Kesten, lješnik, orasi

kesten-ljesnik-orasi

Slatko i sočno od orašastih plodova

Pravi slatkiši za hladne dane puni su orašastih plodova koji su odlično prihvaćeni u domaćoj kuhinji. Pored tradicionalnih, starinskih slastica ovaj put nudimo i modernije varijante recepata sa kestenima, lješnicima i orasima. Garantiramo punoću okusa i sočnost!

Pripremila: Dragana Nižić

Gusto recepti s kestenom:

rolat-od-kesena Rolat od kestena

Sastojci: 5 jaja, 120 g šećera, 120 g kuhanog propasiranog kestena, 1 kašika brašna, 2 kašike kakaa, 1 kašika ruma; Za kremu: 100 g šećera u prahu, 100 g margarina, 300 g kesten pirea, 1 čajna kašika ruma, 300 ml tekućeg slatkog vrhnja, čokoladni ukrasi za dekoraciju

Priprema: Žumanca i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte propasirani kesten, brašno, kakao i rum. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanaca i smjesu ujednačite. Izlijte na lim obložen papirom za pečenje, poravnajte i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 25 minuta. Biskvit odmah izvadite iz lima, skinite papir i urolajte ga u čistu kuhinjsku krpu. Za nadjev pjenasto izradite šećer u prahu sa margarinom, dodajte kesten pire i rum pa ujednačite smjesu. Ohlađen biskvit premažite kremom i urolajte ga. Premažite ga tučenim slatkim vrhnjem, pospite kakaom u prahu i ukrasite čokoladnim dekoracijama po izboru. Dobro ohladite prije posluživanja.

Prosječna cijena: 12 KM

Kesten kuglice kuglice-od-kestena

Sastojci: 500 g kesten pirea, 100 g mljevenog petit keksa, 50 g šećera u prahu, 50 g maslaca, 1 kašika ruma, 150 g čokolade za glazuru

Priprema: U veću posudu stavite kesten pire i keks, dodajte šećer, rum i omekšali maslac. Sve dobro sjedinite i izradite rukama u kompaktnu masu. Od dobivene smjese rukama oblikujte kuglice željene veličine. Čokoladu za glazuru rastopite na pari pa svaku kuglicu uronite u nju, izvadite i stavite na papir za pečenje da se glazura stisne.

Prosječna cijena: 7 KM

kesten-pire Pire od kestena

Sastojci: 500 g kestena, 100 ml tekućeg slatkog vrhnja, 50 ml ruma, smeđi šećer po ukusu

Priprema: Zarežite koru kestena tako da zarežete i unutarnju opnu pa ih stavite kuhati u kipuću vodu. Kako biste provjerili jesu li kuhani nakon 10-15 minuta isprobajte jedan kesten. Nakon što se skuhaju, ogulite ih i propasirajte. Dodajte rum i zasladite po ukusu. Tekuće slatko vrhnje pjenjačom lagano izmiješajte. Stavite ga u posudice, dodajte pire, ohladite i poslužite.

Prosječna cijena: 5 KM

Torta od kestena i oraha torta-od-kestena-i-oraha

Sastojci: 70 g brašna, 100 g čokolade, 70 g maslaca, 150 g šećera, ½ čajne kašike praška za pecivo, 30 g krušnih mrvica; Za kremu: 350 g pirea od kestena, 50 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 3 kašike mljevenih oraha, 1 čajna kašika ruma, 6 listova želatine, 400 ml slatkog vrhnja; Za glazuru: 100 g čokolade, 80 g maslaca, 3 kašike vode, 2 kašike šećera u prahu, nekoliko kašika mlijeka za kore, čokoladne strugotine za dekoraciju

