Pogledajte recepte za ukusan krono doručak
Odlučili ste preći na ovakav način prehrane, ali nemate ideju što pripremiti krono doručak. Da bismo dan započeli na pravi način, potrebno je tijelu dati dovoljno energije kako bi moglo uspješno funkcionirati u narednim satima.
U onoj narodnoj se kaže…”doručkuj sam”…što nam govori o važnosti prvog obroka u danu.
Tako je i kada je u pitanju kronična prehrana. Bez obzira na to jeste li u fazi restrikcija ili na ovu dijetu krećete jer želite da vam ona postane način života, posebnu pozornost posvetite doručku.
Znamo da postoje određena krono pravila kojih se morate pridržavati ako želite postići željene rezultate. Jedno od tih pravila je da se doručak ne preskače i da je to najvažniji obrok u krono dijeti.
Želite li da vam dan bude ispunjen energijom i bez gladi, onda ga je potrebno započeti kvalitetnim krono doručkom.
Što pripremiti za krono doručak
Kronična prehrana također znači točno vrijeme obroka, pa se za doručak preporuča da bude najkasnije do 9 sati.
Doručak se od druga dva obroka u krono dijeti razlikuje između ostalog i po tome što je dozvoljena konzumacija tjestenine i kruha.
Kada govorimo o kruhu, on ne bi trebao biti od bijelog pšeničnog brašna, niti od kukuruznog brašna. Preporučuju se integralna brašna, zatim heljdino, raženo i dr. Pisali smo o tome kako napraviti dobar i ukusan hrono kruh.
Ono što jedete za doručak trebalo bi vas držati sitima do idućeg obroka jer je potrebno odabrati prave namirnice i najbolje ih kombinirati.
Općenito, hrana koju možete jesti:
- Maslac, maslinovo ulje, mast
- Jogurt, sir, mlijeko, vrhnje
- Pileća prsa, pečena šunka i slično
- Povrće
- jaja
Priprema doručka u nekim slučajevima zahtijeva nešto više vremena, ali ponekad možete pripremiti jednostavan obrok koji će vas zasititi u vrlo kratkom vremenu.
Recepti za krono doručak
U nastavku teksta vama donosimo ideje i recepte od kojih možete napraviti dobar krono doručak.
Salata
Potrebni sastojci:
- Dva mala patlidžana
- Dvije male pečene crvene paprike
- Jedan pečeni češnjak
- Feta sir
- Maslinovo ulje
- Svježi peršin
- Začini po ukusu
priprema:
Patlidžane operite i stavite u posudu za pečenje obloženu papirom. Češnjak zamotajte u foliju i stavite pored patlidžana. Peći na temperaturi od 200 stupnjeva dok ne omekša.
Češnjak će biti prvi gotov i ako je mekan, spreman je za vađenje iz pećnice. Kada se patlidžan ohladi, izvadite sjemenke iz sredine, ogulite i zgnječite prstima.
Isto učinite i sa crvenom paprikom, očistite je od peteljki, sjemenki i ogulite i zgnječite.
Stavite sve u zdjelu i nasjeckajte češnjak, zatim nasjeckajte feta sir i sve dobro promiješajte. Masline pokapajte uljem i pospite nasjeckanim peršinom.
Ako volite kiselkasto, možete dodati malo soka od limuna. Naravno, uzmite komad dobrog kruha.
Pita od kokoši
Potrebni sastojci:
- ½ kilograma heljdinog tijesta
- 1 kg kuhanog pilećeg mesa
- 120 – 150 grama otopljenog maslaca
- Začini po ukusu
priprema: Prvo je potrebno skuhati pileće meso s povrćem i začinima (lovorov list, papar u zrnu, mrkva, celer, luk i morska sol). Meso očistiti od kostiju i kože i isjeckati prstima.
Juhu u kojoj ste kuhali ostavite, procijedite i začinite po želji. Posudu za pečenje namažite maslacem, napravite tri lista tijesta (svaku premažite maslacem). Na prvi lim stavite red piletine i slažite red po red.
Pitu narežite na kocke, premažite otopljenim maslacem i pecite na 200 stupnjeva dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Izvadite pitu iz pećnice i pitu polako prelijte juhom.
Ne treba pretjerivati, samo paziti da ne bude suho. Vratiti u pećnicu još desetak minuta i gotovo.
Đavolska jaja
Potrebni sastojci:
- 6 jaja
- 2 šalice umaka od pečene crvene paprike ili umaka od rajčice
- 100 grama slanine
- Jedna žlica senfa
- Malo soka od limuna
- Žlica maslinovog ulja
- Prstohvat morske soli, papra, čilija
priprema: Pripremite tvrdo kuhana jaja, prerežite ih na pola i izvadite žumanjke. Slaninu nasjeckati i pržiti dok ne postane hrskava. Žumanjke pomiješajte s ostalim sastojcima i dobro izmiješajte pa tom smjesom napunite snijeg od bjelanjaka.
