Prije uputa kako napraviti čaj od borovnice, prvo se osvrnimo na ovu biljku i njezino djelovanje na zdravlje.
Imate li naviku piti čaj od borovnice? Ova bobičasta biljka ima mnoga ljekovita svojstva, a jedan od načina da se unese u organizam je pripremanje čaja.
Što su borovnice i što sadrže
Pripadaju obitelji Vaccinium i blisko su povezani s brusnicama. Ove male, okrugle bobice su oko 5-16 mm u promjeru, a njihova boja može varirati od plave do ljubičaste.
Postoje razne vrste borovnica, pa se i njihov izgled može mijenjati. Borovnice imaju ugodan, sladak okus.
Često se jedu svježe, ali mogu se konzumirati i smrznute ili u obliku soka. Koriste se u raznim pecivima, džemovima i želeima, kao i za aromatiziranje.
Borovnice imaju malo kalorija i masti, ali još uvijek nude pristojne količine zdravih vlakana. Čaj od borovnice tekućina je koja vam može pomoći pri mršavljenju.
Količina od 100 grama borovnica sadrži:
- Kalorije: 57
- Voda: 84%
- Proteini: 0,7 grama
- Ugljikohidrati: 14,5 grama
- Šećer: 10 grama
- Vlakna: 2,4 grama
- Masti: 0,3 grama
Ugljikohidrati
Borovnice se uglavnom sastoje od vode, 14% ugljikohidrata i male količine proteina i masti.
Većina ugljikohidrata dolazi od jednostavnih šećera poput glukoze i fruktoze, ali borovnice također sadrže nešto vlakana.
Borovnice ne bi trebale uzrokovati povećanje šećera u krvi i smatraju se sigurnima za osobe s dijabetesom.
Vlakna
Dijetalna vlakna su važan dio zdrave prehrane i mogu imati zaštitne učinke protiv raznih bolesti.
Jedna šalica borovnica sadrži 3,6 grama vlakana. Oko 16% sadržaja ugljikohidrata u ovim bobicama dolazi u obliku vlakana.
Vitamini i minerali
Borovnice su dobar izvor nekoliko vitamina i minerala:
- Vitamin K1 – ovaj nutrijent poznat je i kao filokinon. Ovaj vitamin najviše sudjeluje u zgrušavanju krvi, ali može koristiti i zdravlju kostiju.
- Vitamin C – poznat kao askorbinska kiselina, važan je antioksidans za zdravlje kože i imunološku funkciju.
- Mangan – ovaj esencijalni mineral potreban je za normalan metabolizam aminokiselina, proteina, lipida i ugljikohidrata.
Borovnice također sadrže male količine vitamina E, vitamina B6 i bakra.
Koje su zdravstvene prednosti čaja od borovnice?
Borovnice mogu koristiti vašem srcu, mozgu i šećeru u krvi.
Srčana bolest
Bolesti srca vodeći su uzrok smrti u svijetu. Istraživanja su pokazala da hrana bogata flavonoidima utječe na bolji rad srca.
Postoje značajne zdravstvene prednosti za osobe s visokim krvnim tlakom, koji je glavni čimbenik rizika za bolesti srca.
Mozak
Bolja funkcija može biti povezana i s flavonoidima kojima su borovnice bogate. U jednoj studiji koja je trajala tri mjeseca, svakodnevno ispijanje soka od borovnice poboljšalo je pamćenje kod 9 starijih osoba.
Kontrola šećera u krvi
Osobe s dijabetesom osjetljive su na nagle promjene šećera u krvi i moraju biti oprezne pri unosu hrane bogate ugljikohidratima.
Borovnice sadrže umjerene količine šećera (15 grama po šalici).
Kako napraviti čaj od borovnice
Rekli smo da čaj od borovnice može pomoći kod mršavljenja, ali i tijekom vrućih ljetnih dana kao izuzetno osvježavajući napitak.
Kako biste dobili različite okuse u čaj od borovnice, možete dodati neke druge biljke ili arome.
Čaj od svježih borovnica
Bobice operite pod tekućom vodom. Uklonite sve osušene i one koje nemaju odgovarajuću boju. Zakuhajte vodu u loncu. Bobičasto voće dodajte u vruću vodu i držite do 15 minuta.
Sadržaj procijedite kroz cjedilo ili gazu, bobice usitnite kako biste dobili pravi sok.
Dodati šećer ili med po želji. Može se poslužiti i kao ledeni i kao topli čaj.
Kombinacija čaja od borovnice i crnog čaja
Sastojci:
- 8 šalica vode
- 1 šalica borovnica
- Crni čaj
Stavite vodu u posudu da prokuha i maknite je s vatre. Pazite da ne dosegnete punu točku vrenja.
Crni čaj prelijte po želji, ovisno o količini koju konzumirate.
U manjoj zdjelici zdrobite borovnice da dobijete sok.
Zatim borovnice stavite u male vrećice čaja i zavežite te ostavite da odstoje u čajniku do 10 minuta, nakon čega ćete borovnice izvaditi.
Preostali sok možete dodati u čaj i po želji poslužiti sa šećerom.
Ledeni čaj od borovnice i limuna
Sastojci:
- Jedno pakiranje (do 450 grama) smrznutih borovnica
- Pola šalice svježeg soka od limuna
- 4 šalice vode
- 3 vrećice čaja
- Žlica šećera
Stavite smrznute borovnice i limunov sok u veliki lonac na srednju vatru i kuhajte uz miješanje 5 minuta. Maknite s vatre, zatim procijedite sok i bacite čvrste dijelove. Očistite zdjelu.
Zatim u istu posudu ulijte vodu, dodajte 3 vrećice čaja i ostavite da odstoji 5 minuta. Nakon što izvadite vrećice dodajte smjesu borovnica i šećera i poklopite da se ohladi. Da biste dobili ledeni čaj od borovnice, možete ga poslužiti s ledom.
Čaj i liker od borovnice
Sastojci:
- 15 ml Grand Marnier likera
- 15 ml likera amaretto
- Čaj
Nakon što napravite čaj i skuhate ga u šljunku, dodajte navedene likere (ili nešto slično). Ako želite da okus bude slađi i svježiji, po želji možete dodati limun i med.