ReceptiProljetne salate

Proljetne salate

shutterstock_104779880_opt

Osim što će zasigurno upotpuniti glavna jela, salate ovisno o svojim sastojcima jednako tako mogu i zamijeniti neke obroke. Ono što je najljepše u svemu tome, prilagođavaju se vašem ukusu, zdrave su i pripremaju se bez puno muke.

Pripremila: Dragana Nižić

Salata s grahom

Sastojci: 250 g konzerviranog smeđeg graha, 1 krastavac, 100 g konzerviranog kukuruza šećerca, 3 mlada luka, 2 crvene paprike, 1 kašika sjeckanog korijandera, 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašika limunovog soka, so, biber, sjeckani peršun

Priprema: U većoj posudi pomiješajte lagano ispran i dobro ocijeđen grah, kukuruz, sjeckani krastavac, sjeckani mladi luk i sitno rezanu papriku. Dodajte korijander i limunov sok pa sve promiješajte. Posolite i pobiberite pa ostavite u hladnjak na 10 minuta. Salatu dobro promiješajte, pospite sjeckanim peršunom i poslužite.

Prosječna cijena: 5 KM

Salata od mahuna

Sastojci: 500 g mahuna, 50 ml maslinovog ulja, so, 1 kašika kopra, 2 mlada luka, 2 kašike limunovog soka

Priprema: Mahune očistite, narežite, operite i kuhajte u posoljenoj vodi 15-20 minuta. Ocijedite ih, isperite pod mlazom hladne vode i ohladite. Dodajte im sitno rezan mladi luk i sve promiješajte. Prelijte pripremljenim salatnim preljevom od ulja, narezanog kopra, limunovog soka i soli. Promiješajte, ohladite i poslužite.

Prosječna cijena: 3 KM

Salata s bobom

Sastojci: 300 g svježeg i očišćenog boba, 2 kašike soka od limete, 1 čajna kašika ribane korice limete, 80 ml maslinovog ulja, so, 2 kašike vinskog octa, začinsko bilje po izboru

Priprema: Bob skuhajte u slanoj vodi i ocijedite. U zdjelici pomiješajte sok i koricu limete,dodajte ulje, so i ocat pa prelijte preko ocijeđenog boba. Ukrasite začinskim biljem po izboru i poslužite dobro ohlađeno.

Prosječna cijena: 4 KM

Salata od slanutka

Sastojci: 300 g prethodno skuhanog i ocijeđenog slanutka, 100 g feta sira, 2-3 paradajza, 1 luk, 1 krastavac, natrgani listići peršuna, 1 kašika sjeckanog vlasca, 2 kašike jabučnog octa, 4 kašike bučina ulja, 4 kašike suncokretovog ulja, so

Priprema: Slanutak pomiješajte s paradajzima i krastavcem narezanim na komadiće, dodajte usitnjen luk i sir narezan na veće komade. Začinite octom, suncokretovim i bučinim uljem. Posolite i lagano promiješajte. Pred posluživanje pospite sjeckanim peršunom i vlascem. Salatu prije posluživanja dobro ohladite.

Prosječna cijena: 6 KM

Salata s tunom

Sastojci: 200 g tjestenine po izboru, 150 g mini paradajza, 150 g komada tune u biljnom ulju, 100 g crnih maslina bez koštice, 100 ml maslinovog ulja, so, sok od 1 limuna, sjeckani peršun za posipanje

Priprema: Tjesteninu skuhajte na uobičajen način, ocijedite i ohladite. Prebacite u veću zdjelu pa dodajte paradajze narezane na komade, ocijeđenu i ustinjenu tune i masline. Promiješajte. U drugoj zdjelici promiješajte maslinovo ulje, so i sok od limuna pa prelijte preko tjestenine. Lagano izmiješajte i poslužite ukrašeno sjeckanim peršunom ili svježim listićima začinskog bilja po izboru.

Prosječna cijena: 4 KM

Salata od piletine i avokada

Sastojci: 200 g pilećeg fileta, 200 g avokada, 2 paradajza, 400 g zelene reckave salate, nekoliko kriški ljubičastog luka, 50 ml maslinovog ulja, so, začin od povrća, 1 čajna kašika jabučnog octa

Priprema: Pileće filete stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte oko 20 minuta na laganoj vatri. Zatim ih začinite i popecite na malo ulja sa svake strane da se zarumene. Avokado ogulite, očistite i narežite na kriške. Paradajze očistite i narežite na tanke ploške, a zelenu salatu operite i posušite. Na tanjire složite natrgane listove zelene salate, a po njima rasporedite naizmjenično kriške avokada i paradajza. Na vrh složite filete narezane na kriške. Dodajte kriške ljubičastog luka i sve prelijte mješavinom maslinovog ulja, soli i octa.

Prosječna cijena: 5 KM

Salata od krastavaca

Sastojci: 1 kg svježih krastavaca, 1 češanj bijelog luka, so, biber, 100 ml jogurta, 100 ml kiselog vrhnja, malo kima za posipanje

Priprema: Krastavce uzdužno prerežite, očistite od sjemenki i narežite na tanke kockice. Posolite ih, pobiberite i dodajte usitnjen bijeli luk. Izmiješajte vrhnje, jogurt i so pa prelijte preko krastavaca. Dobro promiješajte i ukrasite komadićima krastavca i kimom. Salatu poslužite odmah.

Prosječna cijena: 4 KM

Salata od špinata

Sastojci: 750 g špinata, 100 g feta sira, 1 kruška, 50 g oraha, 3 kašike maslinovog ulja, 3 kašike limunovog soka, so, 50 g rukole

Priprema: Špinat očistite od peteljki, operite te prelijte posoljenom kipućom vodom. Ocijedite ga i stavite u zdjelu. Sir izmrvite, kruške ogulite, narežite na kockice, orahe nasjeckajte i dodajte špinatu. Dodajte opranu i ocijeđenu rukolu. Začinite limunovim sokom i uljem, lagano promiješajte i poslužite.

Prosječna cijena: 6 KM

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA VAS ZANIMA

DRUGE UPRAVO ČITAJU