Ranoproljetno povrće

stock-photo-closeup-of_opt

Da nam stiže proljeće najbolje ćete vidjeti po ponudi na tržnicama: odjednom se sve zazeleni i mami nas na isprobavanje. Proljetno povrće oskudijeva kalorijama, a obiluje hranjivim tvarima koji gode zdravlju cijelog organizma. Stoga je pravo vrijeme da barem nekoliko puta tjedno počnete posjećivati najbližu tržnicu u potrazi za svježim proljetnim plodovima.

Pripremila: Dragana Nižić

Pita od šparoga

Sastojci: 120 g maslaca, 250 g oštrog brašna, 1 jaje, so, 1 kašika kiselog vrhnja; Za nadjev: 300 g divljih šparoga, prstohvat šećera, 10 g maslaca, biber, muškatni oraščić, 250 g tikvica, 1 vezica mladog luka, 3 kašike maslinovog ulja, 200 ml slatkog vrhnja, 2 jaja, 2 žumanca, začin od povrća

Priprema: Brašnu dodajte maslac narezan na listiće pa ih električnom mješalicom povežite. Zatim dodajte jaje, vrhnje, malo soli pa tijesto brzo izradite. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjak na najmanje sat vremena. U međuvremenu odlomite zadebljale donje dijelove šparoga. Zatim gornje dijelove šparoga stavite u kipuću slanu vodu kojoj ste dodali šećer i maslac. Kuhajte ih na umjerenoj vatri oko 5 minuta, a zatim izvadite i ocijedite. Mladi luk očistite, operite i narežite na dijelove, a tikvice operite i narežite na ploške. Razvaljajte tijesto, stavite u kalup za pite i probodite na nekoliko mjesta viljuškom. Kalup podmažite i pobrašnite ili obložite papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta. Na maslinovom ulju kratko propirjajte mladi luk i tikvice, pospite ih začinom od povrća i pobiberite. Pomiješajte slatko vrhnje, jaja i žumanca pa dodajte 2 kašičice začina od povrća, biber i nariban muškatni oraščić. Na polupečeno tijesto ravnomjerno rasporedite mladi luk, šparoge i tikvice pa ih prelijte smjesom od slatkog vrhnja. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 15 do 20 minuta. Prhku pitu od šparoga narežite i poslužite kao toplo predjelo.

Prosječna cijena: 6 KM

Salata od špinata

Sastojci: 200 g mladog špinata, 2 jaja, nekoliko kockica zapečenog kruha, 50 g feta sira, 100 g pršuta, so, biber, 2 kašike senfa, 100 ml jabučnog octa, 1 manji ljubičasti luk

Priprema: Špinat očistite, operite, ocijedite i nasjeckajte nasitno ili ga natrgajte na listiće. Jaja skuhajte na uobičajen način, ohladite i narežite na kriške. Pomiješajte ocat, senf i začine. Na tanjir složite špinat, prelijte ga mješavinom octa i začina, pa dodajte jaja, kockice feta sira, narezani luk i natrgane komadiće pršuta. Poslužite hladno.

Prosječna cijena: 4 KM

Piletina sa špinatom

Sastojci: 600 g pilećih fileta, 500 g špinata, 80 g luka, 100 g tvrdog sira, 20 g maslaca, biber, so, začin od povrća, 2 jaja za paniranje, krušne mrvice za paniranje

Priprema: Špinat operite, narežite, kratko blanširajte i dobro ocijedite. Na otopljenom maslacu popecite nasjeckani luk, dodajte špinat i pirjajte dok špinat ne omekša oko 10 minuta. Špinat ohladite i zatim u ohlađeni špinat umiješajte naribani sir i začine. Pileće filete narežite na tanje odreske, potucite ih pa pospite začinom od povrća s obiju strana. Pripremljeni špinat rasporedite na odreske i zamotajte ih u obliku roladica. Roladice umočite u razmućena jaja, a zatim uvaljajte u krušne mrvice. Pržite ih na ulju sa svake strane oko 5 minuta. Vadite na kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće pa odmah poslužite uz povrće po izboru.

