U nastavku vam donosimo 10 recepata koje možete pripremiti u svojoj kuhinji za ručak.
Kako napraviti dobar krono ručak? Drugi obrok u krono dijeti uglavnom se sastoji od mesa, uz koje možete kombinirati određene vrste povrća.
Ovdje ćemo vam pokazati koje recepte i namirnice možete pripremiti za krono ručak.
No prije svega, prisjetimo se nekih pravila kada je u pitanju kronična prehrana središnji obrok.
Razmak između obroka treba biti 5 sati, pa se preporučuje vrijeme za krono ručak između 13 i 15 sati kako bi večerali nekoliko sati prije odlaska na spavanje.
Glavno jelo hrono ručka je meso, odnosno ono je osnova, a uz njega se kombiniraju razne vrste povrća, salate, preljevi i sl.
Za razliku od krono doručka gdje je krono kruh obavezan, za ručak se kruh ne jede. U nekim varijantama može se koristiti u manjim količinama, ali uglavnom se izbjegava. Pročitajte kako napraviti ukusan hrono kruh.
Cilj je jesti hranu bogatu proteinima i izbjegavati ugljikohidrate. Ako se ipak odlučite za unos ugljikohidrata, onda je preporučljivo jesti i povrće.
Pinđur
Potrebni sastojci:
- 1,5 kg crvene paprike
- 1,5 kg rajčice
- 1 češanj češnjaka
- Jedna grančica peršina
- 2 čili papričice
- Pola šalice maslinovog ulja
- Sok od jednog limuna
- 20 g morske soli
Priprema:
Rajčice ogulite i narežite na manje komade. U dublju tavu ulijte maslinovo ulje i zagrijte ga na srednjoj vatri pa dodajte rajčice.
Neka se polako kuha uz povremeno miješanje. Crvene paprike očistiti od sjemenki i sitno ih narezati. Peršin, češnjak i čili papričicu sitno nasjeckajte. Također pripremite sol i sok od limuna.
Nakon kuhanja rajčice od 30 minuta dodajte sve sastojke osim crvene paprike. Promiješajte nekoliko puta i nastavite povremeno miješati tijekom kuhanja.
Nakon desetak minuta dodajte crvenu papriku i kuhajte još 40 minuta. Sipati u staklenke i pinjdur je gotov.
Orijentalna tigrasta piletina
Potrebni sastojci:
- jedno cijelo pile
- 2 žlice čilija
- 2 žlice kurkume u prahu
- 2 žlice đumbira u prahu
- 2 žlice mljevenog kima
- 2 žlice curryja
- 1 žlica češnjaka u prahu
- Žlica ružmarina
- Morska sol, papar, limun
Priprema: Nakon što ste oprali piletinu, utrljajte je i iznutra mješavinom svih začina. Kada pravite piletinu na ovaj način, onda treba staviti cijeli limun u piletinu. Limun prethodno treba dobro oprati. Stavite piletinu u posudu za pečenje i prekrijte folijom.
Pecite pola sata na 220 stupnjeva, zatim skinite foliju i ostavite do pola sata, ovisno volite li piletinu mekšu ili pečeniju. Ako volite izrazito pečenu piletinu, ostavite je 45 minuta na 220 stupnjeva.
Kad je gotovo, limun možete izvaditi pa čak i pojesti, a piletina je dobila prekrasnu aromu. Možete ga probati s drugim voćem poput mandarine ili klementine.
Dimljena rebra u pikantnom umaku
Potrebni sastojci:
- ½ kg dimljenih svinjskih rebara
- Jedna mala konzerva rajčice
- Jedan crveni luk
- 2-3 češnja češnjaka
- Pola žlice papra
- Pola žlice mljevene crvene čili papričice
- pola žlice čilija
- 1 dl crnog vina
- Sok od ½ limuna
- 2 žlice maslinovog ulja
Priprema: Operite rebra i kuhajte ih oko pola sata. Zatim tu vodu proliti, naliti novom i kuhati još pola sata. U međuvremenu u blender stavite crveni luk, češnjak, rajčice, malo crnog vina, začine i maslinovo ulje te dobro izmiješajte.
Kad popečke izvadite iz vode pustite da se malo ohlade pa ih prebacite na papir za pečenje i u njih utrljajte pripremljenu smjesu. Ostatkom umaka prelijte rebra. Preko njih iscijedite pola limuna.
Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20 do 30 minuta na 210 stupnjeva. Rebarca možete kombinirati s povrćem poput pasirane cvjetače, zelene salate, kiselog kupusa itd.
Piletina sa crvenim lukom i senfom
Potrebni sastojci:
- 500 grama pilećeg filea
- 2 srednje glavice crvenog luka
- Jedna žlica senfa
- Začini: morska sol, šarena paprika
- Dvije žlice maslinovog ulja
- Jedna žlica maslaca
- 1 dl bijelog vina
Priprema: Meso narežite na tanke odreske i lagano ih istucite. Crveni luk narežite na tanke kockice i popržite na mješavini maslinovog ulja i maslaca na laganoj temperaturi uz povremeno dolijevanje vode. Neka se otopi. Na kraju dodajte bijelo vino i začine.
