Oolong čaj – Tradicionalno čarobno piće iz Azije

Oolong čaj nije ni crni ni zeleni čaj već spada u svoju kategoriju čaja.

Oolong čaj  može imati više karakteristika crnog čaja ili više karakteristika zelenog čaja, ovisno o metodama i pripremama poduzetim u procesu pripreme čaja.

Podrijetlo Oolong čaja

Oolong čaj predstavlja pravo majstorstvo kada je u pitanju obrada čaja. Izgled, oblik i okus ovog čaja mogu uvelike varirati ovisno o regiji u kojoj se uzgaja i načinu obrade.

Porijeklo oolong čaja seže u Kinu i Tajvan, a danas je vrlo popularan u cijelom svijetu.

Najpoznatije vrste ovog čaja uzgajaju se u visokim planinskim predjelima, po kamenjaru i po hladnom vremenu. Jedinstveni geografski položaj i okoliš daju ovim čajevima bogat okus po kojem su poznati.

Nisu sve vrste oolong čaja iste. Ovisno o području gdje se uzgajaju ovisi i njihova vrsta. Neki se rade tako da se uvaljaju u male loptice, drugi su u obliku listića, neki su manje a neki više oksidirani itd.

oolong čaj
Oolong čaj predstavlja pravo majstorstvo kada je u pitanju obrada čaja

Kako napraviti oolong čaj

Tek ubrani listići čaja prvo se izlažu na suncu nekoliko sati kako bi se osušili i izgubili dio vlage. Sušenjem se listići čaja omekšavaju, čineći ih fleksibilnima pa se ne lome tijekom motanja i oblikovanja.

Listovima čaja treba vremena da se ohlade prije nego što se prerade. Nakon što se ohlade, počnu venuti. Kada počnu mijenjati oblik spremni su za zamatanje.

Proces motanja pomaže listićima čaja da razviju svoj jedinstveni izgled i profil okusa. Dolazi do izlaganja kisiku, čime se postiže proces oksidacije.

Oksidacija je kemijska reakcija koja mijenja okus listova čaja i pomaže prerađenom čaju da razvije svoje prepoznatljive arome.

Nakon što su listovi čaja oksidirali do željene razine, zagrijava se kako bi se zaustavio proces i počelo sušenje listova.

Ključna karakteristika svakog oolong čaja je njegov oblik. Ovo završno motanje djelomično osušenih listića čaja definira konačni izgled i okus čaja.

Oblikovane listiće čaja ostavimo da se osuše. Važno je potpuno smanjiti sadržaj vlage u listovima kako bi se mogli skladištiti bez kvarenja.

Kultura

S obzirom na svoje podrijetlo, oolong čaj posebno je popularan u Aziji. Postoje čak i određena natjecanja kada je u pitanju proizvodnja ovog pića.

O čaju se može suditi po svemu, od oblika i izgleda suhih i mokrih listova, do boje, mirisa i okusa.

Pobjednici tih natjecanja mogu osvojiti nagradu u kategoriji najboljih, novčanu nagradu ili šasan za svoj proizvod koji će otkupljivati ​​distributeri diljem svijeta. Za mnoge je to način da pokažu čast i strast prema životu koji se sastoji od uzgoja oolong čaja.

oolong čaj
Oolong čaj je posebno popularan u Aziji.

Kako pripremiti oolong čaj?

Budući da se oolong čajevi razlikuju po stupnju oksidacije i tehnikama obrade, mnogi će imati različite idealne temperature i vremena kuhanja. Evo nekoliko općih savjeta za pripremu oolong čaja:

  • Koristite svježu i čistu filtriranu vodu
  • Unatoč razlikama, općenito je za sve vrste oolong čaja potrebno kuhati na temperaturi od 82 do 93 stupnja 1 do 3 minute.
  • Većina ovih čajeva napravljena je tako da se mogu koristiti više puta. Svako novo kuhanje otvara uvijene listove, otkrivajući tako više slojeva i okusa. Visokokvalitetni oolong čaj može se skuhati 3 do 5 puta.
  • Izbjegavajte ostaviti čaj da dugo stoji u vodi. Ovisno o vrsti, nekima je potrebno svega nekoliko minuta da dobiju adekvatan okus. Svakako ga možete testirati nekoliko puta kako biste pronašli najbolje rješenje za sebe.
  • Prilikom pripreme čaj obavezno poklopite kako bi zadržao sve svoje arome
  • Da bi čaj bio potpuno ukusan dodajte mu malo mlijeka ili šećera

Koje su zdravstvene prednosti oolong čaja?

