Zašto je crni čaj toliko specifičan i tražen?

Crni čaj postao je iznimno popularan posljednjih godina, a u ovom tekstu ćemo vas upoznati s njegovim osnovnim karakteristikama.

Kada ljudi u zapadnoj kulturi govore o čaju, obično misle na crni čaj. Slatki čaj, ledeni čaj…sve su to različite kategorije čajeva koje se obično rade od crnog čaja.

Mnoge druge mješavine se prave od lišća crnog čaja.

Za razliku od Zapada, u istočnjačkim kulturama poput Kine i Japana sve se to obično pripisuje zelenom čaju. Postavlja se pitanje koja je razlika između zelenog i crnog čaja?

Podrijetlo

Smatra se da čaj potječe iz Kine. Ali odnosi se na osjetljiv, svjež okus crnog čaja koji je postao popularan u istočnjačkim društvima i koji danas predstavlja temelj onoga što možemo nazvati kulturom čaja.

Kako se kultura čaja širila i prerađivao za izvoz u susjedne zemlje, pa čak i preko oceana, otkriveno je da oksidirani crni čaj zadržava svoju svježinu i aromu tijekom dugih putovanja, za razliku od svog bliskog srodnika poznatog kao zeleni čaj.

U nekim od ranih dana pogranične trgovine između Kine i okolnih zemalja, čaj je fermentiran, sušen i prešan u cigle koje su se koristile kao valuta.

Do danas se većina crnog čaja proizvedenog u Kini izvozi izvan zemlje.

U Europu ga je prvi put donijela Nizozemska početkom sedamnaestog stoljeća, au američkim kolonijama Engleske postao je popularan tijekom osamnaestog stoljeća.

crni čaj
Crni čaj postao je iznimno popularan posljednjih godina..

Kako se vrši obrada?

Kako bismo razumjeli razliku između crnog i zelenog čaja, važno je znati da čajevi potječu od biljke Camellia sinensis. Raznolikost biljke čaja i način na koji se listovi biljke prerađuju određuju hoće li čaj postati crni ili zeleni.

Vrste crnog čaja

Camellia sinensis assamica je sorta biljke čaja s većim listovima koja se obično koristi za proizvodnju crnog čaja. Raste u toplim i vlažnim klimama te raste u suptropskim šumama.

Camellia sinensis sinensis je sorta s manjim listovima porijeklom iz Kine koja se obično koristi za izradu zelenih i bijelih čajeva. Razvio se kao grm koji raste na sunčanim područjima sa suhom i hladnijom klimom. Uspijeva u planinskim predjelima jer ima visoku otpornost na hladnoću.

Stotine sorti i hibridnih biljaka razvilo se iz ovih sorti biljaka Camellia sinensis tijekom vremena. Ali tehnički bilo koja vrsta čaja – bijeli, zeleni, žuti, oolong čaj, crni ili pu erh – može se napraviti od lišća bilo koje biljke Camellia sinensis.

Oksidacija

Ono što razlikuje crni čaj od zelenog čaja je to što se tijekom procesa proizvodnje listovima čaja dopušta da potpuno oksidiraju prije toplinske obrade i sušenja.

Tijekom oksidacije, kisik stupa u interakciju sa staničnom stjenkom biljke čaja kako bi smeđe lišće pretvorilo u crnu boju po kojoj je crni čaj na kraju poznat.

Oksidacija također mijenja okus crnog čaja u određenoj mjeri, tako da čaju možete dodati slatki, voćni ili neki drugi okus.

Nasuprot tome, kada se listovi zelenog čaja obrađuju, oni minimalno oksidiraju. Nakon berbe brzo se zagrijavaju i suše kako ne bi došlo do prekomjerne oksidacije koja bi zeleno lišće posmeđila.

Manja oksidacija znači da je zeleni čaj obično svjetlije boje.

crni caj
Oksidacija također mijenja okus crnog čaja u određenoj mjeri, tako da čaju možete dodati slatki, voćni ili neki drugi okus.

Proizvodnja

Crni čajevi obično se proizvode na jedan od dva načina:

Tradicionalno: Kod ove dugotrajnije metode proizvodnje, čajevi se ostavljaju cijeli ili se samo djelomično mijenjaju tijekom obrade. Listići čaja se otkinu, osuše kako bi se smanjila vlaga, uvrću na razne načine i počinje oksidacija. Oni se oksidiraju kako bi stvorili boju i okus.

