Hit mjeseca decembra iz Sarine kuhinje

0
1749

bozicni-keksi

Za ovaj meni omiljeni broj u godini, decembarsko-praznični, preporučujem nekoliko sitnica kao tačku na „i” za sve fine stvari, uz jedan srčan i okrepljujući recept koji će sigurno dobro doći nakon prazničnog slavlja.


christmas-tags-001-page-2-1 Ukrasne etikete – Od onih sam što vole fine male detalje, pa, na primjer, mislim da je lijepo u ovo vrijeme darivanja dodati na poklon još i lijepu etiketu. Ako ste poklone sami izradili kao u našem tekstu na str. 24, onda će personalizirana etiketa cijeli poklon učiniti još originalnijim. Srećom danas postoji puno online sajtova sa kojih možete besplatno skinuti šablone i isprintati ih, vaše je samo da odaberete motive. Primjera radi, potražite „printable gift tags” na sajtovima http://www.delish.com ili http://www.freeprintablegifttags.net

Praznične sitnice – Sve prave ljubitelje božićnih i novogodišnjih praznika sigurno će obradovati sezonske sitnice poput pregače Gđe Santa Clause, pečata sa sezonskim motivima za kolačiće, kuhinjskih alatki sa snješkom ili borićima ili pak ukrasnih papirića za muffine ili cupcakes. Neke od njih se mogu naći i u našim radnjama, a neke, bogme, tek na Amazonu.com ili možda neke možete napraviti i sami! oregaca-mrs-santa-clause

Ribollita – Toskanska kuhinja mi je ostala u najljepšem sjećanju, a za ove hladne zimske dane, njihova prosta, „narodska” jela koja griju i dušu i tijelo pravi su izbor. Naime, stare toskanske kuće baš i ne krasi dobra termoizolacija, pa im i hrana služi kao jedan od izvora toplote. Ribollita je upravo takvo jedno jelo – topla zimska supa puna svega i svačega, a ponajviše vitamina. Najbolje ju je poslužiti dok se još puši, ali dobra je i podgrijana sutradan, kad se arome još više prožmu. Otuda je naime i dobila ime: ribollita znači dokuhano, tj. ponovo kuhano.

Ribollita ribolitta

Sastojci: 200 g bijelog graha, maslinovo ulje, 100 g slanine ili suhog mesa izrezano na kockice, 2 luka, 3 mrkve, 3 štapića celera, 6 režnjeva bijelog luka, svježe mljeveni biber, malo crvene paprike, 1 konzerva plum paradajza sa sokom, nagrubo narezani kelj i kovrdžavi kupus (količina po želji), ½ šoljice nasjeckanih listića bosiljka, 4 šoljice starog hljeba (bez kore) narezanog na kockice, ½ šoljice svježe naribanog parmezana

Priprema: Namočite grah u hladnoj vodi preko noći. Sutradan iscijedite pa kuhajte dok ne proključa. Smanjite vatru i ostavite da krčka nepokriveno oko 45 min. Dodajte kašičicu soli, pa kuhajte još 15 minuta dok grah ne omekša. Ostavite da se ohladi. U međuvremenu, zagrijte ulje u većoj šerpi. Prepržite slaninu i luk dok ne pozlatni. Dodajte celer i mrkvu narezane na kolutiće te narendani ili zgnječeni bijeli luk. Posolite, pobiberite i dodajte crvene paprike. Kuhajte na srednjoj vatri oko 10 minuta, dok se povrće ne smekša. Dodajte paradajz sa sokom, kupus, kelj i bosiljak, pa kuhajte još desetak minuta na srednjoj vatri, uz povremeno miješanje. Procijedite grah (sačuvajte vodu), pa polovicu graha ispasirajte u blenderu sa tekućinom u kojoj se kuhao. Dodajte u supu, kao i preostali cijeli grah. U vodu od kuhanja graha dodajte pileću kocku, pa dodajte u supu i pustite da proključa. Smanjite vatru i kuhajte na skroz laganoj vatri još 20 minuta. Dodajte kockice hljeba u supu, pa kuhajte još 10 minuta. Provjerite okus, pa poslužite u velikim zdjelama sa naribanim parmezanom i poprskano maslinovim uljem.

Sarina napomena: Ribollita je izvrsna i za postpraznični mamurluk!