ReceptiRanoproljetno povrće

Ranoproljetno povrće

stock-photo-closeup-of_opt

Da nam stiže proljeće najbolje ćete vidjeti po ponudi na tržnicama: odjednom se sve zazeleni i mami nas na isprobavanje. Proljetno povrće oskudijeva kalorijama, a obiluje hranjivim tvarima koji gode zdravlju cijelog organizma. Stoga je pravo vrijeme da barem nekoliko puta tjedno počnete posjećivati najbližu tržnicu u potrazi za svježim proljetnim plodovima.

Pripremila: Dragana Nižić

Pita od šparoga

Sastojci: 120 g maslaca, 250 g oštrog brašna, 1 jaje, so, 1 kašika kiselog vrhnja; Za nadjev: 300 g divljih šparoga, prstohvat šećera, 10 g maslaca, biber, muškatni oraščić, 250 g tikvica, 1 vezica mladog luka, 3 kašike maslinovog ulja, 200 ml slatkog vrhnja, 2 jaja, 2 žumanca, začin od povrća

Priprema: Brašnu dodajte maslac narezan na listiće pa ih električnom mješalicom povežite. Zatim dodajte jaje, vrhnje, malo soli pa tijesto brzo izradite. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjak na najmanje sat vremena. U međuvremenu odlomite zadebljale donje dijelove šparoga. Zatim gornje dijelove šparoga stavite u kipuću slanu vodu kojoj ste dodali šećer i maslac. Kuhajte ih na umjerenoj vatri oko 5 minuta, a zatim izvadite i ocijedite. Mladi luk očistite, operite i narežite na dijelove, a tikvice operite i narežite na ploške. Razvaljajte tijesto, stavite u kalup za pite i probodite na nekoliko mjesta viljuškom. Kalup podmažite i pobrašnite ili obložite papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta. Na maslinovom ulju kratko propirjajte mladi luk i tikvice, pospite ih začinom od povrća i pobiberite. Pomiješajte slatko vrhnje, jaja i žumanca pa dodajte 2 kašičice začina od povrća, biber i nariban muškatni oraščić. Na polupečeno tijesto ravnomjerno rasporedite mladi luk, šparoge i tikvice pa ih prelijte smjesom od slatkog vrhnja. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 15 do 20 minuta. Prhku pitu od šparoga narežite i poslužite kao toplo predjelo.

Prosječna cijena: 6 KM

Salata od špinata

Sastojci: 200 g mladog špinata, 2 jaja, nekoliko kockica zapečenog kruha, 50 g feta sira, 100 g pršuta, so, biber, 2 kašike senfa, 100 ml jabučnog octa, 1 manji ljubičasti luk

Priprema: Špinat očistite, operite, ocijedite i nasjeckajte nasitno ili ga natrgajte na listiće. Jaja skuhajte na uobičajen način, ohladite i narežite na kriške. Pomiješajte ocat, senf i začine. Na tanjir složite špinat, prelijte ga mješavinom octa i začina, pa dodajte jaja, kockice feta sira, narezani luk i natrgane komadiće pršuta. Poslužite hladno.

Prosječna cijena: 4 KM

Piletina sa špinatom

Sastojci: 600 g pilećih fileta, 500 g špinata, 80 g luka, 100 g tvrdog sira, 20 g maslaca, biber, so, začin od povrća, 2 jaja za paniranje, krušne mrvice za paniranje

Priprema: Špinat operite, narežite, kratko blanširajte i dobro ocijedite. Na otopljenom maslacu popecite nasjeckani luk, dodajte špinat i pirjajte dok špinat ne omekša oko 10 minuta. Špinat ohladite i zatim u ohlađeni špinat umiješajte naribani sir i začine. Pileće filete narežite na tanje odreske, potucite ih pa pospite začinom od povrća s obiju strana. Pripremljeni špinat rasporedite na odreske i zamotajte ih u obliku roladica. Roladice umočite u razmućena jaja, a zatim uvaljajte u krušne mrvice. Pržite ih na ulju sa svake strane oko 5 minuta. Vadite na kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće pa odmah poslužite uz povrće po izboru.