Obrada na tradicionalan način: Sušenje — prvo valjanje —- oksidacija/fermentacija —- sušenje (110/65 stupnjeva)

Ne tradicionalan: U ovoj ubrzanoj verziji procesa proizvodnje, listovi čaja se režu na male komadiće umjesto da se motaju. Manji komadići listića brže oksidiraju, stvarajući jednodimenzionalan, postojan, snažan i snažan crni čaj.

Obrada na netradicionalan način: Sušenje — rezanje/sušenje/uvijanje — oksidacija/fermentacija — sušenje (130/90 stupnjeva)

Izrezane komade također je lako staviti u komercijalne vrećice čaja, koje su kod krajnjih potrošača popularnije od klasičnih listića čaja.

Vrste crnog čaja

Crni čaj se uzgaja i prerađuje diljem svijeta u različitim geografskim zonama i klimama. Tri najveća proizvođača crnog čaja danas su Indija, Šri Lanka i Afrika. Polovica svjetske proizvodnje čaja dolazi iz Indije.

Neke od najpopularnijih vrsta crnog čaja koje dolaze iz ovih zemalja uključuju:

  • Assam – nazvan po indijskoj regiji koja je ujedno i najveća regija na svijetu u kojoj se uzgaja crni čaj.
  • Cejlon – veliki dio gospodarstva Šri Lanke ovisi o vrtovima čaja. Oni se kreću od hladnih i planinskih do vlažnih i tropskih. Ime je dobila po nekadašnjem nazivu ove države.
  • Darjeeling – uzgaja se u manjem, planinskom dijelu Indije. Ova se vrsta često koristi kao baza za čaj za popularno indijsko začinjeno piće Chai.
  • kenijski – Kenija je vodeća afrička zemlja kada je u pitanju proizvodnja čaja, posebno crnog. Otuda i naziv ove vrste.

Degustacija crnog čaja

Dugo vremena kvaliteta i raznolikost crnog čaja nije bila nešto što se cijenilo. Masovna proizvodnja kako bi se zadovoljila potražnja za čajem bila je važnija.

Međutim, s vremenom se razvila svijest i potražnja za vrhunskim čajevima koji imaju svjež, kvalitetan okus postala je vrlo važan čimbenik kada je u pitanju odabir crnog čaja za piće.

Prilikom odabira crnog čaja imajte na umu da nisu svi crni čajevi isti. Kao i kod, recimo, finog vina, postoje mnogi čimbenici koji pojedinim crnim čajevima daju različite profile okusa, uključujući mjesto uzgoja, vrstu klime u kojoj su uzgojeni, jesu li uzgojeni prirodno ili uz pomoć kemikalija itd. .

Crni čaj općenito je jači i bogatiji od zelenog čaja. Crni čaj može biti različite boje, a okus može varirati od ljutog do slatkog, ovisno o tome koliko je oksidiran i kako je termički obrađen.

crni caj
Zašto je crni čaj toliko specifičan i tražen?

Koliko kofeina ima u crnom čaju?

Između kave, crnog i zelenog čaja, kava općenito ima najviše kofeina po šalici, slijedi crni čaj, a zatim zeleni. Ali postoji mnogo faktora koji mogu odrediti razinu kofeina u šalici crnog čaja. Neke općeprihvaćene smjernice za sadržaj kofeina su:

  • Zeleni čaj 24 do 40 mg kofeina
  • Crni čaj 14 do 61 mg kofeina
  • Kava 95 do 200 mg kofeina

Mjera se odnosi na jednu šalicu od 200 ml.

Treba naglasiti da se za ovu biljku može reći da je i čaj za mršavljenje.

Priprema

Kako biste pripremili crni čaj na pravi način, morate imati na umu nekoliko stvari:

  • Koristite svježu, čistu i hladnu vodu. Najbolja je izvorska voda
  • Crni čajevi se obično kuhaju duže vrijeme i na višim temperaturama nego zeleni čajevi. Trebala bi biti između 93 i 100 stupnjeva 3 do 5 minuta
  • Idealno je koristiti vodu koja nije u potpunosti prokuhala (oko 96 stupnjeva)
  • Ako uz čaj dolazi preporuka kako ga pripremiti, svakako se pridržavajte te upute.
  • Pokrijte čaj tijekom kuhanja kako biste zadržali njegovu aromu i kvalitetu
  • Ne ostavljajte čaj da odstoji dugo nakon što je spreman
  • Većina visokokvalitetnih crnih čajeva od lišća može se koristiti više puta
  • Možete dodati mlijeko ili šećer, ali kako biste doista upoznali prave okuse crnog čaja, pokušajte ga piti bez ikakvih dodataka.

Preporuka

MOŽDA VAS ZANIMA

DRUGE UPRAVO ČITAJU