotova pospite je listićima badema i šećerom u prahu.

Prosječna cijena: 7 KM

Kolač od lješnika i čokolade kolac-od-ljesnika-i-cokolade

Sastojci: 100 g mljevenih lješnika, 3 jaja, 20 g sitno sjeckanih lješnika, 100 g šećera u prahu, 60 g margarina, nekoliko kapi arome vanilije, 1 kašika otopljene čokolade; Za glazuru: 50 g čokolade, 50 ml tekućeg slatkog vrhnja, sjeckani lješnici za dekoraciju

Priprema: Pećnicu zagrijte na 180°C. Dio lješnika sameljite sitno, a dio krupno. Istucite snijeg od bjelanaca. Margarin otopite. Žumanca i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte aromu vanilije i otopljeni margarin. Izradite još jednom. Umiješajte lješnike i snijeg od bjelanaca. Smjesu izlijte u podmazan i pobrašnjen kalup ili tepsiju. Pecite 40-45 minuta. Nakon toga, ugasite pećnicu i kolač ostavite unutra još 5-10 minuta. Izvadite, ohladite i prelijte glazurom od čokolade koju ste otopili u tekućem slatkom vrhnju. Ukrasite sjeckanim lješnicima i poslužite.

Prosječna cijena: 5 KM

Gusto recepti s orasima:

orehnjaca Orahnjača

Sastojci: 400 g glatkog brašna, 1 pakiranje suhog kvasca, 280 g maslaca, 60 g šećera, 1 jaje, 1 žumance; Za nadjev: 350 g oraha, 3 kašike meda, 150 g šećera, 1 čajna kašika ribane korice limuna, 1 čajna kašika ruma, 250-300 ml mlijeka, prstohvat cimeta, 1 jaje za premazivanje, šećer u prahu

Priprema: Kvasac pomiješajte s brašnom, dodajte listiće maslaca, pa sve razmrvite, zatim dodajte jaje, žumance i šećer te umiješajte tijesto i ostavite neka odstoji najmanje pola sata. Za nadjev mljevene orahe prelijte kipućim mlijekom, dodajte med, šećer, limunovu koricu, rum i cimet. Sve dobro promiješajte i ohladite. Tijesto kratko premijesite i razrežite na tri komada. Svaki razvaljajte, premažite nadjevom i savijte uske savijače. Složite jednu pokraj druge u namašćeni lim i premažite ih izmiješanim jajem. Pecite oko 40 minuta na temperaturi 190-200°C. Pečenu toplu orahnjaču pospite šećerom u prahu.

Prosječna cijena: 7 KM

Kolač od oraha kolac-od-oraha

Sastojci: 200 ml ulja, 200 ml mlijeka, 2 jaja, 200 g šećera, 200 g mljevenih oraha, 200 g griza, 200 g brašna, 2 naribane jabuke, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, malo ruma, 50 g grubo sjeckanih oraha

Priprema: U odgovarajućoj zdjeli pjenasto izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte ulje, mlijeko, orahe, griz i brašno koje ste pomiješali s praškom za pecivo. Na kraju umiješajte naribane jabuke, sjeckane orahe i rum pa smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen lim ili kalup. Pripremljenu smjesu pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C 30-35 minuta. Kolač ohladite prije posluživanja.

Prosječna cijena: 5 KM

torta-od-oraha-i-cokolade Torta od oraha i čokolade

Sastojci: 6 žumanaca, 200 g šećera, 250 g mljevenih oraha, 2 kašike prezle, 6 bjelanaca; Za kremu: 4 jaja, 250 g šećera, 250 g maslaca, 5 rebara čokolade, malo soka od limuna, 200 g čokolade za glazuru, polovice oraha za dekoraciju

Priprema: Žumanca i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte orahe, prezlu i na kraju čvrst snijeg od bjelanaca. Smjesu izlijte u namašćen kalup za torte i pecite na 180-200°C oko 40 minuta. Dok se tijesto peče, pripremite kremu. Jaja i šećer izmiješajte, stavite na paru, dodajte razlomljenu čokoladu i kuhajte miješajući dok se krema ne počne zgušnjavati. Kad se zgusne, stavite je hladiti i povremeno je promiješajte. U ohlađenu kremu umiješajte pjenasti maslac i limunov sok. Pečenu tortu prerežite napola i premažite je kremom. Dobro ohladite. Zatim je prelijte čokoladnom glazurom i ukrasite komadićima oraha.

Prosječna cijena: 10 KM

Kuglice od oraha kuglice-od-oraha

Sastojci: 200 g čokolade, 200 g mljevenih oraha, 200 g šećera u prahu, 1 kašika ruma, 40 g meda, 50 g maslaca, kokos za dekoraciju, polovice oraha za dekoraciju

Priprema: Električnom mješalicom pjenasto izmiješajte maslac sa šećerom u prahu, a zatim dodajte naribanu čokoladu, orahe, med i rum. Sve dobro izmiješajte i oblikujte kuglice. Kuglice uvaljajte u kokos i u svaku zabodite komadić oraha. Ostavite na hladnom mjestu do posluživanja. Osim u kokos kuglice možete uvaljati i u kristalni šećer, mljevene orahe ili čokoladne mrvice.

Prosječna cijena: 7 KM

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA VAS ZANIMA

DRUGE UPRAVO ČITAJU