Prosječna cijena: 7 KM

Njoki od špinata

Sastojci: 400 g špinata, 300 g krompira, 250 g oštrog brašna, 1 jaje, so, 1 kašika ulja, prstohvat muškatnog oraščića, 200 ml vrhnja za kuhanje, začin od povrća, biber, 200 g ribanog sira, 300 g tjestenine po izboru

Priprema: Špinat operite i kratko prokuhajte. Dobro ga ocijedite i usitnite u električnoj sjeckalici tako da dobijete kašastu masu. Tu masu stavite u cjedilo i pritišćite kašikom kako biste uklonili svu suvišnu tekućinu. Krompir skuhajte, ogulite i pustite da se ohladi. Ohlađeni krompir dobro protisnite, dodajte brašno, jaje, so, muškatni oraščić, ulje i pripremljeni špinat te umijesite tijesto. Od dobivenog tijesta na pobrašnjenoj dasci oblikujte loptice. Kuhajte u slanoj kipućoj vodi sve dok ne isplivaju na površinu. U dublju tavu stavite vrhnje, dodajte biber i začin od povrća te kratko prokuhajte. Zatim umiješajte naribani sir pa nastavite kuhati 1-2 minute. Tjesteninu skuhajte na uobičajen način. Na tanjire stavite ocijeđenu tjesteninu i njoke pa sve prelijte umakom. Poslužite toplo.

Prosječna cijena: 6 KM

Pirjani bob

Sastojci: 500 g boba, 100 g sjeckanog luka, 4 kašike maslinovog ulja, 2 češnja bijelog luka, začin od povrća, so, biber, 2 kašike krušnih mrvica, 50 ml bijelog vina, 1 kašika sjeckanog peršuna

Priprema: Na zagrijanom ulju popecite nasjeckani luk i dodajte protisnuti bijrli luk. Zatim dodajte bob i začine, podlijte s vodom i u poklopljenoj posudi na laganoj vatri pirjajte 10 minuta. Krušne mrvice razmutite u vinu i umiješajte u bob te još pirjajte nekoliko minuta. Na kraju pospite peršunom. Poslužite odmah.

Prosječna cijena: 3 KM

Pesto od srijemoš luka

Sastojci: 200 g srijemoš luka, 100 g oraha, 200 ml ulja repice, 70 g parmezana, morska so, biber, listići bosiljka

Priprema: Na tavi bez masnoće popržite orahe na 5 minuta i ostavite ih sa strane. Srijemoš luk operite, ocijedite i izrežite na rezance. Ulje repice, 2-3 listića bosiljka, luk i orahe izmiksajte u električnoj sjeckalici. Sitno ribani parmezan dodajte u smjesu i začinite. Promiješajte i poslužite uz tjesteninu, peciva ili kruh.

Prosječna cijena: 4 KM

Krem juha od mladog luka

Sastojci: 1 luk, 1 svežanj mladog luka, 2 češnja bijelog luka, 2 grmolika celera, 2 kašike maslaca, 150 ml bijelog vina, 2 kašike brašna, 1 l juhe od povrća, 1 svežanj peršuna, 200 g pavlake, morska so, biber, muškatni oraščić

Priprema: Luk, bijeli luk i celer očistite. Nasjeckajte ih i popecite na otopljenom maslacu oko 5 minuta na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno i dobro promiješajte. Dodajte juhu od povrća, pustite da prokuha i ostavite da se lagano kuha još 10 minuta. Začine nasjeckajte nasitno i dodajte u juhu. Sklonite s vatre. Dodajte pavlaku i sve izmiksajte. Začinite i poslužite.

Prosječna cijena: 5 KM

Salata od rotkvica

Sastojci: 2 mlada luka, stručak rotkvica, 200 g radiča, 300 g miješane svježe salate (zelena salata, rukola itd.), 2 manja krastavca, so, biber, maslinovo ulje, 1 kašika limunovog soka

Priprema: Mladi luk očistite, operite i nasjeckajte nasitno. Rotkvice i krastavce također očistite, operite i narežite na kolutiće. Radič i svježu salatu operite i posušite. Pomiješajte maslinovo ulje i limunov sok pa dodajte začine. U veću posudu stavite salatu, dodajte narezano povrće i sve pokapajte mješavinom ulja i limunovog soka. Promiješajte i pustite da odstoji 15 minuta. Zatim rasporedite u zdjelice i poslužite.

Prosječna cijena: 5 KM

Namaz od boba

Sastojci: 400 g očišćenog boba, 2-3 zelene masline iz staklenke, 2 češnja bijelog luka, začin od povrća, 3 kašike limunovog soka, 70 ml maslinovog ulja, 100 ml vode u kojoj se kuhao bob

Priprema: Očišćeni bob prelijte vrućom vodom (toliko da prekrije sadržaj u loncu) i kuhajte oko 10 minuta. Bob ocijedite (dio tekućine ostavite), a zatim maknite zadebljalu opnu boba. Još topli bob usitnite u električnoj sjeckalici zajedno sa bijelim lukom, začinom od povrća, maslinama, limunovim sokom i maslinovim uljem. Mješavinu stavite u zdjelicu, dodajte vodu u kojoj se kuhao bob, po potrebi još malo dosolite i sve dobro izmiješajte.