Punjenje ovisi o vama. Da bi opravdali svoje ime moraju biti dobro začinjeni. Također možete napraviti druge vrste varijacija.
Pašteta od oraha
Potrebni sastojci:
- 200 grama oraha
- Morska sol
- Papar
- 1 žlica češnjaka
- 1-2 žlice senfa
- Voda
priprema: Potopite orahe u vruću vodu i ostavite ih da odstoje 12 do 24 sata. Ocijedite i isperite. Zatim ih stavite u blender, dodajte navedene sastojke i sve izmiksajte. U zavisnosti od toga koliko je masa kremasta, možete dodati i vode.
Po želji iscijediti sok od limuna i ostale začine.
Omlet s gljivama
Potrebni sastojci:
- Malo svinjske masti
- Nekoliko gljiva
- 2-3 jaja
- Morska sol, papar
priprema: Kod pripreme gljiva treba voditi računa o nekoliko stvari: nemojte ih prati, nego ih očistite krpom ili nožem; ne stavljajte puno u tepsiju ako ih želite lijepo ispeći; nemojte ih soliti tijekom prženja i nemojte previše miješati.
Inače će pustiti svu vodu, bit će mokri i ne baš ugodni za oko.
Narežite ih na tanke ploške, u tavi zagrijte mast, dodajte gljive i samo jednom okrenite da se ispeku s obje strane.
Umutiti jaja i začiniti ih solju i paprom te preliti preko gljiva. Smanjite vatru i poklopite poklopcem.
Kad se na dnu stvori fina korica, a vrh je skoro pečen, uzmite veliku lopaticu i preokrenite omlet. Držite tako još tridesetak sekundi i krono doručak je spreman.
Avokado, sir i limun
Potrebni sastojci:
- Jedan avokado
- 100 grama krem sira
- Jedan režanj češnjaka
- Pola limuna
- Morska sol po ukusu
priprema: Avokado zgnječite vilicom. Dodajte sir, limunov sok, pire od češnjaka i soli po ukusu. Dobro izmiješajte i uživanje može početi.
Kuglice od maslaca
Potrebni sastojci:
- 200 g raženog brašna
- 100 grama otopljenog maslaca
- 100 ml mineralne vode
- Prstohvat morske soli
- Prstohvat ljute papričice
- Nasjeckana grančica bosiljka
priprema: Umutiti brašno i maslac, dodati mineralnu vodu i začine. Oblikujte 12 kuglica i stavite ih u papirnate kalupe, pospite ljutom papričicom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva.
Pecite oko deset do petnaest minuta.
Pašteta od tune i hrena
Potrebni sastojci:
- Jedna konzerva tunjevine
- Do 5 zelenih originala
- Pola manje glavice crvenog luka
- 2 žlice rajčice iz konzerve
- Prstohvat morske soli i origana
- Jedna žlica maslinovog ulja
- Malo soka od limuna
priprema: Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete kompaktnu i homogenu smjesu. Možete dodati različite začine, suhe ili svježe. Također, možete dodati malo curryja, dat će vam puno okusa.
Uz ovaj doručak obavezno ide neka vrsta kruha kako bi užitak bio potpun.
Peciva s kobasicama
Potrebni sastojci:
- 280 grama speltinog brašna
- 70 grama ječmenog brašna
- 120 ml vode
- Jedan prašak za pecivo
- ½ žlice morske soli
- Jedna žlica maslaca
- Jedna domaća kobasica (150 grama)
- Jedno malo jaje
- Sezam
Priprema: U posudi pomiješajte speltino brašno i ječmeno brašno s malo soli. Dodajte otopljeni maslac i postupno dolijevajte vodu te mijesite rukom dok ne dobijete glatko tijesto.
Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite da odstoji 20 minuta. Zatim tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga valjkom za tijesto na 5 milimetara debljine.
Premazati sa malo razmućenim jajetom, na kraj staviti kobasicu i uviti. Narežite na tanke ploške (5 mm). Peciva slažite u tepsiju obloženu papirom za pečenje, premažite preostalim razmućenim jajetom i pospite susamom.
Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok ne dobije lijepu rumenu boju.
Ovdje smo vam predstavili nekoliko recepata koje možete koristiti za krono doručak. Kombinacija je bezbroj stoga budite maštoviti i napravite nešto zaista posebno za sebe.
Ako dan započnete kako treba krono doručkom, onda nema bojazni da ćete prekršiti ovaj način prehrane tijekom dana.