Prosječna cijena: 7 KM

Njoki od špinata

Sastojci: 400 g špinata, 300 g krompira, 250 g oštrog brašna, 1 jaje, so, 1 kašika ulja, prstohvat muškatnog oraščića, 200 ml vrhnja za kuhanje, začin od povrća, biber, 200 g ribanog sira, 300 g tjestenine po izboru

Priprema: Špinat operite i kratko prokuhajte. Dobro ga ocijedite i usitnite u električnoj sjeckalici tako da dobijete kašastu masu. Tu masu stavite u cjedilo i pritišćite kašikom kako biste uklonili svu suvišnu tekućinu. Krompir skuhajte, ogulite i pustite da se ohladi. Ohlađeni krompir dobro protisnite, dodajte brašno, jaje, so, muškatni oraščić, ulje i pripremljeni špinat te umijesite tijesto. Od dobivenog tijesta na pobrašnjenoj dasci oblikujte loptice. Kuhajte u slanoj kipućoj vodi sve dok ne isplivaju na površinu. U dublju tavu stavite vrhnje, dodajte biber i začin od povrća te kratko prokuhajte. Zatim umiješajte naribani sir pa nastavite kuhati 1-2 minute. Tjesteninu skuhajte na uobičajen način. Na tanjire stavite ocijeđenu tjesteninu i njoke pa sve prelijte umakom. Poslužite toplo.

Prosječna cijena: 6 KM

Pirjani bob

Sastojci: 500 g boba, 100 g sjeckanog luka, 4 kašike maslinovog ulja, 2 češnja bijelog luka, začin od povrća, so, biber, 2 kašike krušnih mrvica, 50 ml bijelog vina, 1 kašika sjeckanog peršuna

Priprema: Na zagrijanom ulju popecite nasjeckani luk i dodajte protisnuti bijrli luk. Zatim dodajte bob i začine, podlijte s vodom i u poklopljenoj posudi na laganoj vatri pirjajte 10 minuta. Krušne mrvice razmutite u vinu i umiješajte u bob te još pirjajte nekoliko minuta. Na kraju pospite peršunom. Poslužite odmah.

Prosječna cijena: 3 KM

Pesto od srijemoš luka

Sastojci: 200 g srijemoš luka, 100 g oraha, 200 ml ulja repice, 70 g parmezana, morska so, biber, listići bosiljka

Priprema: Na tavi bez masnoće popržite orahe na 5 minuta i ostavite ih sa strane. Srijemoš luk operite, ocijedite i izrežite na rezance. Ulje repice, 2-3 listića bosiljka, luk i orahe izmiksajte u električnoj sjeckalici. Sitno ribani parmezan dodajte u smjesu i začinite. Promiješajte i poslužite uz tjesteninu, peciva ili kruh.

Prosječna cijena: 4 KM

Krem juha od mladog luka

Sastojci: 1 luk, 1 svežanj mladog luka, 2 češnja bijelog luka, 2 grmolika celera, 2 kašike maslaca, 150 ml bijelog vina, 2 kašike brašna, 1 l juhe od povrća, 1 svežanj peršuna, 200 g pavlake, morska so, biber, muškatni oraščić

Priprema: Luk, bijeli luk i celer očistite. Nasjeckajte ih i popecite na otopljenom maslacu oko 5 minuta na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno i dobro promiješajte. Dodajte juhu od povrća, pustite da prokuha i ostavite da se lagano kuha još 10 minuta. Začine nasjeckajte nasitno i dodajte u juhu. Sklonite s vatre. Dodajte pavlaku i sve izmiksajte. Začinite i poslužite.

Prosječna cijena: 5 KM

Salata od rotkvica

Sastojci: 2 mlada luka, stručak rotkvica, 200 g radiča, 300 g miješane svježe salate (zelena salata, rukola itd.), 2 manja krastavca, so, biber, maslinovo ulje, 1 kašika limunovog soka

Priprema: Mladi luk očistite, operite i nasjeckajte nasitno. Rotkvice i krastavce također očistite, operite i narežite na kolutiće. Radič i svježu salatu operite i posušite. Pomiješajte maslinovo ulje i limunov sok pa dodajte začine. U veću posudu stavite salatu, dodajte narezano povrće i sve pokapajte mješavinom ulja i limunovog soka. Promiješajte i pustite da odstoji 15 minuta. Zatim rasporedite u zdjelice i poslužite.

Prosječna cijena: 5 KM

Namaz od boba

Sastojci: 400 g očišćenog boba, 2-3 zelene masline iz staklenke, 2 češnja bijelog luka, začin od povrća, 3 kašike limunovog soka, 70 ml maslinovog ulja, 100 ml vode u kojoj se kuhao bob

Priprema: Očišćeni bob prelijte vrućom vodom (toliko da prekrije sadržaj u loncu) i kuhajte oko 10 minuta. Bob ocijedite (dio tekućine ostavite), a zatim maknite zadebljalu opnu boba. Još topli bob usitnite u električnoj sjeckalici zajedno sa bijelim lukom, začinom od povrća, maslinama, limunovim sokom i maslinovim uljem. Mješavinu stavite u zdjelicu, dodajte vodu u kojoj se kuhao bob, po potrebi još malo dosolite i sve dobro izmiješajte.

