Un Dijeta – dijeta koja nije za svakoga

Kad čitate Un Dijeta, na što vas asocira? Ujedinjeni narodi? Ako je vaš odgovor potvrdan, onda ste u krivu. Unatoč činjenici da se njezino ime doista može povezati s ovom svjetskom organizacijom, to nije tako.

Un dijeta je točnije nazvana prema engleskoj riječi nedijeta, što bi u doslovnom prijevodu trebalo značiti “nedijeta”.

Unatoč prijevodu, to ne znači da neće biti trenutaka kada ćete morati kontrolirati svoju prehranu. Dijeta nije baš laka i budite sigurni da će biti razdoblja kada ćete biti gladni.

Ova dijeta nije kratkotrajna dijeta, već je predviđena da traje 90 dana. Nakon tog perioda potrebno je napraviti pauzu od 3 mjeseca, a ukoliko niste zadovoljni rezultatima, tj. želite izgubiti više kilograma, onda možete ponovno započeti dijetu.

Princip ove dijete je kombiniranje namirnica, a namirnice su prema nutritivnom djelovanju podijeljene u četiri osnovne skupine. To su proteini, škrob, ugljikohidrati, vitamini.

Kako započeti dijetu, koje namirnice koristiti, recepti i slično… o svemu tome u nastavku teksta.

Kako funkcionira UN dijeta?

Za razliku od većine dijeta, tijekom UN dijete možete jesti svu hranu, ali je dijeta podijeljena po danima, prema tome što jedete i koje namirnice možete kombinirati.

Uz ovu dijetu moguće je izgubiti 20 kilograma u tri mjeseca, ali kao što smo rekli bit će trenutaka kada ćete gladovati, pa morate znati da ova dijeta nije tako jednostavna i lagana.

Spomenuli smo kombiniranje namirnica i njihove nutritivne učinke. Upravo zato postoje četiri faze na kojima se temelji UN dijeta. Te se faze izmjenjuju, a njihov se raspored mora strogo pridržavati.

  • proteinski dan
  • škrobni dan
  • dan ugljikohidrata
  • voćni dan

Dijetu je obavezno započeti proteinskim danom, a zatim redom kako smo naveli. Promjena redoslijeda je zabranjena.

un dijeta
Un Dijeta - dijeta koja nije za svakoga

Pravila kojih se morate pridržavati

Kao i u svakoj dijeti, i u UN dijeti postoje određena pravila i standardi od kojih se ne smije odstupati.

  1. Voćni doručak – O doručku u Un dijeti ne morate puno razmišljati. Svih 90 dana jedete samo voće za doručak. Dakle, bez obzira koji je dan, voće jedete u paru. Tako možete pojesti dvije jabuke i dvije naranče, dva kivija i dvije kruške i slično. Odlučite li se za bananu, bit će vam dovoljna jedna banana, a ne dvije. Ako želite malo voća onda je jedna šalica, recimo malina, ekvivalentna mjera. Dakle, voće za doručak pa da vidimo kako ćete to podnijeti 🙂
  2. Započnite s proteinskim danom – Već smo spomenuli, ali spomenimo još jednom. Neophodno je započeti proces dijete s proteinskim danom.
  3. Večera nakon 20 sati je zabranjena – Nakon ovog sata zaboravite na hranu. Pauza između obroka ne smije biti kraća od dva sata.
  4. Ručak i večera uglavnom su isti – U ovoj dijeti hranu koju jedete za ručak trebali biste jesti i za večeru. Jedina razlika je u tome što biste za večeru trebali pojesti dvostruko više hrane nego za ručak.
  5. Pijte tekućinu tijekom dana – Morate piti najmanje dvije litre vode. Dopuštene su i druge tekućine, poput čaja, kave i limunade, ali bez dodanog šećera. Alkohol i gazirana pića su zabranjeni.
  6. Vodeni dan – Ovo je možda najteže pravilo. Za vodu su predviđeni 29., 58. i 87. dan. Tako su ova tri dana tijekom tromjesečne dijete rezervirana isključivo za vodu i u te dane ne smijete ništa jesti.

Un dijetalni recepti i jelovnik

U nastavku ćemo navesti neke recepte i jelovnik koje možete konzumirati tijekom Un dijete.

Kao što rekosmo, za doručak tijekom cijele dijete je voće (isključivo svježe, nikako konzervirano), pa ćemo ovdje pogledati ručak i večeru, po fazama ili danima.

Proteinski dan

Ručak:
Meso (preporučuje se pileći file) u količini ne većoj od 250 grama. Juha po mogućnosti bez rezanaca. Jaja i mlijeko su proteinski proizvodi, pa ako ne želite meso, možete pojesti tri pečena ili kuhana jaja. Uz ovaj ručak smijete pojesti komad integralnog kruha.

