Po sladoled od vanilije i halvu – u Egipat

slasticarna-egipat-sarajevo1

Čuvena sarajevska slastičarna Egipat poznata je po svom sladoledu od vanilije, ali i odličnoj halvi.  Slastičarna u Sarajevu postoji 65 godina, a prije toga je radila u Puli, sve do 1949. godine, kada se porodica Ristovski preselila u Sarajevo. Porijeklom su iz Tetova u Makedoniji, a danas slastičarnu vodi dr. Ana Korač koja je karijeru ljekara ostavila kako bi nastavila porodičnu tradiciju i pravila kolače i sladoled.

Pripremio: Adnan Učambarlić

Na ideju čuvenog sladoleda od vanilije došao je Anin otac Dušan. On je u ponudu slastičarne uveo i halvu. Sladoled se priprema ručno, bez ikakvog mašinskog rada i hemijskih aditiva.

Sezona sladoleda u slastičarni počinje 15. maja, završava se krajem oktobra, a djelatnost se znatno proširila za 65 godina rada. Smatra se da svaki turista u Sarajevu, pored obilaska Baščaršije i jedenja ćevapa, treba i da proba vaniliju u Egiptu. Neobična smeđa boja ovog sladoleda nastala je kako bi podsjećala na piramide i saharski pijesak.

Gosti ove slastičarne bili su brojne slavne ličnosti, koje su tu dolazile od Olimpijade. Navraćali su Kirk Douglas, Jure Franko i Branko Mikulić, a i Penelope Cruz, Bill Clinton, Boris Trajkovski itd.

Za slastičarnu i njenog pokretača, Dušana, vezane su generacije i generacije Sarajlija, ali i stranaca i svi redovno navraćaju na sladoled.

Pored sladoleda, veoma je popularna i halva iz ove slastičarne, a izvozi se čak i u arapske zemlje. Specifična je po tome što se proizvodi od prirodnog susama i pogodna je i za dijabetičare. U ponudi su i kolači i kreme kuhani na pari, a sve je pravljeno isključivo od prirodnih i svježih namirnica.

Nakon rata u BiH, ponuda sladoleda u slastičarni proširena je i na lješnik, čokoladu i voće, po istoj osnovi i principu rada. Svi kolači prave se na pari, a priprema traje prilično dugo. Popularne su boem kocke i torte boem i havana.

U slastičarnu danas dolazi i veliki broj stranih turista, a slastičarna i sladoled se spominju u brojnim svjetskim turističkim vodičima kao nešto što se ne smije propustiti. Turistima se sladoled svidi jer je prilično sladak.

Natrpavanje kugli u „ravni” kornet i zamrljano lice djece mnoge su majke opravdavale ukoliko se radilo o sladoledu iz Egipta.

Ova slastičarna je već 65 godina jedan od najslađih simbola sladoleda, a današnji ljubitelji sladoleda, iako su prilično izgradili čulo okusa i uglavnom trče za popularnim svjetskim sladoledima, i dalje često navrate po nekoliko kugli iz Egipta, jednog od rijetkih simbola ovog grada koji su opstali kroz generacije.

MOŽDA VAS ZANIMA

DRUGE UPRAVO ČITAJU