Prosječna cijena: 3 KM

Juha od graška

Sastojci: 500 g graška, 1 luk, 100 g kiselog vrhnja, 2 kockice maslaca, so, biber, sjeckani peršun, začin od povrća

Priprema: Očišćeni grašak kratko prokuhajte i ocijedite. Vodu u kojoj se kuhao sačuvajte. Sa strane odvojite 2 kašike zrna. Na maslacu popecite sitno sjeckani luk, dodajte grašak i pirjajte 15 minuta uz stalno miješanje. Zatim sadržaj ohladite i izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte vodu u kojoj se kuhao, sačuvana zrna graška i začine. Kratko prokuhajte. Na kraju dodajte kiselo vrhnje i dobro ujednačite smjesu. Poslužite odmah.

Prosječna cijena: 3 KM

Rižoto od graška

Sastojci: 500 g mladog graška, 200 g šparoga, 1 tikvica, 250 ml vode, 50 g ribanog parmezana, 100 ml vermoutha, 3 kašike limunovog soka, 1 čajna kašika ribane korice limuna, 1 čajna kašika sjeckane svježe mente, 1 čajna kašika sjeckanog bosiljka, 300 g riže, 50 ml maslinovog ulja, 2 češnja bijelog luka, 100 g mladog luka, so, biber, začin od povrća, sjeckani peršun, 1,2 l vode za temeljac, 3 povrtne kocke za temeljac

Priprema: U širokoj tavi na zagrijanom ulju popecite očišćen mladi luk narezan na kolutiće. Dodajte tikvicu narezanu na komadiće i uz miješanje pirjajte 5 minuta. Dodajte nasjeckani bijeli luk, mentu, bosiljak, a zatim blanširane šparoge i grašak. Začinite. Sve dobro izmiješajte, podlijte s oko 250 ml vruće vode i kuhajte 15 minuta. Pola količine kuhanoga graška, tikvice, šparoga i luka usitnite u električnoj sjeckalici pa vratite u tavu. Nakon toga dodajte rižu i naribanu limunovu koricu pa promiješajte. Podlijte s oko 300 ml temeljca i nastavite pirjati uz stalno miješanje i dolijevanje preostalog temeljca oko 15 minuta. Potkraj kuhanja umiješajte vermouth, limunov sok i kašiku parmezana te tavu maknite s vatre. Poslužite odmah.

Prosječna cijena: 6 KM

Miješana salata

Sastojci: 300 g paradajza, 50 g matovilca, 50 g ribanog svježeg kupusa, 100 g zelene salate kristalke, 100 g reckave salate, 100 g rikole, 1 krastavac, 50 g crnih maslina, 100 g feta sira, 50 ml vode, 2 kašike začina od povrća, 4 kašike maslinovog ulja, 4 kašike limunovog soka, so

Priprema: Paradajz operite i narežite, matovilac i rikolu operite, a listove oprane zelene salate (kristalke i reckave) narežite ili natrgajte na manje komade. Povrće stavite u zdjelu, dodajte narezani kupus, krastavac narezan na ploške, crne masline i feta sir narezan na kockice. Lagano začinite. Začin od povrća pomiješajte s vodom, ostavite da odstoji 5 minuta i zatim dodajte ulje i limunov sok. Promiješajte. Salatu prelijte, još jednom promiješajte i poslužite.

Prosječna cijena: 6 KM

Pirjana brokula

Sastojci: 400 g brokule, 3 češnja bijelog luka, 50 ml ulja, 1 čajna kašika đumbira u prahu, 2 čajne kašike gustina, 100 ml vode, sjeckani peršun, so, začin od povrća

Priprema: Brokulu očistite, operite i narežite na manje cvjetiće. Blanširajte je u kipućoj posoljenoj vodi kojoj ste dodali 2 kašike ulja, a zatim je ocijedite. U tavi s debljim dnom zagrijte preostalo ulje, dodajte brokulu, pospite je peršunom i začinom od povrća pa kratko popecite. Posolite. Vodu, gustin i đumbir pomiješajte pa dodajte brokuli. Tavu malo protresite, sve kratko prokuhajte i umiješajte nasjeckani bijeli luk, a po potrebi dodajte još malo vode. Poslužite odmah.

Prosječna cijena: 3 KM

MOŽDA VAS ZANIMA

DRUGE UPRAVO ČITAJU