Večera:
Nema tu puno filozofije, za večeru pojedite upola manje, pa primjerice možete izbaciti juhu i kruh.

Bilješka: postoje takozvane neutralne namirnice koje možete koristiti uz svaki obrok, a to su: kupus, mrkva, cvjetača, gljive, krastavci, rajčice, zelena salata i slično.

Škrobni dan

Ručak:
Ono što je bitno je da namirnice koje pripremate budu isključivo kuhane. Možete kuhati krumpir, grašak, rižu, grah, mrkvu. Po želji kuhana jela možete posoliti. Komad kruha je dozvoljen, kao i salata u neograničenim količinama.

Umjesto toga, možete napraviti paprike punjene mljevenim mesom. Uz ovo jelo moguće je napraviti i juhu.

Večera:
Jednostavno, prepolovite unos za ručak. Ovdje je obavezno ne jesti kruh za večeru.

un dijeta
Un Dijeta - dijeta koja nije za svakoga

Dan ugljikohidrata

Ručak:
Stiže tjestenina. Jedna od namirnica koju možete pripremiti su špageti s kečapom ili umakom od rajčice. Kako bi jelo bilo ukusnije, možete dodati papar, češnjak i luk te maslinovo ulje.

Ako želite pobliže upoznati talijansku kuhinju, umjesto ovih tjestenina možete uzeti i pizzu.

Večera:
Za razliku od prethodnih dana kada ste za večeru jeli isto što i za ručak, ovdje su moguća odstupanja. Umjesto manje količine onoga što ste pojeli za ručak, za večeru možete pojesti, primjerice, dva komada kolača ili nekoliko manjih kolača.

Dovoljne su i tri kuglice sladoleda. Preporuka je da, uz ono što jedete, obavezno unesete i red tamne čokolade. Čokolada je dobra jer štiti tijelo od moguće energije.

Voćni dan

Ručak i večera:
Ovdje ne morate puno zamišljati. Za ručak jednostavno kombinirajte razno voće. Napravite voćnu salatu od lubenice, jabuke, dinje i drugog voća po želji.

S obzirom da je ovo vitaminski dan, može istovremeno konzumirati namirnice koje su navedene kao neutralne, tj. povrće. Nema puno odstupanja ni za večeru.

Vodeni dan u UN dijeti

Kao što smo rekli, svaki 29. dan tijekom dijete trebali biste prijeći na tzv vodeni dan, kada cijeli dan konzumirate samo vodu. Nikakva hrana ne dolazi u obzir.

Osim obične vode, može se piti i nezasićeni čaj ili limunada.

un dijeta
Un Dijeta - dijeta koja nije za svakoga

Un dijeta iskustva

Kada je riječ o iskustvima Un dijete, ona su različita. Bez obzira na to što u “pravilniku” dijete stoji da ćete izgubiti više od 20 kilograma, to često nije slučaj s korisnicima ove dijete.

Pola od toga je siguran broj za izgubiti, a sve preko toga je upitno.

Ono što iskustva korisnika govore je da tijekom prva dva tjedna djeca ne primjećuju nikakav napredak kada je u pitanju mršavljenje.

To se svakako može negativno odraziti na vašu motivaciju, pogotovo ako znate da postoje i drugi načini da lakše i brže skinete suvišne kilograme.

Mnogi su isprobali tablete za mršavljenje kao dodatak prehrani. Provjerite i vi!

Tijekom Un dijete preporučuje se uz ručak uzeti jednu tabletu koja sadrži dnevnu dozu vitamina i minerala.

Očekivano trajanje Un dijete je 90 dana. Nakon toga slijedi pauza od tri mjeseca gdje se i dalje doručkuje samo voće, a za ručak i večeru se možete vratiti na standardnu ​​prehranu. Ako želite nastaviti s Un dijetom, onda to možete tek nakon tri navedena mjeseca.

Ako i prije isteka 90. dana izgubite željeni broj kilograma, iskustvo pokazuje da možete prekinuti dijetu i nastaviti sa zdravom prehranom.

Nadamo se da smo vam uspjeli približiti sve što čini un dijetu. Kao i druge dijete, i ova ima svoje prednosti i nedostatke. Svakako je na vama da odlučite hoćete li započeti ili ne.

Tekst je informativnog karaktera. U slučaju neuspjeha s nekom od dijeta, autor ovog teksta nema ništa s tim. Podaci navedeni u tekstu ne mogu zamijeniti liječnički savjet. Stoga preporučamo da, ako se odlučite na neku od dijeta, prvo zatražite savjet liječnika ili nutricionista.

Preporuka

MOŽDA VAS ZANIMA

DRUGE UPRAVO ČITAJU