Osim osebujnog okusa i mirisa, upotreba oolong čaja može imati značajne dobrobiti za vaše zdravlje. Njegov sastav uključuje mangan, kalij, natrij, magnezij i kofein.

Može pomoći u prevenciji dijabetesa

Smatra se da antioksidansi koji se nalaze u čaju pomažu u snižavanju razine šećera u krvi. Prema nekim istraživanjima, redovita konzumacija čaja poboljšava kontrolu šećera u krvi i smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Međutim, učinci oolong čaja uglavnom nisu tako dobro istraženi kao oni zelenog ili crnog čaja.

Može poboljšati zdravlje srca

Antioksidansi u čaju također mogu poboljšati zdravlje srca.

Prema nekima, ispijanje oolong čaja dovodi do snižavanja krvnog tlaka i razine kolesterola, kao i do smanjenja rizika od srčanih bolesti.

S obzirom na kulturu i podrijetlo, velika analiza napravljena je u Japanu gdje su ljudi pili jednu šalicu oolong čaja dnevno. Ispostavilo se da su imali 61% manji rizik od srčanih bolesti.

Ono što trebate imati na umu je da oolong čaj sadrži kofein, koji kod nekih ljudi može blago povisiti krvni tlak.

oolong čaj
Može poboljšati zdravlje srca

Oolong čaj za mršavljenje

Često se koristi u te svrhe i neizostavan je sastojak na popisu brojnih dijeta i čajeva za mršavljenje.

Stručnjaci vjeruju da neki od polifenola u oolong čaju mogu potaknuti metabolizam i smanjiti količinu masti apsorbirane iz prehrane. Ovi antioksidansi aktiviraju enzime koji vam pomažu pohraniti masti za potrebnu energiju.

Pomaže sagorjeti do 3% više ukupnih kalorija dnevno. Sagorijevanje masti uzrokuju biljni spojevi u čaju, ali i kofein. Za praćenje kalorija na dnevnom nivou pomoći će vam aplikacije za brojanje kalorija

Naravno, konzumacija čaja za mršavljenje neće imati isti učinak na sve ljude.

Može poboljšati rad mozga

Prema nekim mišljenjima, oolong čaj također može utjecati na moždane funkcije i donekle smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

Kofein u njemu može povećati otpuštanje norepinefrina i dopamina. Smatra se da doprinose raspoloženju, koncentraciji i radu mozga.

Teanin može ublažiti tjeskobu.

Općenito se vjeruje da sastojci oolong čaja mogu djelovati umirujuće, a to je osobito vidljivo nekoliko sati nakon konzumiranja. Također utječe na bolje pamćenje i brzinu obrade informacija.

Može zaštititi od raznih oblika raka

Znanstvenici vjeruju da antioksidansi prisutni u ovom čaju mogu spriječiti mutacije stanica koje mogu dovesti do raka. Polifenoli čaja također mogu smanjiti brzinu dijeljenja stanica raka.

Istraživanja pokazuju da oni koji redovito piju čaj mogu imati 15% manji rizik od razvoja raka usne šupljine. To je također slučaj s plućima, jetrom, gušteračom i jednjakom.

Međutim, većina studija navodi da čaj ima mali ili nikakav učinak na rak dojke, jajnika ili mjehura.

Jača zube i kosti

Ovaj čaj može pomoći u jačanju zuba i kostiju. Mnoge od ovih tvrdnji temelje se na raznim istraživanjima i testovima koje su proveli znanstvenici.

Jedan od njih navodi da će konzumiranje ovog čaja tijekom 10 godina povećati ukupnu mineralnu 16danaću kostiju za 2%.

Ublažava ekceme

Polifenoli u čaju također mogu pomoći u ublažavanju ekcema. Neki koji su pili jednu litru oolong čaja tijekom dana mogli su poboljšati svoje simptome nakon samo tjedan dana. Nakon nekoliko tjedana više od polovice testiranih pokazalo je poboljšanje.

Oolong čaj možda nije toliko poznat kao zeleni ili crni čaj, ali ima slične zdravstvene prednosti. Uključuju prednosti za zdravlje srca, mozga, kostiju i zuba.

Osim toga, može ubrzati metabolizam, smanjiti rizik od dijabetesa i zaštititi od određenih vrsta raka.

Na kraju krajeva, oolong je vrlo zdrav i ukusan, a to i ne čudi s obzirom da se uzgajivači posebno trude dobiti originalan proizvod. Probajte, nećete se razočarati.

Preporuka

MOŽDA VAS ZANIMA

DRUGE UPRAVO ČITAJU