Priprema: Za biskvit maslac pjenasto izmiješajte sa šećerom, a zatim umiješajte žumanca. Potom postupno umiješajte brašno, u koje ste dodali prašak za pecivo. Dodajte krušne mrvice, omekšalu čokoladu i na kraju lagano čvrsti snijeg od bjelanaca. Usipajte smjesu u namašćen i krušnim mrvicama posuti kalup za tortu i pecite na temperaturi od 180°C oko 30 minuta. Za kremu u kesten pire umiješajte šećer, vanilin šećer, rum i orahe. Želatinu pripremite po uputi i ohladite, pa je umiješajte u tučeno slatko vrhnje. Nakon toga, vrhnje sa želatinom umiješajte u smjesu od kestena. Ohlađenu tortu prerežite na tri jednaka lista. Jedan list poprskajte s malo mlijeka, premažite ga polovicom kreme, gore položite drugi list i postupak ponovite.Tortu ohladite. Zatim za glazuru vodu, šećer i čokoladu rastopite na niskoj temperaturi ili na pari u glatku smjesu. U još vruću postupno umiješajte listiće maslaca. Prelijte tortu i ostavite da se dobro ohladi prije posluživanja. Dekorirajte čokoladnim strugotinama.

Prosječna cijena: 10 KM

parfe-od-kestena Parfe od kestena

Sastojci: 300 g skuhanog i propasiranog kestena, 30 g maslaca, 2 kašike šećera, 2 kašike mlijeka, 1 čajna kašika ruma; 2 kašike meda, 20 ml višnjevače, 250 ml slatkog vrhnja

Priprema: Propasiranom kestenu dodajte 2 kašike šećera, omekšali maslac, toplo mlijeko i rum. Sve izmiksajte. Zatim dobiveni kesten pire izmiksajte s medom, višnjevačom i 150 ml tekućeg slatkog vrhnja. Ostatak od 100 ml tekućeg slatkog vrhnja odvojeno izmiksajte i lagano umiješajte u smjesu od kestena. Stavite u čaše i ohladite prije posluživanja.

Prosječna cijena: 6 KM

Gusto recepti s lješnicima:

Starinski kolač od lješnika starinski-kolac-od-ljesnika

Sastojci: 150 g lješnika, 100 g oraha, 40 g mljevenog rogača, 3 bjelanca, 120 g rižinog slada, maslac za kalup

Priprema: Očišćene orahe grubo nasjeckajte, a lješnike sameljite i pomiješajte s rogačem. Bjelanca istucite u čvrst snijeg, pa u njega umiješajte rižin slad. Bjelancima dodajte orahe, lješnike i rogač, pa sve zajedno lagano promiješajte. Istresite u kalup premazan maslacem i pecite na 175°C oko 30 minuta. Pečeni kolač pustite da se ohladi, narežite na kocke i poslužite.

Prosječna cijena: 5 KM

torta-od-ljesnika Torta od lješnika

Sastojci: 8 jaja, 150 g šećera, 150 g lješnika, 2 vanilin šećera; Za kremu: 2 šlag kreme od čokolade, 250 ml mlijeka, 50 g lješnika, 4 kašike sjeckanih lješnika, nekoliko cijelih lješnika za dekoraciju

Priprema: Lješnike popecite, skinite im kožicu i sitno ih sameljite. Žumanca i šećer miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Umiješajte vanilin šećer, snijeg od bjelanaca i mljevene lješnike. Pripremljenu smjesu istresite u kalup za tortu čije ste dno obložili papirom za pečenje. Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pečeni biskvit ostavite u kalupu neka se ohladi, a zatim ga prerežite popola. U hladno mlijeko dodajte sadržaj vrećice šlag kreme s okusom čokolade i miješajte električnom miješalicom 4 minute dok ne dobijete kremu, a zatim umiješajte popečene mljevene lješnike. Jednu polovicu biskvita premažite kremom, poklopite drugim dijelom biskvita, a zatim cijelu tortu premažite ostatkom kreme. Tortu pospite nasjeckanim lješnicima i dobro ohladite. Dekorirajte cijelim lješnicima.

