Čaj od valerijane za opuštanje i miran san

Iako se komercijalno dostupni proizvodi od čaja od valerijane mogu sastojati od niza različitih biljaka, primarni sastojak je obično valerijana.

Čaj od valerijane je biljni napitak napravljen od korijena i podzemnih stabljika biljke valerijane. Moguće dobrobiti pijenja ovog čaja uključuju bolji san, smanjeni stres, smanjene menstrualne simptome, pa čak i smanjene simptome menopauze.

Međutim, nisu sve dobrobiti čaja od valerijane potkrijepljene snažnim znanstvenim dokazima.

Što je čaj od valerijane?

Biljka valerijana (Valeriana officinalis) raste u Sjevernoj i Južnoj Americi, ali je porijeklom iz Europe i Kine. Biljka je poznata po svom izrazitom mirisu koji graniči sa smrdljivim.

Valerianu mnogi nazivaju čarobnom biljkom za spavanje, a prema nekim izvještajima ona je sedativ broj jedan u slobodnoj prodaji kada je u pitanju miran san. No, biljku ne koriste svi u obliku čaja, već je čest slučaj da se kupuje u obliku tableta ili kapsula.

Okus čaja od valerijane mnogi opisuju kao drvenast. Biljka raste u vlažnim, travnatim područjima, tako da čaj ima karakterističnu zemljanu kvalitetu. Što duže kuhate čaj od valerijane, to će biti ukusniji.

čaj od valerijane
Biljka valerijana (Valeriana officinalis) raste u Sjevernoj i Južnoj Americi

Kako pripremiti čaj od valerijane?

Čaj od korijena valerijane ili čaj od valerijane najčešće se prodaje u obliku vrećica čaja, ali može se naći i u obliku cijelog lista. Priprema ovog čaja je ista kao i priprema svih ostalih tradicionalnih čajeva:

  1. U šalicu za čaj stavite vrećicu čaja od valerijane koja sadrži otprilike jednu žlicu listova čaja. Također možete jednostavno staviti listove na dno šalice.
  2. Zagrijte vodu na 90 do 95 stupnjeva. Ako nemate kuhalo za vodu s kontroliranom temperaturom, zakuhajte vodu i ostavite je da odstoji minutu.
  3. U šalicu s vrećicom ili listovima valerijane ulijte 2 dl vode.
  4. Listiće čaja ostavite u vodi koliko god želite. Neki radije piju laganiji čaj, pa je dovoljno ostaviti čaj u vodi do dvije minute.
  5. Držite li valerijanu do 5 minuta, dobit ćete jači čaj koji daje intenzivnije djelovanje.
  6. Uklonite vrećicu ili listiće čaja prije pijenja.

Stručnjaci za čaj često preporučuju kombiniranje čaja od valerijane s drugim sastojcima kako bi se “omekšao” okus.

Za zaslađivanje čaja možete dodati malo mlijeka ili meda. Neki dodaju i metvicu ili kamilicu, ali kako čajevi mogu djelovati i umirujuće, možda ipak treba biti oprezan pri njihovom miješanju.

čaj od valerijane
Čaj od korijena valerijane

Koje su dobrobiti čaja od valerijane?

Najpoznatija dobrobit čaja od valerijane je njegovo djelovanje na poboljšanje sna. Neki dokazi pokazuju da uzimanje valerijane može skratiti vrijeme koje vam je potrebno da zaspite i također može poboljšati kvalitetu sna.

Međutim, većina ovih studija provodi se na valerijani u obliku tableta ili kapsula, a ne posebno na čaju, koji vjerojatno daje nižu koncentraciju valerijane.

Neki vjeruju da čaj od valerijane može smanjiti tjeskobu ili psihički stres, ali znanstvene studije nisu pružile dosljedne dokaze koji bi poduprli to stajalište.

Ograničene laboratorijske studije pokazale su da valerijana može pomoći u ublažavanju menstrualnih grčeva, a dvije studije su pokazale da valerijana može imati pozitivan učinak na smanjenje vrućice i nesanice kod žena u menopauzi.

čaj od valerijane
Čaj od valerijane za opuštanje i miran san

Nuspojave konzumiranja čaja od valerijane

Budući da čaj od valerijane ima sedativna svojstva, nije mudro kombinirati ovaj napitak s alkoholnim pićima ili drugim tabletama ili lijekovima koji potiču san ili opuštanje mišića.

Kod nekih ljudi valerijana može izazvati nuspojave, uključujući glavobolje, želučane probleme, zamagljenost, nelagodu, probleme sa srcem pa čak i nesanicu. Ako pijete valerijanu neposredno prije spavanja, sljedeći dan biste se mogli osjećati tromo i letargično.

Ne smijete piti valerijanu ili čaj od valerijane ako uzimate lijekove koji se koriste za liječenje tjeskobe, nesanice, napadaja ili drugih psihijatrijskih poremećaja.

Valerijana može utjecati na ove ili druge lijekove, stoga je uvijek važno posavjetovati se s liječnikom prije korištenja ovog ili bilo kojeg drugog biljnog tretmana.

Valerijana za mršavljenje

Čaj od valerijane posredno može utjecati na mršavljenje. Miran i redovit san neophodan je za pravilno funkcioniranje organizma.

A glavna prednost valerijane je da vam pruži miran san. Možemo reći da ovaj čaj spada u kategoriju čajeva za mršavljenje, jer će zahvaljujući redovitom spavanju pomoći organizmu da funkcionira na najbolji mogući način.

Naravno, potrebne su i druge aktivnosti poput načina života i prehrane kako bi se s vremenom uspjeli riješiti viška kilograma.

Preporuka

MOŽDA VAS ZANIMA

DRUGE UPRAVO ČITAJU