Limun je popularno voće koje ljudi koriste u malim količinama kako bi ga uglavnom dodali kao aromu hrani. No, rijetko se konzumiraju sami zbog intenzivnog, kiselkastog okusa.
Limun daje okus pečenim proizvodima, umacima, preljevima za salate, marinadama, pićima i desertima, a također je i dobar izvor vitamina. C. Jedan limun od 58 grama može osigurati više od 30 miligrama vitamina C.
Vitamin C je važan za zdravlje, a nedostatak može dovesti do zdravstvenih problema.
Rani istraživači su to znali i uzimali su limun na svoja duga putovanja kako bi spriječili ili liječili skorbut, po život opasno stanje koje je bilo uobičajeno među mornarima.
Ovaj članak govori o nutritivni sadržaj limuna njihovim mogućim zdravstvenim dobrobitima, načinima korištenja u hrani i svim mogućim zdravstvenim rizicima.
Prednosti limuna
Limun je izvrstan izvor vitamina C i flavonoida koji su antioksidansi. Antioksidansi pomažu u uklanjanju slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice iz tijela.
Ove hranjive tvari mogu pomoći u sprječavanju bolesti i promicanju zdravlja i dobrobiti. Evo nekoliko mogućih dobrobiti njegovog konzumiranja.
Smanjuje rizik od moždanog udara
Prema jednom provedenom istraživanju, flavonoidi u agrumima mogu pomoći u smanjenju rizika od ishemijskog moždanog udara kod žena.
Uzorak od gotovo 70.000 žena starijih od 14 godina pokazao je da su one koje su jele najviše citrusa imale 19% manji rizik od ishemijskog moždanog udara od žena koje su jele najmanje.
Ishemijski moždani udar najčešći je tip moždanog udara. To se može dogoditi kada krvni ugrušak blokira protok krvi u mozgu. Dugotrajna, redovita konzumacija hrane koja sadrži flavonoide može pomoći u zaštiti od raka i kardiovaskularnih bolesti.
Krvni tlak
Pogledajmo ponovno istraživanje od prije nekoliko godina koje je provedeno u Japanu. Pokazalo se da su žene koje su redovito šetale i svakodnevno konzumirale citrus imale niži krvni tlak od onih koje nisu.
Poznato je da svakodnevno hodanje može sniziti krvni tlak pa su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdila teza i dalo odgovor u kojoj je mjeri limun djelovao kod Japanki.
Ono što je sigurno je da je njegov utjecaj neupitan.
Prevencija raka
Limun i njegov sok izvrstan su izvor antioksidansa vitamina C. Antioksidansi mogu pomoći u sprječavanju slobodnih radikala da uzrokuju štetu koja može dovesti do raka.
Značajno utječe na zdravlje kože
Vitamin C igra vitalnu ulogu u stvaranju kolagena, koji pomaže cijeloj koži.
Izlaganje suncu, zagađenje, dob i drugi čimbenici mogu dovesti do oštećenja kože. Studije na životinjama pokazale su da unos vitamina C hranom, kao i njegova lokalna primjena, može pomoći kod ove vrste oštećenja.
Prevencija astme
Prema jednom pregledu, ljudi s astmom koji konzumiraju veće količine vitamina C i drugih hranjivih tvari mogu imati manje napadaja.
Autori su pronašli dokaze da je vitamin C također koristio osobama s bronhijalnom preosjetljivošću kada su također bili prehlađeni.
Povećava apsorpciju željeza
Nedostatak željeza je glavni uzrok anemije. Spajanje hrane bogate vitaminom C s hranom bogatom željezom povećava sposobnost tijela da apsorbira željezo.
Međutim, visoki unos vitamina C može izazvati gastrointestinalne probleme kod ljudi koji uzimaju dodatke željeza. Iz tog razloga, željezo je najbolje unositi iz izvora hrane, kao što su goveđa jetra, leća, grožđice, sušeni grah, životinjsko meso i špinat.
Iscijedite li malo soka na salatu koja sadrži listove špinata, to vam može pomoći da povećate unos i željeza i vitamina C.
Jačanje imunološkog sustava
Hrana bogata vitaminom C i drugim antioksidansima može pomoći u jačanju imunološkog sustava protiv bakterija koje uzrokuju prehladu i gripu.
Vitamin C također može pomoći u jačanju imuniteta kod ljudi koji su podvrgnuti ekstremnoj tjelesnoj aktivnosti.
Limunov sok u čaši tople vode s velikom žlicom meda umirujući je napitak za osobe koje pate od kašlja ili prehlade.
Gubitak težine
U studiji iz 2008. godine, glodavci koji su konzumirali fenole limunove kore 12 tjedana uz prehranu bogatu masnoćama dobili su manje na težini od onih koji nisu konzumirali ovo voće.
Godine 2016. 84 korejske žene u predmenopauzi s visokim indeksom tjelesne mase slijedile su detoksikacijsku dijetu ili drugu dijetu 7 dana.
Oni koji su slijedili detoksikacijsku dijetu sa citrusom iskusili su veća poboljšanja u otpornosti na inzulin, tjelesnoj masnoći, tjelesnoj težini i omjeru struka i bokova u usporedbi s drugim dijetama.
Prehrana i limun
Jedan limun težine 58 grama sadrži:
- Energetska vrijednost: 16,8 kalorija (kcal)
- Ugljikohidrati: 5,41 grama, od čega 1,45 grama šećera
- Željezo: 0,35 miligrama
- Magnezij: 4,6 miligrama
- Fosfor: 9,3 miligrama
- Kalij: 80 miligrama
- Selen: 0,2 mikrograma
- Vitamin C: 30,7 miligrama
- Folat: 6,4 miligrama
- Kolin: 3,0 miligrama
- Vitamin A: 0,6 miligrama
- Lutein + zeaksantin: 6,4 miligrama
Neke prehrambene smjernice preporučuju 75 miligrama vitamina C dnevno za žene starije od 19 godina i 90 miligrama dnevno za muškarce.
Za razliku od drugog voća, on ne sazrijeva niti poboljšava kvalitetu nakon branja. Ljudi bi trebali brati kada su zreli i čuvati ih na sobnoj temperaturi dalje od izravne sunčeve svjetlosti.
On je podjednako dobar i uz slana i uz slatka jela.
Voda s limunom
Prema nekima, voda s limunom ima širok raspon dobrobiti, od mršavljenja do oslobađanja od depresije. U dovoljnim količinama, različite hranjive tvari u limunu dovode do gore navedenih zdravstvenih prednosti.
Pijenje vode s limunom umjesto soka može biti korisno jer smanjuje unos šećera.
Jednako je koristan i kod dehidracije.
Potencijalni rizici konzumiranja previše limuna
Kiseline čine veliki udio limuna, pa njihov sok može utjecati na ljude koji imaju sljedeće probleme:
- Ranice poput herpesa na ustima: mogu uzrokovati osjećaj peckanja
- Gastroezofagealna refluksna bolest: Može pogoršati simptome poput žgaravice
Sažetak
Hranjive tvari u limunu nude nekoliko zdravstvenih prednosti. Međutim, iz limuna je teško dobiti sve potrebne tvari zbog njegovog okusa i visokog sadržaja limunske kiseline.
Konzumacija soka od limuna kao dio raznolike prehrane koja uključuje puno drugog svježeg voća i povrća može učiniti prehranu osobe hranjivijom i zdravijom.