Željezo i što trebate znati o ovom mineralu

Manjak željeza u krvi može dovesti do niza ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući i anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza

Željezo je mineral neophodan za pravilno funkcioniranje hemoglobina, proteina potrebnog za prijenos kisika u krvi. Željezo također igra ulogu u raznim drugim važnim procesima u tijelu.

Neke činjenice o željezu koje biste trebali znati:

 • Preporučena dnevna doza varira ovisno o dobi, no najpotrebnija je trudnicama
 • Željezo potiče zdravu trudnoću, povećava energiju i bolju sportsku izvedbu. Nedostatak željeza najčešći je kod sportaša.
 • Konzervirane školjke, obogaćene žitarice i bijeli grah najbolji su izvor željeza u prehrani
 • Previše željeza može povećati rizik od raka jetre i dijabetesa

Koliki je preporučeni unos željeza?

Preporučena dnevna doza elementarnog željeza ovisi o dobi i spolu osobe. Vegetarijanci također imaju drugačije potrebe za željezom.

željezo
Koliki je preporučeni unos željeza?

Novorođenčad:

 • Od 0 do 6 mjeseci: 0,27 miligrama
 • 7 do 12 mjeseci: 11 miligrama

djeca:

 • 1 do 3 godine: 7 mg
 • 4 do 8 godina: 10 mg

Muškarci:

 • od 9 do 13 godina: 8 mg
 • 14 do 18 godina: 11 mg
 • 19 godina i stariji: 8 mg

žene:

 • 9 do 13 godina: 8 mg
 • 14 do 18 godina: 15 mg
 • 19 do 50 godina: 18 mg
 • 51 i stariji: 8 mg
 • Tijekom trudnoće: 27 mg
 • Kod dojenja između 14 i 18 godina: 10 mg
 • Kod dojenja kod osoba starijih od 19 godina: 9 mg

Dodaci željeza mogu biti od pomoći kada je ljudima teško dobiti dovoljno željeza samo putem prehrambenih mjera, kao što je biljna hrana. Bolje je pokušati unijeti dovoljno kroz prehranu. Mnoge namirnice bogate željezom sadrže i brojne druge korisne hranjive tvari koje zajedno podupiru cjelokupno zdravlje.

željezo
Dobrobiti željeza često ostaju nezapažene sve dok osoba ne dobije dovoljno

Dobrobiti koje željezo ima za naše tijelo

Željezo pomaže u održavanju mnogih vitalnih funkcija u tijelu, uključujući opću energiju i fokus, gastrointestinalne procese, imunološki sustav i regulaciju tjelesne temperature.

Dobrobiti željeza često ostaju nezapažene sve dok osoba ne dobije dovoljno. Anemija uzrokovana nedostatkom željeza može uzrokovati umor, lupanje srca, blijedu kožu i otežano disanje.

Zdrava trudnoća

Volumen krvi i proizvodnja crvenih krvnih stanica dramatično se povećavaju tijekom trudnoće kako bi se rastući fetus opskrbio kisikom i hranjivim tvarima.

Kao rezultat toga, povećava se i potražnja za željezom. Iako tijelo obično povećava apsorpciju željeza tijekom trudnoće, nedovoljan unos željeza ili drugi čimbenici koji utječu na način na koji se željezo apsorbira mogu dovesti do nedostatka željeza.

Nizak unos željeza tijekom trudnoće povećava rizik od prijevremenog poroda i niske porođajne težine, kao i niske zalihe željeza i poremećen kognitivni ili bihevioralni razvoj u dojenčadi. Trudnice s niskim udjelom željeza mogu biti sklonije infekcijama jer željezo također podržava imunološki sustav.

Jasno je da žene koje su trudne, kao i one koje imaju manjak željeza trebaju dodatke željeza. Provode se određena istraživanja kada je u pitanju preporuka dodatnog unosa željeza trudnicama. Tvrdi da bi sve trudnice trebale uzimati 30 do 60 mg dodataka željeza svaki dan, bez obzira na njihovu trenutnu razinu.

Energija

Nedostatak željeza u prehrani može utjecati na to koliko učinkovito tijelo koristi energiju. Željezo prenosi kisik do mišića i mozga te je ključno za mentalnu i fizičku izvedbu.

Niske razine željeza mogu dovesti do nedostatka fokusa, povećane razdražljivosti i smanjene izdržljivosti.

Bolja atletska izvedba

Nedostatak željeza češći je kod sportaša, posebice mladih nego kod osoba koje ne vode aktivan život.

To posebno vrijedi za izdržljivost kod žena koje se bave sportom, kao što su trkačice. Neki stručnjaci sugeriraju da bi sportašice koje se bave ovom vrstom tjelovježbe trebale dodati dodatnih 10 mg elementarnog željeza dnevno preporučenoj dozi.

Nedostatak ovog minerala smanjuje sportsku izvedbu i slabi aktivnost imunološkog sustava. Nedostatak hemogoblina može uvelike smanjiti performanse tijekom tjelesnog napora, jer smanjuje sposobnost tijela da transportira kisik do mišića.

željezo
Nedostatak ovog minerala smanjuje sportsku izvedbu

Rizici zbog prekomjernog unosa željeza u organizam

U odraslih, doze za oralnu nadoknadu željeza mogu se kretati od 60 do 120 mg elementarnog željeza dnevno. Ove se doze obično odnose na žene koje su trudne i imaju ozbiljan nedostatak željeza. Uznemireni želudac česta je nuspojava dodataka željeza, pa vam može pomoći dijeljenje doza tijekom dana.

Odrasli koji imaju zdrav probavni sustav imaju vrlo nizak rizik od preopterećenja željezom iz prehrambenih izvora.

Osobe s genetskim poremećajem zvanim hemokromatoza izložene su visokom riziku od preopterećenja željezom jer apsorbiraju puno više željeza iz hrane nego ljudi bez takvih problema.

To može dovesti do nakupljanja željeza u jetri i drugim organima. Također može uzrokovati stvaranje slobodnih radikala koji oštećuju stanice i tkiva, uključujući jetru, srce i gušteraču, a također povećavaju rizik od određenih vrsta raka.

Česta konzumacija dodataka željeza koji sadrže više od 20 mg elementarnog željeza odjednom može uzrokovati mučninu, povraćanje i bolove u želucu, osobito ako se dodatak ne uzima s hranom.

U teškim slučajevima, predoziranje ovim mineralom može dovesti do zatajenja organa, unutarnjeg krvarenja, kome, pa čak i smrti.

Nedavno su znanstvenici počeli istraživati ​​moguću ulogu viška željeza u razvoju i napredovanju neuroloških bolesti, poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti.

Željezo također može imati izravnu štetnu ulogu u ozljedi mozga izazvanoj cerebralnim krvarenjem.

Neka istraživanja provedena na miševima pokazala su da visoke razine željeza u tijelu povećavaju rizik od osteoartritisa.

Potrebno je posavjetovati se s liječnikom o uzimanju određenih suplemenata jer neki od znakova viška željeza mogu nalikovati onima koji se odnose na nedostatak.

Višak željeza može biti opasan, a suplementi se ne preporučuju osim ako je nedostatak dijagnosticiran ili je osoba pod visokim rizikom od razvoja nedostatka.

Svakako je poželjno da se optimalan unos željeza postigne prehranom, a ne suplementima. Ovo stanje može smanjiti rizik od predoziranja i osigurati dobar unos drugih nutrijenata osim željeza u hrani.

Izvor: https://www.medicalnewstoday.com/articles/287228.php

Preporuka

MOŽDA VAS ZANIMA

DRUGE UPRAVO ČITAJU