Govedina s paprikom i pireom
Potrebni sastojci:
- 1 kg govedine
- 3 velike luke
- 4 češnja češnjaka
- 300 grama pelata
- Jedna žlica senfa
- 2 crvene paprike
- Morska sol, papar, ulje
Za pire:
- 1 mala brokula
- 1 manja cvjetača
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 žlica svježeg kopra
- Morska sol
Priprema: Meso očistite i narežite na veće kocke. Luk ogulite i narežite na kockice, a češnjak sitno nasjeckajte. Papriku ogulite, očistite od sjemenki i peteljki i narežite na velike kocke.
Na malo ulja popržiti češnjak i luk samo dok ne promijene boju, zatim dodati meso i pržiti uz povremeno miješanje dok ne promijeni boju. Nastavite miješati dok sve dodajete dok meso ne omekša. Dodajte nasjeckanu rajčicu, papar i senf.
Kuhajte dok se meso potpuno ne sjedini i dok jelo ne dobije željenu 16danaću. Posebno pripremite pire tako što ćete brokulu i cvjetaču očistiti, narezati na komade i blanširati.
Zatim povrće sameljite, posolite, prelijte maslinovim uljem i nasjeckanim svježim koprom te dobro promiješajte. Poslužite uz gulaš.
Puretina s gljivama
Potrebni sastojci:
- 500 grama puretine bez kostiju
- 200 grama šampinjona
- 200 grama bijelih gljiva
- 2 zelene paprike
- 2 crvene paprike
- 2 mala priključka
- 2 češnja češnjaka
- 2 svježe rajčice
- Morska sol, papar, suhi peršin
- 1 žlica svinjske masti
Priprema: Luk narezati na krupnije kockice i popržiti na masti. Kada postanu prozirni, dodati šampinjone, bele gljive, zelenu ili crvenu papriku i kuvati na umerenoj temperaturi.
Pureće meso narežite na krupne kocke i pržite na jakoj temperaturi dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Dodati meso ostalim sastojcima. Zatim dodajte nasjeckani češnjak i začine te ulijte rajčice. Kuhajte na umjerenoj temperaturi 30 do 45 minuta. Pospite suhim peršinom i poslužite.
Pastrva s brokulom
Potrebni sastojci:
- 500 grama pastrve
- 400 grama brokule
- 2 rajčice
- 1 limun izrezan na krugove
- vlasac (lukovica)
- 2 žlice bijelog vina
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 grančice ružmarina
- 1 žlica paprike
- Sol papar
Priprema: Rajčicu stavite 15 minuta u kipuću vodu, malo je ohladite, ogulite koru i sitno nasjeckajte. Zagrijte ulje u tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte rajčice, začine, sol i papar.
Poklopite i pržite na laganoj vatri 10 minuta. U međuvremenu u lonac ulijemo vodu, posolimo i kuhamo brokulu 5 minuta.
Pastrve pospite paprikom s obje strane i dodajte u zdjelu s rajčicama. Zatim dodajte brokulu i sol po ukusu. Pecite 5 minuta sa svake strane dok riba ne omekša i ne poprži se.
Salata od tune
Potrebni sastojci:
- Jedna konzerva tune (180 g)
- 1 glavica crvenog luka
- ½ crvene paprike
- 1 manja rajčica
- Sok od limuna
- Nekoliko crnih maslina
- Posolite i popaprite po želji
Priprema: Rajčice operite, očistite od sjemenki i narežite na sitne kockice. Crveni luk i papriku nasjeckajte, a masline narežite na kolutiće. Tunjevinu ocijedite i pomiješajte s povrćem te po želji dodajte sol, papar i limunov sok.
Kalup u obliku prstena staviti na tanjur, puniti ga salatom, malo pritisnuti žlicom i pažljivo skinuti prsten. Ukrasite kriškama limuna i jelo je gotovo.
Ovi recepti vam mogu poslužiti kao krono meni za ručak za 7 dana. Svakako možete napraviti jela po vlastitom nahođenju, ovo su samo neke od ideja koje će vam, nadamo se, probuditi maštu.
Doručak je također najvažniji obrok. Na svu sreću postoji lista najboljih jela za krono doručak.
Preporuka
- DASH dijeta – dijeta, hrana, plan, mršavljenje
- Čajevi za mršavljenje koji će vam pomoći da se riješite viška kilograma
- Sanovnik nevreme – Šta znači sanjati nevreme?
- Sanovnik operacija – Šta znači sanjati operaciju?
- Heljda i sve njene dobrobiti za naš organizam
- Kvinoja – kako i zašto jesti ovu namirnicu