Prosječna cijena: 8 KM

Kuglof od lješnika kuglof-od-ljesnika

Sastojci: 4 jaja, 125 g šećera, 3 kašike soka od narandže, 1 ribana korica narandže, 50 ml ulja, prstohvat soli, 200 g sitno mljevenih lješnika, 250 ml soka od narandže za preljev, 200 g šećera za preljev

Priprema: Odvojite žumanca od bjelanaca. Žumanca izmiksajte sa šećerom, dodajte sok i koricu narandže pa lagano umiješajte. Dodajte mljevene lješnike i ulje. Zatim lagano dodajte snijeg od bjelanaca i sve sjedinite. Smjesu prebacite u podmazan i pobrašnjen kalup za kuglof i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C oko 35-40 minuta. Gotov kolač izbockajte viljuškom. Ostavite da se ohladi. Za preljev u posudu stavite šećer i sok od narandže, pustite da zakuha i uz miješanje otopite šećer. Kad se lagano zgusne prelijte preko kuglofa kojeg ste stavili na rešetku za kolače, a ispod nje postavili tanjir za višak preljeva. Postupak možete ponoviti nekoliko puta, ovisno koliku sočnost želite.

Prosječna cijena: 6 KM

strudla-od-jabuka-i-ljesnika Štrudla od jabuka i lješnika

Sastojci: 250 g brašna, prstohvat soli, 50 g otopljenog maslaca, 110 ml tople vode; Za nadjev: 1 kg kiselih jabuka, sok od jednog limuna, 60 g cijelih badema, 50 g maslaca, 70 g mljevenih lješnika, 80 g smeđeg šećera, 1 čajna kašika cimeta, 60 g grožđica, 1 kašika vode i 1 kašika ruma za namakanje grožđica, malo ulja za premazivanje tijesta, 80 g otopljenog maslaca za razmazivanje, šećer u prahu, listići badema za dekoraciju

Priprema: Brašno, so, otopljeni maslac i toplu vodu sjedinite i zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 180°C. Jabuke ogulite, izrežite ih na sitne komadiće i pomiješajte sa sokom od limuna. Bademe sitno nasjeckajte. Maslac zagrijte u tavi i na njoj popržite lješnike i bademe dok ne porumene. Dodajte šećer, uz miješanje blago karamelizirajte te na kraju dodajte cimet. Ostavite masu da se ohladi. Grožđice natopite u vodi i rumu. Veliku kuhinjsku krpu pospite brašnom, razvijte tijesto te ga potom razvucite na tanko. Pokapajte s malo ulja. Smjesu od lješnika istresite na jednu trećinu tako da stranice ostanu slobodne. Na to stavite jabuke i grožđice, a stranice preklopite duboko prema unutra. Pomoću krpe smotajte štrudlu. Premažite je s 80 g otopljenog maslaca, stavite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 25-30 minuta. Kada je štrudla gotova pospite je listićima badema i šećerom u prahu.

Prosječna cijena: 7 KM

Kolač od lješnika i čokolade kolac-od-ljesnika-i-cokolade

Sastojci: 100 g mljevenih lješnika, 3 jaja, 20 g sitno sjeckanih lješnika, 100 g šećera u prahu, 60 g margarina, nekoliko kapi arome vanilije, 1 kašika otopljene čokolade; Za glazuru: 50 g čokolade, 50 ml tekućeg slatkog vrhnja, sjeckani lješnici za dekoraciju

Priprema: Pećnicu zagrijte na 180°C. Dio lješnika sameljite sitno, a dio krupno. Istucite snijeg od bjelanaca. Margarin otopite. Žumanca i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte aromu vanilije i otopljeni margarin. Izradite još jednom. Umiješajte lješnike i snijeg od bjelanaca. Smjesu izlijte u podmazan i pobrašnjen kalup ili tepsiju. Pecite 40-45 minuta. Nakon toga, ugasite pećnicu i kolač ostavite unutra još 5-10 minuta. Izvadite, ohladite i prelijte glazurom od čokolade koju ste otopili u tekućem slatkom vrhnju. Ukrasite sjeckanim lješnicima i poslužite.