Prosječna cijena: 3 KM

Juha od graška

Sastojci: 500 g graška, 1 luk, 100 g kiselog vrhnja, 2 kockice maslaca, so, biber, sjeckani peršun, začin od povrća

Priprema: Očišćeni grašak kratko prokuhajte i ocijedite. Vodu u kojoj se kuhao sačuvajte. Sa strane odvojite 2 kašike zrna. Na maslacu popecite sitno sjeckani luk, dodajte grašak i pirjajte 15 minuta uz stalno miješanje. Zatim sadržaj ohladite i izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte vodu u kojoj se kuhao, sačuvana zrna graška i začine. Kratko prokuhajte. Na kraju dodajte kiselo vrhnje i dobro ujednačite smjesu. Poslužite odmah.

Prosječna cijena: 3 KM

Rižoto od graška

Sastojci: 500 g mladog graška, 200 g šparoga, 1 tikvica, 250 ml vode, 50 g ribanog parmezana, 100 ml vermoutha, 3 kašike limunovog soka, 1 čajna kašika ribane korice limuna, 1 čajna kašika sjeckane svježe mente, 1 čajna kašika sjeckanog bosiljka, 300 g riže, 50 ml maslinovog ulja, 2 češnja bijelog luka, 100 g mladog luka, so, biber, začin od povrća, sjeckani peršun, 1,2 l vode za temeljac, 3 povrtne kocke za temeljac

Priprema: U širokoj tavi na zagrijanom ulju popecite očišćen mladi luk narezan na kolutiće. Dodajte tikvicu narezanu na komadiće i uz miješanje pirjajte 5 minuta. Dodajte nasjeckani bijeli luk, mentu, bosiljak, a zatim blanširane šparoge i grašak. Začinite. Sve dobro izmiješajte, podlijte s oko 250 ml vruće vode i kuhajte 15 minuta. Pola količine kuhanoga graška, tikvice, šparoga i luka usitnite u električnoj sjeckalici pa vratite u tavu. Nakon toga dodajte rižu i naribanu limunovu koricu pa promiješajte. Podlijte s oko 300 ml temeljca i nastavite pirjati uz stalno miješanje i dolijevanje preostalog temeljca oko 15 minuta. Potkraj kuhanja umiješajte vermouth, limunov sok i kašiku parmezana te tavu maknite s vatre. Poslužite odmah.

Prosječna cijena: 6 KM

Miješana salata

Sastojci: 300 g paradajza, 50 g matovilca, 50 g ribanog svježeg kupusa, 100 g zelene salate kristalke, 100 g reckave salate, 100 g rikole, 1 krastavac, 50 g crnih maslina, 100 g feta sira, 50 ml vode, 2 kašike začina od povrća, 4 kašike maslinovog ulja, 4 kašike limunovog soka, so

Priprema: Paradajz operite i narežite, matovilac i rikolu operite, a listove oprane zelene salate (kristalke i reckave) narežite ili natrgajte na manje komade. Povrće stavite u zdjelu, dodajte narezani kupus, krastavac narezan na ploške, crne masline i feta sir narezan na kockice. Lagano začinite. Začin od povrća pomiješajte s vodom, ostavite da odstoji 5 minuta i zatim dodajte ulje i limunov sok. Promiješajte. Salatu prelijte, još jednom promiješajte i poslužite.

Prosječna cijena: 6 KM

Pirjana brokula

Sastojci: 400 g brokule, 3 češnja bijelog luka, 50 ml ulja, 1 čajna kašika đumbira u prahu, 2 čajne kašike gustina, 100 ml vode, sjeckani peršun, so, začin od povrća

Priprema: Brokulu očistite, operite i narežite na manje cvjetiće. Blanširajte je u kipućoj posoljenoj vodi kojoj ste dodali 2 kašike ulja, a zatim je ocijedite. U tavi s debljim dnom zagrijte preostalo ulje, dodajte brokulu, pospite je peršunom i začinom od povrća pa kratko popecite. Posolite. Vodu, gustin i đumbir pomiješajte pa dodajte brokuli. Tavu malo protresite, sve kratko prokuhajte i umiješajte nasjeckani bijeli luk, a po potrebi dodajte još malo vode. Poslužite odmah.

Prosječna cijena: 3 KM

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA VAS ZANIMA

DRUGE UPRAVO ČITAJU