Prosječna cijena: 5 KM

Gusto recepti s orasima:

orehnjaca Orahnjača

Sastojci: 400 g glatkog brašna, 1 pakiranje suhog kvasca, 280 g maslaca, 60 g šećera, 1 jaje, 1 žumance; Za nadjev: 350 g oraha, 3 kašike meda, 150 g šećera, 1 čajna kašika ribane korice limuna, 1 čajna kašika ruma, 250-300 ml mlijeka, prstohvat cimeta, 1 jaje za premazivanje, šećer u prahu

Priprema: Kvasac pomiješajte s brašnom, dodajte listiće maslaca, pa sve razmrvite, zatim dodajte jaje, žumance i šećer te umiješajte tijesto i ostavite neka odstoji najmanje pola sata. Za nadjev mljevene orahe prelijte kipućim mlijekom, dodajte med, šećer, limunovu koricu, rum i cimet. Sve dobro promiješajte i ohladite. Tijesto kratko premijesite i razrežite na tri komada. Svaki razvaljajte, premažite nadjevom i savijte uske savijače. Složite jednu pokraj druge u namašćeni lim i premažite ih izmiješanim jajem. Pecite oko 40 minuta na temperaturi 190-200°C. Pečenu toplu orahnjaču pospite šećerom u prahu.

Prosječna cijena: 7 KM

Kolač od oraha kolac-od-oraha

Sastojci: 200 ml ulja, 200 ml mlijeka, 2 jaja, 200 g šećera, 200 g mljevenih oraha, 200 g griza, 200 g brašna, 2 naribane jabuke, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, malo ruma, 50 g grubo sjeckanih oraha

Priprema: U odgovarajućoj zdjeli pjenasto izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte ulje, mlijeko, orahe, griz i brašno koje ste pomiješali s praškom za pecivo. Na kraju umiješajte naribane jabuke, sjeckane orahe i rum pa smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen lim ili kalup. Pripremljenu smjesu pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C 30-35 minuta. Kolač ohladite prije posluživanja.

Prosječna cijena: 5 KM

torta-od-oraha-i-cokolade Torta od oraha i čokolade

Sastojci: 6 žumanaca, 200 g šećera, 250 g mljevenih oraha, 2 kašike prezle, 6 bjelanaca; Za kremu: 4 jaja, 250 g šećera, 250 g maslaca, 5 rebara čokolade, malo soka od limuna, 200 g čokolade za glazuru, polovice oraha za dekoraciju

Priprema: Žumanca i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte orahe, prezlu i na kraju čvrst snijeg od bjelanaca. Smjesu izlijte u namašćen kalup za torte i pecite na 180-200°C oko 40 minuta. Dok se tijesto peče, pripremite kremu. Jaja i šećer izmiješajte, stavite na paru, dodajte razlomljenu čokoladu i kuhajte miješajući dok se krema ne počne zgušnjavati. Kad se zgusne, stavite je hladiti i povremeno je promiješajte. U ohlađenu kremu umiješajte pjenasti maslac i limunov sok. Pečenu tortu prerežite napola i premažite je kremom. Dobro ohladite. Zatim je prelijte čokoladnom glazurom i ukrasite komadićima oraha.

Prosječna cijena: 10 KM

Kuglice od oraha kuglice-od-oraha

Sastojci: 200 g čokolade, 200 g mljevenih oraha, 200 g šećera u prahu, 1 kašika ruma, 40 g meda, 50 g maslaca, kokos za dekoraciju, polovice oraha za dekoraciju

Priprema: Električnom mješalicom pjenasto izmiješajte maslac sa šećerom u prahu, a zatim dodajte naribanu čokoladu, orahe, med i rum. Sve dobro izmiješajte i oblikujte kuglice. Kuglice uvaljajte u kokos i u svaku zabodite komadić oraha. Ostavite na hladnom mjestu do posluživanja. Osim u kokos kuglice možete uvaljati i u kristalni šećer, mljevene orahe ili čokoladne mrvice.

Prosječna cijena: 7 KM

MOŽDA VAS ZANIMA

DRUGE UPRAVO ČITAJU